14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMituri despre... bătrâneţe

Mituri despre… bătrâneţe

Nimic nu pare să îl sperie pe om mai mult decât boala şi îmbătrânirea. În ultima vreme, societatea este obsedată de alimentaţie sănătoasă, mişcare regulată, produse care să ajute la îndepărtarea ridurilor, la mărirea speranţei de viaţă. Pe seama acestor nelinişti au apărut şi o mulţime de mituri care mai de care mai ingenioase în ceea ce priveşte bătrâneţea, relatează sfatulpărintilor.ro.

Un astfel de mit este cel legat de dificultăţile de a slăbi, cu care ne confruntăm pe măsură ce înaintăm în vârstă. Este adevărat că pe măsură ce avansăm în vârstă metabolismul suferă unele schimbări, însă nu putem să dăm vina în totalitate pe el. Mai ales dacă nu v-aţi schimbat dieta şi mâncaţi la fel de multe grăsimi şi calorii ca în tinereţe. Alimentaţia bogată în sare va contribui, de asemenea, la retenţia apei. Şi anumite medicamente luate de persoanele în vârstă contribuie la acumularea în greutate.
De asemenea, se spune că utilizarea excesivă a produselor cosmetice duce la căderea părului. În realitate, căderea părului nu prea are legătură cu utilizarea produselor cosmetice pentru întreţinerea lui. Foliculii sunt responsabili cu pierderea podoabei capilare, iar dacă produsele cosmetice nu pătrund adânc în piele nu interferează deloc cu creşterea părului. Totuşi, nu trebuie să exageraţi şi să folosiţi cantităţi mici de cosmetice atunci când le aplicaţi pe păr.
De asemenea se spune că, „vinovaţii“ pentru căderea părului la bătrâneţe sunt strămoşii din partea mamei. Specialiştii în genetică nu au demonstrat însă acest lucru. Este adevărat că poţi da vina pe gene când vine vorba de căderea părului, însă va trebui să analizaţi arborele genealogic atât în familia tatălui, cât şi a mamei.
Alt mit este cel legat de exerciţiile fizice de intensitate mică, recomandate persoanelor peste 50 de ani.
Deşi orice fel de activitate fizică este mai bună, indiferent de vârstă, decât statul în faţa televizorului, înaintarea în vârstă nu înseamnă oprirea din activitatea fizică. Mulţi oameni sunt induşi în eroare din cauza faptului că le este teamă ca exerciţiile fizice de intensitate mare să nu îi rănească. Totuşi, lipsa activităţii este mult mai periculoasă pentru sănătate decât exerciţiile fizice intense. Altă credinţă împământenită este cea potrivit căreia, după împlinirea vârstei de 40 de ani, masa musculară începe să scadă progresiv în fiecare an. Un studiu canadian contrazice această credinţă după ce a analizat celulele masei musculare ale unui grup de adulţi activi cu vârste cuprinse între 53 şi 75 de ani şi a unui grup de adulţi sedentari. S-a constatat astfel că celulele muşchilor grupului activ erau la fel de eficace precum celulele unui sedentar de 20 de ani. Aşadar, nu îmbătrânirea este de vină pentru pierderea capacităţilor musculare, ci sedentarismul.

Alte credinţe

Din lista miturilor nu putea lipsi cel legat de miraculoase suplimente alimentare care ar încetini procesul de îmbătrânire. În realitate însă, nici un studiu ştiinţific n-a demonstrat clar veridicitatea acestor informaţii. Mai mult, studii independente consideră că utilizarea în exces şi pe termen lung a unor astfel de produse nu este deloc sănătoasă. Pentru a vă asigura necesarul de nutrienţi şi vitamine, o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată este o idee mult mai bună decât îndoparea cu suplimente. Altă credinţă împământenită este că pielea deschisă la culoare îmbătrâneşte mai repede, dar nu a fost demonstrată şi de medicina modernă. Cu toate acestea, cert este că tenul închis este mai rezistent la soare datorită concentraţiei mai mari de melanină. Dacă faceţi parte din categoria celor cu tenul deschis la culoare, puteţi preveni apariţia ridurilor cu ajutorul cremelor hidratante. Nu uitaţi de cremele cu factor de protecţie UV. Pentru a rămâne în domeniu, amintim şi celebrul mit potrivit căruia cremele hidratante au efect reversibil asupra semnelor de îmbătrânire. Oamenii de ştiinţă spun că, deşi cremele hidratante duc la regenerarea celulelor pielii, iar împreună cu cremele cu protecţie UV contribuie la prevenirea îmbătrânirii, acestea nu au capacitatea de a „călători în timp“. Cel mai răspândit mit pe această temă este cu siguranţă cel conform căruia genele determină cât de repede îmbătrânim.
În realitate, deşi părinţii transmit anumite gene, acestea au un rol sensibil mai mic decât factorii exteriori care „bombardează“ organismul omului: sedentarismul, fumatul, alcoolismul, stresul, poluarea, alimentaţia nesănătoasă.
Click News

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS