20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinNoile reguli ale dragostei

Noile reguli ale dragostei

În anul 1995, cartea intitulată „Regulile: Secrete testate pentru a cuceri inima lui Făt – Frumos“ (în original „The Rules: Time-Tested Secrets for Capturing the Heart of Mr. Right“), scrisă de Ellen Fein şi Sherrie Schneider, făcea furori printre doamnele şi domnişoarele aflate în căutarea unui partener ideal. Cartea este o scriere automotivaţională, în care autoarele pledează, printre altele, pentru ideea potrivit căreia pentru a-l atrage pe „Făt-Frumos“, orice femeie trebuie să facă pe inabordabila. Filosofia care rezultă din rândurile acestei cărţi este aceea că femeile nu trebuie să „urmărească“ în mod agresiv bărbaţii pentru a-i cuceri, ci să îi determine prin comportament şi atitudine pe domni să le curteze.
Iată câteva dintre îndemnurile pe care „Regulile“ le adresează doamnelor şi domnişoarelor. „Nu deschideţi discuţia cu un bărbat şi nu îl invitaţi la dans“; „Nu priviţi cu insistenţă un bărbat“; „Nu acceptaţi o întâlnire sâmbăta dacă aţi ieşit împreună miercuri“; „Nu vă vedeţi mai des de o dată pe săptămână“; „Nu vă sărutaţi pasional la prima întâlnire“; „Nu faceţi sex înainte de a treia întâlnire“; „Nu preluaţi iniţiativa“; „Fiţi cinstită, dar misterioasă“ şi multe altele, care urmează acelaşi tipar al discreţiei şi modestiei.

Noile reguli

Se pare însă că aceste reguli nu sunt cele mai potrivite pentru o viaţă sentimentală de succes. Ipoteza vine de la Bethany Marshall, autoarea unei cărţi numite „Când să lupţi pentru o relaţie şi când să renunţi“, care susţine că femeile care urmează îndeaproape „Regulile“ s-ar putea să se fi înşelat. Părerea lui Marshall este că sexul la prima întâlnire nu este nici pe departe un lucru rău – fapt ce contravine „Regulilor“ iniţiale. Opinia autoarei este, de altfel, confirmată şi de experţii în consiliere maritală, care susţin că, atunci când o persoană joacă după anumite reguli, se concentrează mai mult pe respectarea acestora şi mai puţin pe urmărirea propriilor interese şi pe acumularea de experienţe noi.  
Aşa cum spuneam, două dintre îndemnurile de căpătâi din vechiul set de reguli sunt „Nu vă sărutaţi pasional la prima întâlnire“ şi „Nu faceţi sex înainte de a treia întâlnire“. Numai că un studiu recent realizat de Anthony Paik, profesor de sociologie la Universitatea din Iowa, a relevat faptul că o simplă partidă de sex fără obligaţii poate duce la o relaţie mult mai profundă şi mai de durată decât una în care lucrurile au fost rezolvate şi bifate pas cu pas, în conformitate cu vechile reguli. „În contextul actual, oamenii îşi dau seama că atracţia şi sexul sunt lucruri previzibile, care fac parte din viaţa de zi cu zi, de aceea nu lasă aceste elemente să contamineze începutul unei relaţii“, a explicat Paik. Pentru a confirma această ipoteză, studiul arată că „un procent semnificativ din relaţiile de lungă durată au avut drept punct de plecare sexul fără obligaţii“.

Concubinajul poate fi un lucru bun

La punctul 22, vechile „Reguli“ menţionau că o femeie nu trebuie să locuiască împreună cu un bărbat şi nici să îşi lase lucruri la el acasă. În ciuda acestui lucru, un sondaj realizat de Centrul American de Statistică a arătat că şansele de reuşită ale unei relaţii fericite nu sunt deloc afectate dacă partenerii locuiesc împreună înainte de căsătorie. Mai mult decât atât, concubinajul poate fi chiar de bun augur, atât timp cât ambii parteneri au aceleaşi planuri de viitor. Bill Cloke, un alt specialist în sociologie, a explicat că vital este ca partenerii să fie sinceri în privinţa motivelor pentru care respectivul concubinaj există, acţiunea în sine fiind mai puţin importantă. „Partenerii trebuie să fie sinceri în legătură cu motivele pentru care decid să se mute împreună. Concubinajul este de fapt un test pentru un cuplu, un experiment în urma căruia pot stabili dacă se vor înţelege pe viitor, dacă pot locui împreună, dacă relaţia lor este solidă. Iar dacă rezultatele sunt negative, ei pot renunţa, iar despărţirea se poate face amiabil. Un concubinaj nereuşit este o experienţă mai bună decât un mariaj eşuat“, a explicat Cloke. El a lăsat astfel să se înţeleagă că, atât timp cât partenerii au convenit asupra viitorului şi şi-au asumat un angajament sentimental să realizeze planurile, concubinajul înainte de căsătorie nu poate fi decât o experienţă pozitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII