11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTerapie prin muzică

Terapie prin muzică

Pacienţii care sunt supuşi unor terapii şi tratamente intense pentru boli psihiatrice sau neurologice ar putea avea o nouă speranţă de vindecare – prin muzică.
Un centru de terapie muzicală a fost inaugurat recent într-un spital din India, iar rezultatele acestuia par a fi un punct de plecare promiţător pentru asigurarea unor terapii complementare eficiente şi plăcute. Institutul, care va fi condus de Zila Khan, specialist în tratamente alternative, va promova vindecarea holistică şi promite recuperarea mai rapidă a pacienţilor prin intermediul terapiei muzicale. „Metoda tratamentului prin muzică devine de acum o terapie complementară, care potenţează efectele medicamentaţiei şi în cadrul căreia colectarea şi analizarea datelor vor contribui semnificativ la descoperirea unui tratament eficient pentru anumite boli, tratament de care vor putea beneficia pacienţi din întreaga lume“, a explicat Zila Khan.
Centrul va oferi tratament de susţinere care utilizează muzica pentru a induce modificări pozitive în sănătatea emoţională, psihologică şi fizică a pacienţilor, a mai spus Khan. Potrivit unui comunicat emis de Centrul Fortis-Zila Khan de terapie prin muzică, această metodă de tratament este benefică pentru îmbunătăţirea situaţiei pacienţilor care suferă de autism, probleme de învăţare, maladia Parkinson, maladia Alzheimer, diverse forme de cancer, dar şi a celor care suferă de boli neurologice sau se află în stare de şoc în urma unor traume.

 Tratament eficient prin muzică

Procedura efectuată înaintea tratamentului propriu-zis include o cercetare în profunzime şi o analiză complexă a istoricului mintal şi fizic al pacientului. Această etapă presupune, printre altele, identificarea tipului de personalitate, determinarea sensibilităţii auditive şi stabilirea posibilităţilor de potenţare a tratamentului clinic – toate acestea folosind drept punct de plecare diversele funcţii ale organismului. Sesiunile de tratament la centrul pentru terapie prin muzică constau în ascultarea, timp de 20-30 de minute, a unor ritmuri diverse, „culese“ din repertoriul muzicii clasice indiene, dar şi din repertoriul muzical internaţional, în vederea stimulării conştiinţei de sine a pacientului. „Există studii ştiinţifice şi teste clinice care au arătat că şedinţele de terapie muzicală s-au dovedit eficiente în reducerea anxietăţii şi a durerii fizice în cazul pacienţilor de oncologie. Mai mult, muzica a avut efecte pozitive chiar şi în cazul pacienţilor cu afecţiuni cerebrale, conectaţi la aparate de respiraţie artificială“, s-a precizat în comunicatul centrului de terapie muzicală.
• Oana Olaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS