11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPaladiul, noul metal preţios

Paladiul, noul metal preţios

Bijuteriile din paladiu sunt ultimul răcnet în ceea ce priveşte accesoriile, acest metal fiind mai strălucitor decât argintul şi mult mai ieftin decât aurul

Dacă nu lucraţi în domeniul chimiei sau nu sunteţi pasionat de această ştiinţă, probabil că nici măcar nu aţi auzit de paladiu, un metal care până recent era aproape exclusiv de uz industrial. Potrivit definiţiei sale, paladiul este un metal alb-argintiu, ductil şi maleabil, care face parte din „familia“ platinei şi este întrebuințat drept catalizator în industria chimică și folosit sub formă de aliaje. Cea mai mare parte din cele 300 de tone de paladiu produse anual – în special în Africa de Sud, Rusia şi America de Nord – este folosită în industria constructoare de automobile, însă acest metal se regăseşte şi în componentele dispozitivelor electronice, respectiv telefoane mobile, televizoare cu ecran plat şi computere. În ultimii câţiva ani, însă, paladiul a devenit din ce în ce mai căutat de producătorii de bijuterii, în special datorită faptului că este mult mai rentabil decât celelalte metale preţioase. „Preţul aurului a crescut atât de mult în ultimul timp încât cel de 18 carate este aproape la fel de scump ca şi platina. Prin urmare, cererea de bijuterii făcute din «înlocuitori» a crescut simţitor, paladiul fiind cel mai căutat“, a explicat Harriet Kelsall, designer de bijuterii specializat pe inele de logodnă. „Aş spune că jumătate dintre inelele pe care le vinde firma la care lucrez sunt făcute din paladiu“, a precizat aceasta.
Tendinţa este confirmată de cele mai mari case de bijuterii din lume, ai căror reprezentanţi deseori le prezintă paladiul clienţilor care nu sunt dispuşi sau nu au posibilitatea să plătească preţuri exorbitante pe bijuterii din platină sau aur alb.

Alternativă ieftină, dar nu prea

Nu se poate spune totuşi că paladiul este un metal ieftin. Începând cu anul 2010, paladiul a devenit al patrulea metal preţios recunoscut la scară mondială, alături de aur, argint şi platină. Totodată, nimeni nu poate susţine că bijuteriile din paladiu sunt chilipiruri. De exemplu, dacă un inel din aur alb de 18 carate costă în jur de 1.500 de lei, făcut din platină, acelaşi model ar costa în jur de 2.000 de lei, în timp ce preţul unei bijuterii similare confecţionate din paladiu nu ar depăşi 850 de lei. Nu este un metal preţios foarte ieftin, dar este „mai ieftin“.
Faptul că paladiul a fost ridicat la rang de metal preţios înseamnă că obiectele confecţionate din acest metal trebuie să fie marcate corespunzător, pentru a arăta procentul de paladiu pe care îl conţin. Cea mai comună variantă folosită la confecţionarea bijuteriilor este paladiul 950, acest număr însemnând faptul că respectivul aliaj conţine 95 la sută paladiu pur, celelalte procente reprezentând „alte metale“ – de la ruteniu şi galiu până la cupru şi cobalt.
Bijuteriile de paladiu au cunoscut rapid succesul şi interesul publicului după ce metalul a fost popularizat şi promovat de vedete. De exemplu, la gala de decernare a Premiilor Emmy din acest an, actriţa Christina Hendricks a purtat un colier supradimensionat minunat din paladiu, cu care a luat ochii asistenţei. Numai că ea nu este singura îndrăgostită de noul metal preţios: Sarah Jessica Parker, Julianna Margulies şi Kelly Osbourne au fost şi ele fotografiate purtând bijuterii din paladiu, în timp ce designerul Vivienne Westwood a ales acest material pentru prima sa colecţie de bijuterii din metale preţioase.

Caracteristicile paladiului

Un ochi necunoscător poate confunda foarte uşor cu platina acest metal în nuanţe de gri-argintiu. Făcând parte din aceeaşi „familie“ ca şi platina, paladiul îşi păstrează această nuanţă de-a lungul timpului şi, spre deosebire de aurul alb (a cărui nuanţă argintie este dată de baia de rodiu în care metalul este scufundat), nu trebuie suflat cu alte metale pentru a-şi păstra culoarea. În plus, paladiul este mai uşor decât platina şi aurul, ceea ce poate reprezenta un avantaj, fiind ideal pentru confecţionarea cerceilor, care pot fi incomozi dacă sunt prea grei. Un dezavantaj ar fi faptul că paladiul nu are aceeaşi fluiditate ca platina sau aurul, prin urmare, este recomandat pentru modelele de bijuterii cu linii simple, „curate“, fără înflorituri sau împletituri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS