19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Iakutsk, cel mai friguros oraş din lume

Iakutsk este un oraş din Rusia aflat la aproximativ 450 de kilometri distanţă de Cercul Polar Arctic, pe malul râului Lena şi este considerat cel mai friguros loc de pe pământ, realtează www.ditadifulmine.com. Temperaturile medii lunare variază de la 20 de grade Celsius (67° F), în luna iulie până la -40 de grade Celsius în ianuarie. Cele mai reci temperaturi înregistrate vreodată pe planetă în afara Antarcticii au avut loc în bazinul râului Yana la nord-est de Iakutsk. Deşi iernile sunt lungi și extrem de reci, verile sunt calde (deși destul de scurte), cu temperaturi maxime de peste zi, ocazional, chiar și de 32 de grade Celsius (90° F), ceea ce face diferențele de temperatură sezoniere pentru regiune, printre cele mai mari din lume. Însă pentru cei 200.000 de locuitori din oraşul din inima Siberiei, urbea lor este normală. Au şcoli, o universitate, muzee, ziare. Există chiar şi o piaţă în aer liber, unde femei înfofolite în blănuri vând peşte ori carne de cal sau de ren proaspete, toate îngheţate bocnă. Oamenii par să se fi obişnuit cu frigul cumplit. Şcolile se închid doar dacă temperaturile depăşesc -55 de grade Celsius, iar grădiniţele, la -50 de grade Celsius. Copiii se joacă afară la -30 de grade Celsius, iar adulţii abia simt ceva răcoare pe la -40 de grade Celsius. În cea mai mare parte din an, Iakutsk este acoperit de un strat gros de zăpadă şi ceaţă deasă provocată de frig, dar şi de poluare. Localnicii obişnuiesc să îşi lase maşinile pornite toată ziua, altfel motorul s-ar răci şi le-ar lua prea mult să-l repornească.

Pământ îngheţat

Iakutsk este singurul oraş din lume construit în întregime pe permafrost, stratul de pământ care rămâne complet îngheţat pe tot parcursul anului.
Absolut toate fundaţiile sunt făcute pe piloni, unii de zeci de metri adâncime. Cea mai importantă instituţie din Iakutsk este, fără îndoială, megacentrala termică a oraşului. În fiecare vară, reparaţiile şi întreţinerea vitalului sistem de încălzire sunt principalele ocupaţii în oraş. Orice avarie în timp de iarnă poate fi fatală.
Oraşul s-a născut ca urmare a expansiunii miniere spre est. Potrivit cercetărilor, aici sunt cele mai mari rezerve de metale preţioase şi de combustibili fosili din lume. Tocmai de aceea, Kremlinul investeşte peste 700 de milioane de dolari anual în subvenţionarea încălzirii şi a combustibililor siberienilor.
Temperaturile atât de scăzute din Iakutsk permit localnicilor sau șoferilor de camion în trecere să folosească râul Lena ca pe o adevărată autostradă. În timpul iernii, Lena este acoperit cu un strat atât de gros de gheaţă, încât un camion plin cu provizii şi minerale extrase din mine se poate deplasa fără nici un fel de problemă. Însă regiunea nu are doar mine. Pentru a fi la „modă“, locuitorii din Iakutsk poartă blană de iepure, vulpe arctică sau ren, indiferent că este vorba de căciuli, geci sau cizme. Însă mai mult decât de modă, aici este vorba de supravieţuire. „Luptătorii pentru drepturile animalelor ar trebui să vină aici câteva luni şi după aia vom vedea dacă vor mai fi aşa de preocupaţi de soarta animalelor. Aici trebuie să porţi blană pentru a supravieţui“, povesteşte un localnic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII