9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinProdusele cosmetice şi sănătatea

Produsele cosmetice şi sănătatea

Un studiu recent realizat în Marea Britanie arată că femeile din Regat păstrează şi folosesc produsele cosmetice chiar şi şase ani după data expirării, un comportament considerat de dermatologi o adevărată bombă cu ceas. Această situaţie se întâlnește nu doar în această ţară, ci este o problemă care pune în pericol sănătatea femeilor din întreaga lume. De ce? Pentru că folosirea produselor cosmetice după termenul de expirare expune utilizatoarele la diverse toxine şi bacterii care duc la apariţia iritaţiilor dermatologice şi a infecţiilor oftalmologice.
Potrivit sondajului de opinie realizat, fardurile de ochi sunt produsele la care doamnele şi domnişoarele ţin cel mai mult şi pe care le păstrează şi le folosesc chiar şi şapte ani – ceea ce înseamnă cu şase ani mai mult decât perioada recomandată. Problema cu fardurile este aceea că vin în contact direct cu ochii, care sunt extrem de sensibili, iar după expirarea termenului de garanţie generează şi răspândesc infecţii oftalmologice de tot felul, care pot reprezenta probleme cel puţin incomode, dacă nu chiar grave.
Pe locul următor pe lista cosmeticelor ţinute mai mult decât ar trebui se află rujurile. Doamnele şi domnişoarele sunt atât de ataşate de aceste produse încât le folosesc, în medie, timp de patru ani – adică mai mult cu trei ani decât ar fi recomandat.
Rimelul, unul dintre principalii vinovaţi pentru răspândirea infecţiilor oftalmologice, este păstrat timp de doi ani după termenul de expirare, în timp ce tuşul de ochi este şi el folosit cu trei ani mai mult decât ar fi indicat.
Pe de altă parte, potrivit sondajului, produsele cosmetice cel mai des înlocuite sunt pudra, fardul de obraz şi cremele autobronzante, însă şi acestea sunt folosite cu un an mai mult decât este perioada lor de garanţie.

Sănătatea, mai importantă decât cosmeticele

Emma Leslie, redactor pe teme de îngrijire şi frumuseţe la site-ul Escentual.com, care a comandat acest sondaj de opinie, a ţinut să tragă un semnal de alarmă în legătură cu pericolul pe care îl reprezintă pentru sănătate folosirea unor produse cosmetice expirate. „Toate suntem vinovate de faptul că păstrăm un anumit ruj sau un anumit fard care ne place în speranţa că va reveni la modă, însă problema este că produsele cosmetice sunt «gazde» bune pentru bacterii precum stafilococul auriu sau stafilococul epidermic. Produsele cosmetice care intră în contact cu ochiul prezintă cel mai mare risc de infecţie şi pot provoca boli precum conjunctivită sau blefarită (adică inflamarea pleoapelor). În plus, folosirea produselor cosmetice după data expirării poate genera diverse iritaţii şi erupţii cutanate“, a explicat Leslie.
Fiind specialistă în domeniu, Emma Leslie a ţinut să le împărtăşească doamnelor şi domnişoarelor ponturi care să le ajute să îşi ţină produsele cosmetice doar atât cât trebuie, pentru a evita apariţia unor probleme nedorite. Primul sfat este ca în momentul în care un produs cosmetic începe să miroasă urât sau şi-a modificat culoarea, oricât de puţin, acesta să ajungă direct la coşul de gunoi. Pentru a afla care este durata de viaţă a unui produs, verificaţi ambalajul – termenul de garanţie este marcat printr-un simbol care arată ca o cutie deschisă, urmat de un număr şi litera „M“ – aceasta reprezintă numărul de luni în timpul cărora produsul poate fi folosit după desigilare. În plus, pentru a păstra cosmeticele în cele mai bune condiţii, este indicat să fie ţinute într-un loc întunecat şi uscat. Dacă nu vă mai aduceţi aminte când anume aţi început un anumit produs cosmetic, cel mai bine ar fi să îl aruncaţi la gunoi, pentru a vă feri de orice riscuri.

Durata de viaţă a produselor cosmetice după prima utilizare

Fard de ochi – un an
Ruj – un an şi jumătate
Fond de ten lichid – şase luni
Tuş sau dermatograf – un an
Rimel – patru luni
Corector – opt luni
Fard de obraz şi loţiune autobronzantă – doi ani
Pudră – doi ani

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS