10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinHollywoodul nu iartă

Hollywoodul nu iartă

La Hollywood există o lege dură: chiar şi cei mai mari actori sunt daţi uitării la prima greşeală, indiferent că aceasta este în viaţa personală sau pe plan profesional. Potrivit repubblica.it, exemplele sunt multe: de la Edward Norton şi Eddie Murphy şi până la Mel Gibson.

Faptul că Hollywoodul nu este un loc pentru bătrâni, persoane sensibile şi lipsite de cinism este un lucru foarte bine ştiut. Însă uneori, Cetatea Filmului dă dovadă de atâta duritate, încât îi distruge chiar şi pe acei idoli creaţi chiar de ea. Este suficientă o eroare, şi chiar şi cel mai cunoscut actor se pomeneşte dat uitării peste noapte. Cel mai recent exemplu şi totodată cel mai şocant este cel al lui Tom Hanks: filmul „Larry Crowne“, în care starul american semnează regia şi, totodată, este şi protagonist a fost criticat dur, iar la box-office s-a dovedit un eşec curat, în ciuda prezenţei în echipa de distribuţie a unei superdive precum Julia Roberts. Imediat ziarele şi site-urile de specialitate din toată lumea au început să vorbească despre iminenta ieşire a lui Hanks din aşa-numita „A-List“ şi asta în ciuda celor două Oscaruri câştigate în carieră pentru „Philadelphia“ şi „Forrest Gump“. Acum însă, chiar şi tabloidele britanice, începând cu Daily Mail, au început să îl ironizeze pe Hanks, subliniind că la premiera londoneză a peliculei au participat doar „celebrităţi de categoria a patra sau personaje de reality show“ şi nimeni nu pare să îşi mai amintească de cât de mult a dat acest actor celei de-a şaptea arte.

Exemple multiple

Cazul lui Hanks nu este izolat. Exemplele de mari actori holywoodieni căzuţi în dizgraţie sunt numeroase. Iar lista menţionată de cotidianul italian cuprinde doar bărbaţi, deoarece în cazul lor ar trebui să nu fie valabilă, cel puţin în teorie, dura lege care le face pe cele mai multe dintre actriţe „invizibile“, după ce au împlinit 50 de ani. Printre prezenţele şocante din această listă a „dizgraţiaţilor“ se numără cea a lui Edward Norton, considerat cel mai talentat actor al generaţiei sale. Acesta a impresionat cinefilii în filme precum „American History X“ sau „The Italian Job“ şi „Hulk“, iar apoi pur şi simplu a dispărut. Din câte se pare, de vină au fost problemele sale personale şi excesele. Oricum ar fi, cert este că nu a mai apărut în vreun film important în ultima perioadă. Lista continuă cu Ralph Fiennes, devenit celebru datorită rolului din „Pacientul englez“, care după câteva roluri în firme interesante (precum „The Constant Gardener“), dar şi după un scandal sexual legat de o însoţitoare de bord, a trebuit să se mulţumească, din păcate, doar cu roluri secundare. De acelaşi destin a avut parte şi Kevin Spacey, care după Oscarul obţinut pentru „American beauty“ a început să primească, încet, încet, oferte cinematografice de o calitate tot mai slabă. Este adevărat însă că Spacey s-a putut consola cu mari roluri în teatru, un exemplu fiind Richard al III-lea, pus în scenă la Londra.

De la extaz la agonie

Iar lista poate continua. Şi nu cu oricine, ci cu doi adevăraţi monştri sacri ai cinematografiei din anii ’90: Mel Gibson şi Kevin Costner. Primul, în ciuda Oscarului obţinut pentru al său „Braveheart“, şi-a distrus singur cariera din cauza consumului de alcool, a insultelor antisemite şi a bătăilor aplicate partenerei sale de viaţă. Şi nici măcar buna sa prietenă, Jodie Foster, care a făcut tot posibilul să îl includă pe genericul peliculei „Mr. Beaver“, nu a mai reuşit să întoarcă roata. La rândul său, Costner triumfa în „Dansând cu lupii“, iar filmele sale erau adevărate succese la box-office. Acum însă, situaţia s-a schimbat şi chiar şi el trebuie să se mulţumească cu roluri mici, cum ar fi cel din pelicula „Man of steel“, care va fi lansată în curând. Un destin la fel de trist l-au avut şi actorii care în anii ’80 făceau furori pe marile ecrane. Este suficient să amintim de Steve Martin, Nick Nolte sau William Hurt. Cel mai uimitor caz, însă, este cel al lui Eddie Murphy: cel mai cunoscut, mai iubit şi mai profitabil la box-office. Din cauza problemelor psihologice şi personale (aproape refuză să iasă din casă) şi-a pierdut de ceva timp farmecul, iar acum speră să revină în inima publicului cu „Tower Heist“, al lui Brett Ratner. Lansarea este programată pentru luna noiembrie. Nu trebuie omis din listă nici Rupert Everett, o victimă clasică a discriminării sexuale. Era frumos, talentat, foarte solicitat. Însă după ce a recunoscut că este homosexual, a fost dat uitării de producători şi regizori. Din acest motiv, mulţi actori de la Hollywood refuză să recunoască public că sunt homosexuali. Există însă şi vedete care, deşi au fost alungate din Olimpul hollywoodian, au reuşit să revină şi să reintre în mult dorita „A-List“. Dintre acestea trebuie menţionate Jeff Bridges, Mickey Rourke şi Robert Downey Jr. Actorul Jeff Bridges, de exemplu, a fost recompensat cu Oscar în 2010 pentru rolul din „Crazy Heart“, în care a interpretat un celebru cântăreţ de muzică country. Actorul va lansa în această vară primul lui album înregistrat cu o casă de discuri majoră. La rândul său, Mickey Rourke a revenit în forţă după 13 ani de anonimat datorită filmului independent despre lupte profesioniste „The Wrestler“. Robert Downey Jr. nu s-a lăsat nici el mai prejos. Dependent de stupefiante, Robert Downey Jr. a făcut nenumărate tratamente de dezintoxicare în diverse clinici, ba chiar a stat de câteva ori şi în închisoare din cauza drogurilor, cariera sa părând definitiv compromisă. În cele din urmă, actorul a ieşit învingător din această lungă bătălie, iar acum a revenit pe lista celor mai bine plătite vedete din Cetatea Filmului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII