14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinProiectul „Avatar“

Proiectul „Avatar“

Un antreprenor rus care a dezvoltat un proiect de cercetare numit „Avatar“ le promite bogătaşilor lumii şansa de a deveni nemuritori,
relatează Daily Mail

Miliardarul Dmitri Itskov, în vârstă de 31 de ani, susţine că obiectivul proiectului său este acela de a crea avataruri pentru muritori, prin transplantarea creierului uman într-un organism robotizat, rusul fiind convins că această idee ar putea fi pusă cu succes în practică peste aproximativ zece ani. Itskov a declarat recent că a contractat serviciile a 30 de oameni de ştiinţă care îl vor ajuta să îşi atingă obiectivul şi a promis că el va supraveghea personal procesul de trecere la nemurire, pentru o taxă care, cu siguranţă, numai modică nu este, având în vedere că nu a fost făcută publică. Itskov spune că tehnologia la care lucrează va reprezenta iniţial un punct de interes maxim pentru persoanele cu dizabilităţi şi pentru muribunzi, însă este de părere că, ulterior, ideea avatarului va deveni populară şi în rândul celorlalte categorii, având în vedere că, prin natura lui, omul aspiră la nemurire. „Graţie proiectului meu, oamenii vor avea posibilitatea de a-şi finanţa extinderea vieţii până la nemurire. Civilizaţia noastră a ajuns foarte aproape de momentul la care va reuşi să creeze o astfel de tehnologie. Nu mai e vorba doar de fantezie sau idei ştiinţifico-fantastice. Va depinde de fiecare în parte să se asigure că atinge nemurirea“, a explicat Itskov.

Potenţiali clienţi

Rusul a contactat mai mulţi dintre bogătaşii „atestaţi“ de revista Forbes, propunându-le să finanţeze această căutare a nemuririi pe care el a iniţiat-o şi pe care o numeşte „imortalitate cibernetică într-un corp artificial“. Compania înfiinţată de rus pentru nemurire a deschis deja o primă filială în San Francisco şi urmează să lanseze un proiect de social media care îşi propune să reunească oameni de ştiinţă din întreaga lume. „Echipa care va lucra până în anul 2045 depune eforturi pentru a crea un centru internaţional de cercetare, în care oamenii de ştiinţă vor fi implicaţi în procesele de cercetare şi dezvoltare în domeniul roboticii antropomorfice, al modelării sistemelor vii şi al modelării cerebrale şi a conştiinţei, în vederea realizării transferului conştiinţei umane către un purtător artificial, deci în vederea atingerii imortalităţii cibernetice“, a explicat Itskov demersul pe pagina sa oficială de internet. „Rezultatele acestor cercetări vor avea potenţialul de a scăpa oamenii de boli, de bătrâneţe şi chiar de moarte. Proiectul va duce în final la nemurire, pentru că o persoană cu un avatar perfect va putea face pentru totdeauna parte din societate“, a mai spus miliardarul rus.

Cum ar funcţiona Avatarul

Dmitri Itskov estimează că echipa de cercetare va reuşi să „transplanteze“ pe cale chirurgicală conştiinţa umană într-un „recipient“ robotic în următorii zece ani. Rusul speră ca, după această etapă, minţile să fie „încărcate“ fără să fie nevoie de intervenţii chirurgicale, astfel încât corpul uman să rămână „gol“ cât timp proprietarul „trăieşte“ în trupul robotic. Următorul pas pe care oamenii de ştiinţă va trebui să îl facă va fi să creeze un trup nou pentru fiinţa umană. Potrivit lui Itskov, va fi nevoie de dezvoltarea unei interfeţe perfecte de control între creier şi maşinărie şi de un sistem de menţinere a vieţii, astfel încât creierul să poată trăi în afara corpului. Cea de-a treia fază a proiectului Avatar ar fi crearea unui creier uman artificial, respectiv un mediu informatic în care să poată fi încărcate minţile oamenilor. În fine, obiectivul final va fi „uploadarea“ minţii umane în trupuri holografice.
Numele proiectului – Avatar – a fost inspirat din filmul omonim regizat de James Cameron. Acţiunea acestei pelicule se defăşoară în viitorul îndepărtat, când soldaţii umani folosesc puterea minţii pentru a „locui“ în corpurile unor hibrizi umano-extratereştri, pentru a purta războaie împotriva locuitorilor unei lumi fantastice, existentă departe de Terra.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS