7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinViitorul... din arhive

Viitorul… din arhive

Un specialist de la compania Microsoft şi un coleg de breaslă israelian lucrează la crearea unui nou software, capabil să prevadă epidemii, conflicte şi revolte sociale, folosind informaţiile disponibile online, relatează repubblica.it.
Eric Horvitz de la Microsoft şi Kira Radinsky de la Technion – Israel Institute lucrează la un nou program care să permită stabilirea unui tipar pentru anumite evenimente, cum ar fi revoltele, răspândirea bolilor sau creşterea numărului de morţi şi, dacă se poate, chiar să le prevină. Detaliile proiectului sunt prezentate în documentul „Mining the Web to Predict Future Events“, care în traducere ar însemna „Căutând pe internet pentru a prezice evenimentele din viitor“. Aplicaţia aflată încă în faza de lucru permite analizarea arhivelor publicaţiei New York Times, ale Wikipedia şi a altor 90 de resurse web pentru a extrage date, a le arhiva şi a le combina între ele. Principiul de funcţionare este pe cât de simplu, pe atât de surprinzător. În plină epocă digitală, fiecare eveniment devine o ştire răspândită rapid în ziare şi pe diferite site-uri. Cu ajutorul unor sisteme de calcul complexe, pot fi analizate într-un timp relativ scurt toate evenimentele de orice tip, petrecute într-o anumită zonă, înainte de a avea loc o tragedie. Softul utilizează o serie complexă de formule pentru a înţelege care ştiri sau articole pot fi corelate cu respectivul eveniment major şi construieşte un tipar capabil să prevadă viitorul. „Presupunem că evenimentele din lume apar pe baza unor probabilităţi, care, la rândul lor, generează ştirile referitoare la evenimentele în cauză“, au explicat specialiştii. Aceştia susţin că ar putea preveni populaţia chiar şi cu un an înainte de un posibil eveniment major.

Previziuni informatice

Asociind la nivel global datele privind evenimentele naturale şi sociale, softul poate, de exemplu, estima posibilitatea izbucnirii unei epidemii de holeră. Noul program este capabil să îşi adapteze previziunile în funcţie de zona geografică şi de situaţia economică a ţării analizate. De exemplu, există şanse ca o cantitate mare de precipitaţii în Angola să provoace inundaţii, epidemii şi conflicte sociale, în timp ce aceleaşi condiţii meteo, de exemplu în Italia, să ducă la formularea unor previziuni complet diferite. Aplicând tipare similare, prin analizarea informaţiilor de „cronică neagră“ pot fi prevăzute conflictele sociale. Deşi este bine ştiut faptul că unele ştiri sunt mai importante decât altele şi, în consecinţă, şi mai frecvent tratate, softul ia în calcul toate informaţiile, indiferent de cât de mult au fost analizate respectivele subiecte. Există însă şi o problemă cu acest proiect, şi anume lipsa de ştiri. Spre exemplu, în ţările sărace din Africa este foarte probabil ca multe evenimente esenţiale să treacă fără a fi raportate. „În loc să căutăm doar «epidemie de holeră în Rwanda», un eveniment cu un număr redus de cazuri raportate, apelăm la evenimentele generale de forma: «epidemie de holeră într-o ţară din Africa»“, au explicat specialiştii. Dincolo de această problemă însă, Horvitz şi Radinsky sunt extrem de mândri de programul lor, care, după ce a analizat arhivele, a „ghicit“ datele a numeroase tragedii din trecut, cu o diferenţă de câteva zile.

Nostradamus modern

Acest Nostradamus modern îşi datorează eficienţa recentului concept informatic „Big Data“, care se referă la mulțimi de date structurate – arbori, tabele sau baze de date – și nestructurate a căror dimensiune depășește capabilitățile tipice de captare, stocare management și analiză ale programelor de administrare ale bazelor de date. Software-ul învaţă să genereze tipare din cantităţi mari de date, poate monitoriza mai multe surse de informaţii şi poate face asocieri multiple între evenimente desfăşurate la momente diferite. De asemenea, softul are capacitatea să monitorizeze şi informaţiile proaspete, iar dacă există motive de îngrijorare, poate informa despre acest lucru.
În plus, faptul că programul are acces în mod constant atât la informaţiile din trecut, cât şi la fluxul prezentului îl ajută să ştie mai multe lucruri decât poate cunoaşte un om. Nu trebuie omis nici faptul că programul este imparţial şi nu ţine cont de părerile experţilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS