14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinZahărul, o controversă dulce...

Zahărul, o controversă dulce…

Oamenii de ştiinţă americani au ajuns la o concluzie surprinzătoare: zahărul este atât de periculos pentru sănătate încât consumul său ar trebui controlat, aşa cum se întâmplă în cazul alcoolului şi al ţigărilor.
În era vitezei, când timpul pare să fugă mult prea repede pentru a ne aduce aminte să avem grijă la dietă şi alimentaţie, ne-am obişnuit să mâncăm prea multe produse cu un conţinut ridicat de zahăr, care sunt un adevărat pericol pentru sănătate. Şi mai grav este faptul că acest exces de zahăr făcut din ce în ce mai des este principalul factor al răspândirii obezităţii – o adevărată pandemie a secolului 21. Potrivit site-ului sfatulparintilor.ro, o echipă de cercetători de la Universitatea California-San Francisco a ajuns la concluzia că tendinţa oamenilor de a consuma prea mult zahăr nu doar contribuie la o pandemie a obezităţii, ci şi alterează profund hormonii, metabolismul şi tensiunea arterială, provocând, totodată, afecţiuni grave ale ficatului.
 
Zahărul nu este doar o calorie goală

Într-un articol intitulat „Adevărul toxic despre zahăr“, publicat în revista Nature, oamenii de ştiinţă au avertizat că în ultimii 50 de ani consumul de zahăr la nivel mondial s-a triplat, iar 35 de milioane de oameni mor anual din această cauză. „Atât timp cât publicul consideră zahărul doar o calorie goală, nu avem nici o şansă să rezolvăm această problemă. Există calorii bune şi calorii rele, după cum există grăsimi bune şi grăsimi rele, aminoacizi buni şi aminoacizi răi, carbohidraţi buni şi carbohidraţi răi. Însă, zahărul este toxic dincolo de caloriile pe care le are“, a declarat unul dintre membrii echipei de cercetare, doctorul Robert Lustig. Oamenii de ştiinţă consideră că efectele excesului de zahăr din alimente şi băuturi sunt asemănătoare cu cele ale consumului exagerat de alcool – care, de altfel, este obţinut din distilarea zahărului.
Din acest motiv, cercetătorii recomandă suprataxarea zahărului, dar şi o controlare mai strictă a conţinutului de zahăr din produse şi înăsprirea condiţiilor de obţinere a licenţelor pentru vânzarea dulciurilor şi a băuturilor în şcoli şi la locurile de muncă. „Noi nu vorbim despre interzicerea zahărului. Nici nu susţinem o implicare a guvernului în viaţa oamenilor. Vorbim despre găsirea unor modalităţi prin care să facem populaţia să consume mai puţin zahăr şi să o ţinem departe de dozele prea concentrate. De fapt, scopul nostru este să le oferim mai multe opţiuni prin produse care nu sunt pline de zahăr“, a explicat Laura Schmidt, alt participant la realizarea studiului.

Ce spun producătorii de produse pe bază de zahăr

Reacţiile nu au întârziat să apară. Reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Băuturi din Statele Unite (ABA) susţin că autorii studiului nu au nici o dovadă ştiinţifică relevantă care să susţină compararea zahărului cu alcoolul şi tutunul: „Dovezile ştiinţifice nu certifică faptul că zahărul, în oricare dintre formele sale, inclusiv fructoza, este singura cauză a obezităţii, diabetului, hipertensiunii, bolilor cardiovasculare sau modificărilor metabolismului“, au precizat reprezentanţii ABA.
Asociaţia producătorilor de zahăr din America este de acord cu părerea celor de la ABA şi, în plus, reprezentanţii au argumentat faptul că autorii studiului au dat dovadă de iresponsabilitate când au folosit cuvinte precum „diabet“ şi „obezitate“ în elaborarea raportului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS