14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinZece motive pentru a iubi

Zece motive pentru a iubi

În această perioadă, când se mai simte încă în aer romantismul mai mult sau mai puţin siropos al Zilei Îndrăgostiţilor, chiar şi cercetătorii sunt de acord asupra unui lucru: iubirea este benefică pentru sănătate, relatează repubblica.it

Oamenii de ştiinţă au decis să analizeze ceva mai atent iubirea, nu ca sentiment în sine, ci mai degrabă ca elixir al tinereţii. Mulţi dintre ei susţin că iubirea este benefică pentru sănătate pentru că ridică moralul, protejează inima şi prostata, întăreşte sistemul imunitar şi, mai mult de atât, ne face să părem mai tineri. De exemplu, o activitate sexuală regulată stimulează secreţia de oxitocină, care, pe lângă faptul că este un anestezic puternic, este numit şi hormonul iubirii, pentru că ne face să ne simţim mai generoşi şi mai săritori. De asemenea, această substanţă are şi un efect antistres, ne ajută să dormim mai bine şi chiar favorizează socializarea.
Un alt studiu a demonstrat că sexul practicat de cel puţin două ori pe săptămână reduce cu 50% riscul de infarct în cazul bărbaţilor. Acest fapt se datorează scăderii presiunii diastolice. De asemenea, sexul este benefic pentru sănătatea cardiovasculară şi pentru că măreşte cantitatea de sânge care este pompată de inimă, contribuind astfel la scăderea colesterolului. Pentru ca şi doamnele să se bucure de o inimă sănătoasă, este suficientă,  se spune, o îmbrăţişare, care reuşeşte să scadă tensiunea.

Tineri şi în formă

Iubirea ne ajută, din câte se pare, să arătăm mai tineri. Cel puţin aceasta este concluzia unui studiu realizat de neurologul scoţian David Weeks şi de colegii săi. După ce au analizat timp de 16 ani obiceiurile în dormitor a 3.500 de voluntari, Weeks şi colegii săi au ajuns la concluzia că persoanele care întreţin trei raporturi sexuale pe săptămână pot părea mai tinere chiar şi cu şapte ani. În opinia specialiştilor, efectul antirid al iubirii se datorează faptului că, în timpul actului sexual, corpul eliberează estrogeni, care întineresc pielea, precum şi oxitocină, care, după cum am menţionat anterior, scade nivelul de stres. Silueta este şi ea avantajată atunci când suntem îndrăgostiţi. În opinia specialiştilor, în timpul unui act sexual ardem aproximativ 200 de calorii, cam cât am arde într-o jumătate de oră de alergare.

Sănătate curată

Viaţa de cuplu îi ajută pe domni să îşi menţină o sănătate de fier. Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Cardiff a demonstrat că bărbaţii aflaţi într-o relaţie stabilă renunţă mai uşor la viciile periculoase, precum tutunul sau alcoolul, şi au o alimentaţie sănătoasă. În plus, doamnele căsătorite sau aflate într-o relaţie stabilă au un mai mare sentiment de siguranţă şi de autostimă. Iar asta nu e tot. Sexul monogam este un aliat al sistemului imunitar. Cel puţin aceasta este părerea cercetătorilor de la Wilkes University din Pennsylvania. Aceştia au constatat o creştere a nivelului  imunoglobulinei A, un anticorp capabil să prevină răceala şi gripa. De asemenea, în cazul femeilor, activitatea sexuală duce la eliberarea de estrogeni, care au un efect benefic asupra pielii şi podoabei capilare. De asemenea, sexul stimulează secreţia de serotonină, care îmbunătăţeşte circulaţia şi oxigenează pielea. Un studiu publicat de British Journal of Urology International a demonstrat faptul că sexul reduce cu o treime riscul de apariţie a unei tumori la prostată. Ca să nu mai vorbim de faptul că un sărut acordat partenerului în fiecare dimineaţă este o mană cerească pentru sănătate. În afară de faptul că sunt un indicator al unui bun echilibru afectiv, săruturile pasionale pot contribui la prelungirea cu cinci ani a vieţii. De asemenea, sărutul este o armă de combatere a stresului pentru că reduce nivelul de cortizol şi eliberează anumite substanţe legate de plăcere, cum ar fi dopamina şi endorfinele. De asemenea, sărutul poate avea un efect de lifting pentru zona din jurul buzelor. În timpul sărutului, intră în mişcare 30 de muşchi ai feţei şi gâtului, care ulterior au un aspect mai tonic şi mai relaxat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS