20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinUn an din viaţă pentru siluetă

Un an din viaţă pentru siluetă

Ce sacrificiu aţi fi dispuse să faceţi pentru a reintra în pantalonii din liceu şi pentru a putea merge pe plajă fără a vă teme de proba costumului de baie?

Philippa Diedrichs, cercetătoare la Centre for Appereance Research din cadrul Universităţii West England, a intervievat 320 de femei cu privire la sacrificiile pe care ar fi dispuse să le facă de dragul siluetei, iar răspunsurile au fost surprinzătoare: una din trei femei a declarat că ar renunţa la unu până la cinci ani din viaţă doar pentru a avea un corp perfect.
Potrivit corriere.it, sondajul lui  Diedrichs demonstrează încă o dată, dacă mai era nevoie, cât sunt de nemulţumite femeile când vine vorba de aspectul lor. În plus, cele mai multe dintre participante erau studente, media de vârstă fiind de 25 de ani. Dacă ar fi să ne gândim logic, am spune că, la o astfel de vârstă, domnişoarele nu ar trebui să fie nemulţumite de propria imagine. Cu toate acestea, rezultatele au demonstrat că lucrurile stau exact invers. 16 la sută dintre respondente ar da un an din viaţă pentru silueta perfectă, în timp ce alte zece procente ar fi dispuse să renunţe la doi-cinci ani din viaţă doar de dragul unui corp de invidiat. Mai mult chiar, doi la sută dintre doamnele intervievate ar fi capabile chiar să dea între şase şi zece ani din viaţă dacă ar şti că nu ar mai avea probleme cu greutate, iar unu la sută ar merge chiar mai departe şi ar renunţa la 20 de ani din viaţă. Există apoi o serie de doamne care nu ar vrea să renunţe la un an sau mai mulţi din viaţă de dragul siluetei, însă ar fi totuşi dispuse să renunţe la ceva „important“ pentru a fi în formă. 13 la sută ar fi dispuse să renunţe la 5.000 de euro din salariu pentru a fi mai slabe, nouă la sută ar petrece mai puţin timp în compania partenerului, cu rudele sau cu prietenii.
De asemenea, şapte procente dintre persoanele intervievate ar fi dispuse chiar să îşi pună în pericol sănătatea, dacă li s-ar garanta un corp de invidiat.

Nemulţumiri feminine

Acest ultim rezultat poate explica de ce anumite femei urmează regimuri alimentare cel puţin draconice doar pentru a mai da jos câteva kilograme, fără a se gândi prea mult la propria sănătate. „La baza acestui fenomen se află o nemulţumire profundă a femeilor.
Cele mai multe dintre ele nu se simt bine în propria piele, 93 la sută au declarat că nu s-au simţit sigure şi mulţumite de propriul aspect nici măcar o dată în ultima săptămână, iar una din trei se gândeşte de mai multe ori pe zi la cât de mult îşi detestă corpul. Iar totul se învârteşte în jurul greutăţii: 79 la sută dintre femeile pe care le-am intervievat ar vrea să mai dea jos câteva kilograme, cu toate că acelaşi procent din eşantionul nostru era considerat a avea o greutate normală şi chiar sub limitele recomandate. Asta înseamnă că la multe dintre ele există o adevărată obsesie pentru siluetă, care merge dincolo de un corp cu o greutate normală. Multe dintre respondentele cu o greutate normală îşi doresc în mod anormal să fie şi mai slabe“, a explicat Diedrichs. Trebuie menţionat că cinci la sută dintre femeile intervievate au recunoscut deja că au apelat la chirurgia estetică, în timp ce 76 la sută au declarat că ar fi dispuse să facă mai multe operaţii estetice doar pentru a arăta perfect.
„Datele noastre demonstrează faptul că nemulţumirile legate de propriul aspect nu sunt o problemă doar pentru adolescente, ci şi pentru femeile mature. În eşantionul nostru, deşi femeile de 30 de ani erau majoritare, au existat şi respondente de 65 de ani, care au fost la fel de nemulţumite de propriul corp. De aceea ar fi important să depunem eforturi pentru a promova o imagine corporală pozitivă a femeilor, fără a atrage atenţia doar asupra modelelor greu de copiat de către cele mai multe dintre doamne“, a concluzionat Diedrichs.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS