10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinLongevitate vegetariană

Longevitate vegetariană

Ipoteza că vegetarienii trăiesc mai mult a fost îndelung cercetată de oamenii de ştiinţă. În urma unui amplu studiu realizat cu voluntari vegetarieni şi vegani s-a ajuns la concluzia că dieta pe bază de vegetale prelungeşte semnificativ speranţa de viaţă. Diferenţa este similară celei dintre fumători şi nefumători.
Studiul a fost realizat la Harvard, urmărindu-se timp de 35 de ani datele pacienţilor. În funcţie de stilul de viaţă al acestora, s-a constatat că dieta cu conţinut de colesterol este asociată unei durate de viaţă mai mici decât cea în cazul celor care consumă mai multe fibre. O altă concluzie la care s-a ajuns este că o cantitate de colesterol similară celei găsite într-un singur ou consumată în fiecare zi este similară cu fumarea a cinci ţigări zilnic. În timp ce consumul unei ceşti de terci de ovăz pe zi are la fel de multe beneficii precum patru ore de jogging pe săptămână.

Beneficii pentru sănătate

Coordonatorul studiului, dr. Dean Ornish, spune că bolile cardiovasculare pot fi nu doar stopate din dezvoltare, ci chiar se obţin efecte reversibile cu ajutorul unei diete vegane, arterele vindecându-se fără medicamente sau intervenţii chirurgicale. În ceea ce priveşte cancerul, menţinerea unei diete vegane timp de un an reduce la bărbaţi de opt ori riscul dezvoltării celulelor canceroase. Pentru femei, sunt suficiente două săptămâni de dietă vegană pentru a se micşora riscul de a face cancer la sân.
Surprinzător sau nu, regimul vegan influenţează şi starea de spirit, sinuciderile fiind mai puţine în rândul veganilor decât în rândul celor care mănâncă de toate. S-a ajuns la această concluzie după ce din alimentaţia unor persoane depresive s-au scos alimente precum carnea (de orice fel, inclusiv peştele) şi ouăle, iar rezultatele acestora la testele pentru depistarea stării de spirit au fost mult mai bune după numai două săptămâni. Cercetătorii susţin că dieta vegană este eficientă şi în cazul bolilor de plămâni. Consumul de fructe şi legume bogate în potasiu protejează organismul de atacul de cord. De asemenea, vegetarienii sunt mai protejaţi decât ceilalţi în ceea ce priveşte Alzheimerul, diabetul, infecţiile respiratorii.
sfatulparintilor.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS