14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Sifilis fără frontiere

Statele Unite, la fel ca fosta Uniune Sovietică, Germania nazistă şi Japonia, se pot „mândri“ cu o lungă listă de experimente pe „cobai“ umani, majoritatea dintre acestea fiind realizate de-a lungul secolului trecut. Potrivit www.ditadifulmine.com, de exemplu, între 1946 şi 1948, Statele Unite au desfăşurat o serie de experimente în Guatemala, în cadrul cărora „cobaii“ au fost expuși unei lungi serii de boli cu transmitere sexuală. Episodul nu este complet necunoscut opiniei publice, însă abia recent preşedintele Obama a cerut oficial membrilor Presidential Commission for the Study of Bioethical Issues să dezvăluie detaliile despre acest experiment şi să se asigure că acest tip de episoade nu vor mai avea niciodată loc. „Este important să documentăm cu acurateţe această nedreptate istorică, ce, în mod evident, nu este etică. Facem asta pentru a aduce un omagiu victimelor. În plus, trebuie să învăţăm din trecut, astfel încât să asigurăm opinia publică de faptul că cercetările ştiinţifice şi medicale din zilele noastre sunt realizate potrivit unor metode etice“, a declarat Amy Gutmann, preşedintele comisiei. Seria de experimente guatemaleze, denumite „U.S. Public Health Service Sexually Transmitted Disease Inoculation Study of 1946-1948“, a avut drept obiectiv studierea eficacităţii penicilinei, pentru prevenirea şi tratarea sifilisului şi a altor boli cu transmitere sexuală. Surprinzător este faptul că experimentele au fost realizate în aceeaşi perioadă în care curtea militară americană judeca procesul doctorilor nazişti care au desfăşurat experimente pe cobai umani din lagărele de concentrare.

Experimente pe oameni

Experimentele au fost coordonate de medicul american John Charles Cutler, cunoscut pentru faptul că a participat şi la „Tuskegee syphilis experiment“, desfăşurat pe teritoriul Statelor Unite pe o perioadă de 40 de ani, şi al cărui obiectiv era studierea evoluţiei sifilisului pe un eşantion de 600 de afro-americani săraci. Experimentele au fost finanţate de National Institutes of Health şi de Pan American Sanitary Bureau şi au fost aprobate tacit şi de câţiva miniştri guatemalezi, care au păstrat secretul cu privire la activităţile americane. Testele au fost realizate pe prostituate, deţinuții din penitenciare, pacienţi afectaţi de diverse boli mentale, precum şi pe soldaţi. Peste 1.600 de persoane au fost infectate cu boli cu transmitere sexuală
dintr-un total de 5.500 de subiecţi supuşi unor experimente de natură diferită, iar lipsa tratamentelor adecvate a dus la moartea a peste 83 de subiecţi. Spre deosebire de Tuskegee syphilis experiment, care a urmărit evoluţia naturală a bolii la diferiţi subiecţi infectaţi, în cazul experimentelor din Guatemala, doctorii au infectat în mod deliberat subiecţii. Mai multe prostituate bolnave de sifilis au fost plătite pentru a întreţine raporturi sexuale cu prizonierii, în timp ce alţi „cobai“ au fost infectaţi prin inocularea directă a bacteriei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU