14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinIntuiţie din trecut

Intuiţie din trecut

Un articol apărut într-un ziar din 1900 a prezis apariţia aerului condiţionat şi a telefoanelor mobile, dar şi dispariţia maşinilor din oraşe, relatează corriere.it 

Cum va fi lumea peste 100 de ani? De câte ori oare fiinţa umană nu şi-a pus  această întrebare şi de câte ori nu a dat pronosticuri greşite şi cel puţin ciudate? Au existat însă şi excepţii. Este cazul lui John Elfreth Watkins Jr., un scriitor care a trăit între secolele XIX şi XX, care a reuşit să ghicească din multe puncte de vedere schimbările care vor marca societatea occidentală peste un secol. Articolul său cu titlul „Ceea ce s-ar putea întâmpla în următorii 100 de ani“, care a fost publicat în  decembrie 1900, în The Ladies’ Home Journal, suplimentul cotidianului Saturday Evening Post, a fost scos din arhivele publicaţiei şi analizat cu atenţie un veac mai târziu. Astfel, s-a constatat cu surprindere că multe dintre profeţiile anunţate chiar s-au întâmplat, aşa cum a prezis Watkins. Pentru a descrie schimbările care au marcat Statele Unite şi Europa până în 2001, Watkins s-a adresat „minţilor înţelepte ale Americii“, altfel spus, celor mai cunoscuţi oameni de ştiinţă de peste Ocean de la acea vreme. Rezultatele au fost cu adevărat surprinzătoare. Una dintre primele profeţii indicate în articol este cea legată de aerul condiționat şi de sistemele de încălzire centralizată: „Aşa cum astăzi folosim robinetele de apă caldă şi rece, peste un secol vom putea regla temperatura în casă cu ajutorul robinetelor pentru aer cald şi aer rece. Nu va mai fi nevoie să ne ridicăm pentru a pune lemne pe foc. Casele nu vor mai avea hornuri, din simplul motiv că nu va mai fi fum“, spunea scriitorul. 

Trenuri şi fotografii 

Iar predicţiile sale nu se opresc aici. Demnă de menţionat este şi intuiţia sa legată  de aparatele de fotografiat moderne: „Fotografiile vor putea fi transmise dintr-o parte în alta, pe glob. Dacă există un conflict în China, imaginile de la înfruntări vor putea fi publicate în ziar doar o oră mai târziu. În plus, fotografiile vor putea reproduce toate culorile din natură“. Există apoi profeţii despre trenurile de mare viteză. „Trenurile vor parcurge trei kilometri pe minut, vor atinge viteze de 240 km/h. Va fi suficientă o zi pentru a ajunge de la New York la San Francisco“, scriea Watkins.  Printre previziunile de asemenea nimerite se numără şi cea legată de telefonul mobil. „În toată lumea vor fi telefoane fără fir. Un bărbat în mijlocul Atlanticului va putea conversa cu soţia sa, aflată în dormitorul conjugal din Chicago. Vom putea telefona în China la fel de uşor cum azi putem efectua un apel local. Apelurile vor fi efectuate automat, fără ajutorul unui operator“, mai spunea Watkins. În fine, scriitorul anunţă apariţia globalizării şi schimburile interplanetare de mărfuri. „Datorită mijloacelor de transport frigorifice, care circulă cu viteză atât pe uscat, cât şi pe apă, vom putea savura în fiecare zi delicioasele fructe care sosesc de la tropice sau din emisfera meridională. În perioada iernii, fermierii din America de Sud, din Africa meridională şi din Australia, unde anotimpurile sunt invers decât la noi, ne vor putea furniza acele produse pe care nu le putem cultiva aici“. 

Previziuni greşite

Bineînţeles, Watkins a mai dat şi greş cu profeţiile sale. De exemplu, printre previunile greşite ne sare în ochi cea potrivit căreia în oraşe nu vor mai fi autovehicule. În opinia scriitorului, vehiculele ar fi trecut doar prin megatuneluri subterane sau autostrăzi suspendate. O altă profeţie greşită este cea legată de dispariţia muştelor, ţânţarilor şi a animalelor sălbatice, dar şi cea legată de literele alfabetului X, C şi Q: „Aceste litere vor fi abandonate pentru că sunt inutile. Ortografia fonetică, adoptată iniţial de ziare, va fi luată drept reper“, spunea Watkins.  Potrivit unui recent articol apărut în Saturday Evening Post, există o particularitate în materialul scriitorului: toate profeţiile sunt optimiste şi imaginează un viitor mai bun. Altfel spus, o atitudine diferită de cea a profeţilor moderni, care nu prevăd decât catastrofe şi dezastre în secolele viitoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS