14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Roboţi… umani

Experţii în tehnologie au creat roboţi umanoizi care pot vorbi cu noi şi ne pot da o mână de ajutor în bucătărie, relatează newkerala.com. Comunitatea ştiinţifică din întreaga lume se pregăteşte pentru Târgul de specialitate CeBit, care se va desfăşura în Hanovra, pe 6 martie, dar cei mai nerăbdători vor fi cu siguranţă cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Karlsruhe şi cei de la Centrul de Cercetare în Tehnologia Informaţiilor FZI, care vor prezenta cu această ocazie doi roboţi inovatori. Este vorba de HoLLiE, un robot interactiv destinat asistenţei persoanelor cu nevoi speciale şi ARMAR, un robot umanoid destinat ajutorului în bucătărie – două invenţii care vor face cu siguranţă deliciul târgului.
În cadrul evenimentului, oamenii de ştiinţă germani se vor lăuda cu ARMAR, robotul care înţelege comenzile date de „stăpân“ şi le execută independent, mişcându-se liber în spaţiul bucătăriei. Datorită camerelor video şi senzorilor cu care este echipat, ARMAR recunoaşte obiectele din bucătărie şi le poate prinde aplicând un grad corespunzător de presiune, pentru a nu le deteriora. În plus, robotul reacţionează la gesturi şi copiază acţiunile pe care le vede, astfel că poate umple şi goli maşina de spălat vase şi învaţă să cureţe blatul de lucru, adaptându-se mediului omului pe care îl ajută.
În paralel va fi prezentat şi HoLLiE, un roboţel cu braţe menit să fie ajutor de bază în domeniul îngrijirii persoanelor din diverse instituţii medicale. Aplicaţiile lui HoLLiE îi permit acestui robot să ajute persoanele care au nevoie de îngrijire specială, aducându-le acestora apă, mâncare şi medicamente, jucând cu ele diverse jocuri interactive, distrându-i pe pacienţi sau ghidând vizitatorii în interiorul instituţiei. În plus, graţie unui sistem modern de senzori 3D, HoLLiE are capacitatea de a interacţiona în mod intuitiv cu un interlocutor, înţelegând şi copiindu-i acestuia mişcările.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS