14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Scurte ştiri

Tudor Gheorghe, între „Rapsod şi lăutar“
Un nou concert marca Tudor Gheorghe se pregăteşte să fie descoperit de către publicul craiovean. Îndrăgitul oltean va aduce luni, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“, un spectacol în premieră: „Rapsod şi lăutar“. Evenimentul va avea loc de la ora 19.00, în sala „Amza Pellea“ a instituţiei de cultură. Preţul unui bilet la acest concert este de 75 de lei, iar tichetul şi poate fi cumpărat de la agenţia teatrală a Naţionalului craiovean.

Amos Oz vine la Bucureşti
Amos Oz, unul dintre cei mai importanţi scriitori israelieni, va fi prezent la Bucureşti, în perioada 27-28 februarie, la invitaţia Editurii Humanitas Fiction şi a Ambasadei Israelului la Bucureşti, relatează Agerpres. Amos Oz va susţine o conferinţă de presă luni, 27 februarie, la ora 12.00, la hotelul InterContinental, iar de la ora 18.30, la Ateneul Român, va avea loc conferinţa „Amos Oz, în dialog cu Gabriel Liiceanu“. Totodată, pe 28 februarie, de la ora 11.00, Amos Oz va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti, festivitatea de decernare desfăşurându-se în Sala „Constantin Stoicescu“ a Palatului Facultăţii de Drept.

Nazismul, satirizat într-o comedie la Berlinală
Comedia finlandeză „Iron Sky“, despre un grup de nazişti refugiaţi pe Lună pentru a pregăti un nou război mondial, a stârnit rumoare la Berlinală, relatează NewsIn. Pelicula a fost una dintre cele mai comentate de până acum, la ediţia de anul acesta. Filmul are, printre personaje, un preşedinte american care o parodiază pe Sarah Palin, fosta guvernatoare a statului Alaska. În ciuda faptului că „Iron Sky“ a stârnit multe hohote de râs în rândul publicului, o parte a recenziilor include critici care reclamă subiectul sensibil (care este satirizat) şi faptul că producţia ar fi total lipsită de farmec. Bugetul filmului, estimat la peste opt milioane de euro, a fost constituit, în parte, din donaţii ale cinefililor, obţinute în urma unor apeluri pe internet.

ACTA, suspendat şi în Lituania
După ce ţări precum Polonia, Cehia şi Bulgaria au suspendat procesul de ratificare al tratatului ACTA, a venit şi rândul Lituaniei să facă acest lucru, informează Mediafax. „S-a decis că ACTA nu va fi supus ratificării pe termen scurt. Vor avea loc consultări“, a declarat ministrul de justiţie Reminijus Simasius, după o reuniune a guvernului. Anterior, ministrul subliniase pe blogul său că el „nu apreciază că tratatul a fost semnat, evitând cu grijă discuţiile în cadrul UE şi al Lituaniei“. Sâmbăta trecută, mai multe proteste împotriva acordului au fost organizate în Europa. Germania şi Slovacia, care nu fac parte din cele 22 de state semnatare ale acordului, au oprit şi ele pregătirile pentru semnarea acestuia.

Colosseumul, afectat de ninsori
Partea de sus a Colosseumului din Roma a fost afectată de valul de frig şi de intemperiile din Italia, informează La Repubblica, citat de NewsIn. Mai multe fragmente din partea de sus a monumentului au căzut, iar starea sa se deteriorează din ce în ce mai mult, în urma celor aproape 3.000 de fisuri din ziduri. Ninsorile şi gerul ce au afectat aproape întreaga Europă au avariat şi mai mult Colosseumul. O restaurare a fostei arene urmează să aibă loc în martie 2012. Colosseumul, inclus pe lista celor şapte noi minuni ale lumii, a fost construit în urmă cu 1.932 de ani, iar astăzi este cel mai mare amfiteatru antic care poate fi vizitat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS