11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBărbaţii şi femeile, la taifas

Bărbaţii şi femeile, la taifas

Stilul de conversaţie pe care îl preferă bărbaţii şi cel al femeilor diferă foarte mult, în general, cu toate că pot exista şi excepţii. Aceste diferenţe se referă atât la subiectele abordate, cât şi la direcţia în care divaghează o discuţie începută. Prin prisma faptului că între reprezentanţii celor două sexe există diferenţe fundamentale, devine evident că şi gama de subiecte abordate este variată. Acest lucru nu înseamnă neapărat că bărbaţii şi femeile nu pot discuta despre subiecte comune, folosind abordări asemănătoare, totuşi stilul de conversaţie este în mare măsură diferit. Din acest motiv, chiar dacă dezbat acelaşi subiect, este foarte posibil ca înţelesul cuvintelor să se schimbe de-a lungul discuţiei, iar femeile şi bărbaţii să vorbească despre acelaşi lucru şi totuşi să nu se înţeleagă.

Subiecte de discuţie

Principala diferenţă este dată de domeniul de interes al reprezentanţilor celor două sexe. Bărbaţii fac ce fac şi revin mereu la aceleaşi subiecte – sport, pescuit sau vânătoare, jocuri video ori calculatoare şi, bineînţeles, maşini. La rândul lor, femeile au tendinţa de a dezbate aceeaşi gamă de subiecte, care, de obicei, în conversaţiile „de zi cu zi“ se reduce la produse cosmetice, haine, modă şi bârfă. De exemplu, într-un grup de bărbaţi se discută despre noile achiziţii ale fiecăruia în materie de echipament sportiv sau componente de calculator, în timp ce o discuţie (uneori aprinsă) între femei se poate învârti în jurul celui mai bun magazin, cu haine frumoase şi ieftine.
O altă diferenţă între stilurile de conversaţie este reprezentată de gradul de implicare emoţională în discuţie şi disponibilitatea de exprimare a sentimentelor. Astfel, în timp ce doamnele şi domnişoarele nu au probleme în a-şi expune problemele personale sau în a emite păreri cu privire la alte persoane, bărbaţilor nu le vine prea uşor – şi nici nu vor – să discute astfel de chestiuni, preferând conversaţiile practice sau pragmatice.

Conversaţiile pe aceeaşi temă

Femeile şi bărbaţii pot purta însă şi discuţii pe un subiect comun, dar detaliile dezbătute de doamne vor fi diferite de cele prezentate de domni. Să ne gândim, de exemplu, că într-un grup format şi din bărbaţi, şi din femei se discută despre un meci de fotbal. Primii vor prefera să vorbească despre statisticile jocului – cine a avut cea mai bună posesie, câte cornere, câte ofsaiduri, câte cartonaşe s-au dat; în schimb, „fetele“ vor aduce în discuţie lucruri de bază – cine a marcat golurile şi care a fost jucătorul preferat (admirat fie pentru aspectul fizic, fie pentru felul în care a jucat, în funcţie de cunoştinţele generale existente în acest domeniu). Astfel, în momentul în care un bărbat deschide subiectul „Aţi văzut meciul aseară?“, discuţia dintre domni va continua cu statistici şi informaţii despre jucători, precum şi faze de joc din timpul meciului. Între femei, conversaţia pe aceeaşi temă va începe şi va decurge complet diferit. Femeile vor vorbi despre numărul de goluri marcate şi eventual despre marcatori, precum şi despre rezultatul final. Din acest punct, conversaţia va dezbate tema „este cel mai drăguţ sau arătos fotbalist“ şi cu cine este acesta cuplat în viaţa personală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII