9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinLumea prin obiectivul Feliciei Simion

Lumea prin obiectivul Feliciei Simion

La numai 13 ani, a primit prima cameră de fotografiat, fiindcă începuse deja să îi placă acest domeniu. Acum are 18 ani şi se poate bucura de multe premii, câştigate mai ales la concursuri internaţionale, şi de o sensibilitate anume faţă de oameni, subiectul ei preferat în fotografie.

Felicia Simion are 18 ani şi e elevă la Liceul de Artă „Marin Sorescu“ din Craiova. O remarci repede, iar pasiunea ei pentru culori şi artă nu se vede doar în fotografiile ei, ci şi în felul în care combină hainele. Mai ales acum, într-un contrast plăcut cu zăpada. O atrag stilurile retro, vintage, e matură, dar păstrează, parcă, o copilărie ce-i dă o drăgălăşenie aparte. Acum câteva zile, ea a câştigat premiul II la categoria ei (artişti între 15 şi 18 ani) la competiţia Travel Photographer of The Year (fotograful de călătorie al anului), un concurs fondat în anul 2003 de fotograful profesionist Chris Coe şi de Karen Coe. În fiecare an, artişti din peste 90 de ţări participă la această competiţie care reuneşte amintiri imortalizate din toate colţurile lumii.

Bătrânica din satul Ciocăneşti

Felicia e timidă şi vorbeşte cu roşeaţă în obraji despre ea însăşi. Primul şi singurul său curs de fotografie pe care l-a urmat a fost la 13 ani. „Modelele mele au fost prietenii, rudele, colegii de clasă. Mereu caut oameni pe care să-i fotografiez. Nu prea mă apropii de străini pentru fotografii, căci trebuie să am o legătură mai altfel cu ei“. Excepţia, însă, a fost subiectul cu care a câştigat la concursul mai sus-menţionat. „În satul natal al mamei mele, am ieşit la «vânătoare» de oameni cu prietenul meu şi verişoara mea. Am găsit o bătrânică, o doamnă, şi am vrut să-i fac poză, dar mi-a fost ruşine să mă duc eu la ea, aşa că am trimis-o pe vara mea. Bătrânica era foarte timidă şi zâmbea. Zâmbea întruna, părea un om bun şi am rugat-o şi eu, ne-am apropiat mai mult de ea şi am fotografiat-o. La început nu voia, dar până la urmă a acceptat“. Doamna fotografiată, care i-a adus premiul acesta Feliciei, are o vârstă înaintată, aproximativ 90 de ani, iar în ochi i se citeşte întreaga poveste a unei vieţi. Bătrânica trăieşte încă şi locuieşte în satul Ciocăneşti din judeţul Dolj.
Prima cameră foto a Feliciei a fost un Canon400D, primit de la părinţi la vârsta de 13 ani, iar acum lucrează cu o cameră mai bună. „Am luat marele premiu la un concurs internaţional în 2010, organizat de un fotograf din America, şi am câştigat camera pe care o am acum, un Canon 7D“, cu o fotografie ce prezintă un seminud făcut în Grădina Botanică.

Premiantă Sony şi ONF

Însă surpriza cea mai mare a Feliciei, în cariera ei ce însumează deja cinci ani, a fost câştigarea locului doi la concursul pus la cale de Sony şi Organizaţia Naţională de Fotografie (ONF). „Concursul Sony a fost cel mai mare lucru care mi s-a întâmplat. Nu mai ştiam că mă înscrisesem şi am început să primesc felicitări pe Facebook. Nu ştiam pentru ce. Am aflat atunci că sunt finalistă la Sony. Au început să mă sune de la Bucureşti, de unde s-a făcut expoziţia. Mai era un finalist român. Atunci am luat locul II la categoria mea“. ONF este o organizaţie mondială care îi încurajează pe toţi fotografii din lume, fie ei profesionişti, amatori sau la început de drum în acest domeniu.
În ceea ce priveşte lucrurile care-i plac cel mai mult, Felicia vede cel mai bine oamenii prin obiectivul aparatului ei de fotografiat. „Oamenii au rămas subiectul meu preferat. Nu prea m-am dat în vânt după peisaje, iar dacă e un peisaj trebuie să fie şi un om acolo“. Recunoaşte că are mai multă treabă cu străinii decât cu românii şi participă la concursuri internaţionale încă de la 14 ani, fiindcă vrea să vadă mereu cât de bună este şi să se evalueze prin ochii altora.
A surprins-o, recunoaşte, câştigarea premiului de acum câteva zile. „Eu nu prea sunt fotograf de călătorie, fiindcă nu am călătorit atât de mult ca alţii, dar m-au surprins atunci când mi-au spus să le trimit fotografia în format tipărit şi că intrasem în finală“. Cu aceeaşi lucrare în care a imortalizat femeia din satul Ciocăneşti, Felicia mai participă la un concurs pentru fotografiile alb-negru ale anului 2012.

„Mi-am dedicat timpul fotografiei“

Anul viitor, ea va da examenul de bacalaureat şi-şi doreşte să intre la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, la secţia foto-video. Mai departe, „vreau să fiu tipul ăla de fotograf care pleacă prin lume. Nu vreau să plec de acum în străinătate, sunt o familistă convinsă şi mi-e greu să-mi părăsesc părinţii. Dar ştiu că, dacă voi pleca, tot acasă mă voi întoarce“. Iar părinţii ei au avut şi au încredere în ea, văzând că vrea să se apuce de ceva serios.
„Mi-am dedicat timpul fotografiei“, spune Felicia categoric. Tânăra are un spirit aventurier şi mărturiseşte că visul ei, încă de la 14 ani, este să lucreze ca fotograf pentru National Geographic. Una dintre lucrările ei a fost selectată chiar şi de revista Vogue, în ediţia online, pentru categoria „fotografia zilei“. În ceea ce priveşte banii, spune că „nu câştig, pentru că nu prea cer bani. Nici pentru şedinţele foto nu cer bani. Colaborează, însă, cu o agenţie care dă fotografiile ei spre vânzare pentru coperte de cărţi, iar de un an chiar îi merge bine în această privinţă. Ca model, nu nominalizează pe cineva preferat din domeniul fotografiei. „La fel ca şi în muzică, nu pot da nişte nume. Sunt mulţi şi diferiţi. Pot să spun că am fotografii preferate şi nu fotografi preferaţi“. Imaginile de cele mai multe ori înlocuiesc 1.000 de cuvinte şi pot spune mai multe despre Felicia. Aşa că o vom lăsa chiar pe ea să vă spună povestea, în continuare, prin intermediul spaţiului virtual: facebook.com/felicia.simion.photography, feliciasimionphotography.com şi ineedchemicalx.deviantart.com.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS