20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMituri despre păr, demontate

Mituri despre păr, demontate

Redactorii site-ului womansday.com au consultat câţiva specialişti şi împreună cu aceştia au alcătuit o listă cu opt dintre miturile des întâlnite atunci când vine vorba de îngrijirea podoabei capilare a doamnelor şi domnişoarelor

Multe femei ştiu deja că experţii în domeniul îngrijirii părului nu recomandă spălarea podoabei capilare în fiecare zi, în ciuda faptului că multe persoane s-au obişnuit aşa, pentru a se asigura că arată perfect zi de zi. Pentru că indicaţia specialistului este ca părul să fie spălat de două-trei ori pe săptămână, nu mai mult – altfel firele se usucă şi se deteriorează, redactorii site-ului s-au gândit să facă lumină şi în ceea ce priveşte alte mituri legate de frumuseţea şi îngrijirea părului. Iată ce au aflat din discuţiile cu Doug DiCanio, unul dintre stiliştii renumiţi din New York.

Mitul 1: Maioneza şi uleiul de măsline hidratează părul
Aceste ingrediente întâlnite în orice bucătărie au într-adevăr proprietăţi hidratante, însă efectul asupra părului nu este cel scontat. Potrivit stilistului, rezultatele depind de tipul de păr al fiecărei persoane. Dacă firul are o textură fină sau moale ori dacă părul este rar, uleiul sau maioneza va îngreuna şi mai mult podoaba capilară, care va ajunge să se îngraşe excesiv. Dacă însă firul de păr este gros, dur şi foarte uscat, este posibil ca uleiul de măsline să fie o alternativă bună şi mai puţin costisitoare la balsamul foarte nutritiv de care părul are nevoie.
Condiţia este ca ingredientele să fie aplicate corect. DiCanio sugerează să distribuiţi uniform o lingură de ulei de măsline sau de maioneză pe părul ud, concentrându-vă pe vârfuri, nu pe rădăcini. Lăsaţi această mască să acţioneze cel puţin 30 de minute, apoi clătiţi bine părul cu un şampon delicat.

Mitul 2: Şamponul şi balsamul trebuie schimbate constant
Dacă aţi folosit mult timp aceleaşi produse pentru îngrijirea părului şi începeţi să constataţi că parcă nu mai au acelaşi efect, experţii nu vă recomandă să vă grăbiţi să le schimbaţi. În ciuda convingerii populare că părul „se obişnuieşte“ cu un anumit şampon sau balsam şi devine imun la acesta, este şi aici vorba de un mit. De vină nu sunt produsele de îngrijire, ci acumularea de reziduuri la nivelul scalpului. „Unele şampoane şi balsamuri lasă reziduuri după folosire, oricât de bine ar fi clătite, iar din acest motiv este posibil ca rezultatele să nu dureze pe termen lung“, a explicat Doug DiCanio. Acesta recomandă ca, o dată la două săptămâni, să folosiţi un şampon purificator în locul celui cu care vă spălaţi părul în mod obişnuit. Reziduurile vor fi îndepărtate şi imediat şamponul şi balsamul preferat vor avea din nou efect.

Mitul 3: Părul tăiat creşte mai repede
Este recomandat să tundeţi podoaba capilară la intervale regulate, pentru a-i asigura părului strălucirea, însă dacă vă tăiaţi vârfurile o dată pe lună nu înseamnă că veţi deveni peste noapte Rapunzel. Stilistul american a precizat că firul de păr creşte în medie cu un centimetru în fiecare lună, indiferent dacă este sau nu tuns. El a mai dărâmat astfel un mit, dar a ţinut să explice că tăierea vârfurilor este recomandată, întrucât această practică previne despicarea şi deteriorarea firului de păr.

Mitul 4: Femeile însărcinate nu pot să-şi vopsească părul
Medicii ginecologi şi obstetricieni susţin că nu există studii clinice concludente care să susţină această afirmaţie. Temerile femeilor însărcinate sunt fundamentate pe grija foarte mare la substanţele chimice cu care corpul lor intră în contact, ceea ce este un lucru normal. Potrivit medicilor, singurul motiv de îngrijorare este acela că unele produse pentru îngrijirea părului conţin formaldehide, substanţe carcinogene de care, de fapt, oricine trebuie să se ferească, nu doar femeile însărcinate. Pentru a fi sigure că nu se expun nici unui pericol, femeile însărcinate care totuşi doresc să îşi vopsească părul trebuie să opteze pentru produse naturale şi să citească atent eticheta care enumeră ingredientele pe care acestea le conţin. Totuşi, femeilor însărcinate le este recomandat să evite să îşi vopseasă părul în primul trimestru de sarcină, pentru că aceasta este cea mai riscantă perioadă, fiind momentul în care se dezvoltă componentele neurologice esenţiale ale copilului.

Mitul 5: Părul gras nu are nevoie de balsam
Îngrăşarea părului este cauzată de producţia excesivă de sebum – o substanţă uleioasă secretată de ţesutul de la nivelul scalpului -, prin urmare nu veţi scăpa de această problemă doar renunţând la folosirea balsamului. De aceea, stilistul le recomandă clientelor cu păr gras să şamponeze rădăcinile cu un şampon purificator şi vârfurile cu un şampon hidratant şi să aplice balsam doar pe partea de mijloc a părului şi pe vârfuri, evitând scalpul şi rădăcinile. Pentru a atenua problemele create de excesul de sebum, DiCanio recomandă aplicarea unui şampon „uscat“, după ce podoaba capilară este lăsată să se usuce complet.
Un alt pont de la stilist pentru rezolvarea (sau măcar atenuarea) problemei reprezentate de îngrăşarea părului este acela de a curăţa periodic peria sau pieptenul folosit la îngrijirea părului, această operaţiune asigurând eliminarea reziduurilor care se depun pe aceste instrumente.

Mitul 6: Pieptănarea se face de la rădăcini la vârfuri
În reclamele realizate pentru promovarea produselor de îngrijire a părului, personajele apar „pe sticlă“ pieptănându-şi părul (de obicei ud) de la rădăcină la vârfuri. Numai că aceasta nu este o practică recomandată de stilişti, întrucât operaţiunea poate cauza ruperea firului de păr, care este fragil prin definiţie. Pentru a evita această neplăcere, experţii vă sfătuiesc să schimbaţi direcţia de pieptănare şi să începeţi cu vârfurile, nu cu rădăcina, pentru că astfel podoaba capilară are mai puţin de suferit. Dacă trebuie să descurcaţi o parte din păr, care s-a încurcat în timpul spălării, este recomandat să ţineţi şuviţa cu mâna deasupra nodului şi abia apoi să îl descurcaţi, pentru ca punctul de presiune să nu determine ruperea firului de păr din rădăcină.

Mitul 7: Toate firele de păr cresc la fel
Dacă v-aţi întrebat vreodată de ce simetria perfectă obţinută după o tunsoare nu durează, dermatologul Joel Schlessinger vă dă răspunsul. Potrivit acestuia, firele de păr nu au acelaşi ritm de creştere – nici pe scalp, nici în altă parte a corpului. Firele de păr trec prin trei etape de dezvoltare şi pentru fiecare zonă cu pilozitate există un alt ritm de dezvoltare şi acesta depinde de fiecare persoană în parte. Prin urmare, nu aveţi ce face în această privinţă, dar dacă vreţi ca tunsoarea sau coafura să arate perfect cât mai mult timp posibil, cea mai simplă soluţie este să vizitaţi mai des salonul de coafură, pentru ca stilistul să vă „potrivească“ părul.

Mitul 8: Textura părului nu poate fi schimbată
Acelaşi dermatolog a ţinut să precizeze că, în ciuda a ceea ce credem cu toţii, textura părului nu este bătută în cuie – aceasta este o explicaţie pentru faptul că se întâmplă, destul de des, ca femeile cu părul drept să se trezească la un moment dat că podoaba lor capilară se ondulează, dar şi invers – femeile cu părul creţ observă că părul li s-a îndreptat. Potrivit lui Joel Schlessinger, textura părului depinde de lungimea ciclului de creştere şi de alimentaţie, fiind totodată afectată şi de un eventual tratament medicamentos. Firul de păr propriu-zis este, tehnic vorbind, „mort“, însă scalpul şi rădăcina firului nu sunt. Astfel, anumite medicamente (în general vitaminele) afectează puterea rădăcinii firului de păr, generând ondularea acestuia şi chiar modificări de culoare. La fel de bine, alte medicamente (cum sunt cele prescrise pacienţilor de la oncologie, de exemplu) slăbesc rădăcina firelor de păr, cauzând căderea acestora. În plus, stresul, vârsta şi un dezechilibru hormonal sunt elemente care afectează comportamentul părului, având capacitatea de a modifica textura acestuia.

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS