17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinApariţii editoriale

Apariţii editoriale

Legături bolnăvicioase
de Cecilia Ştefănescu, Editura Polirom, 2005

Romanul aduce în prim-plan o tânără nonconformistă, Kiki, incapabilă să aleagă între existenţa alături de un artist grandoman, Renato, şi iubirea pentru o altă femeie, Alex. Existenţa eroinei e copleşită de temeri, nevroze, viziuni romantice, unele aflate la graniţa dintre reverie şi boală. Balansul între hetero şi homosexualitate o poartă pe Kiki prin mediile studenţeşti şi artistice, pentru ca, în cele din urmă, după o serie de experienţe insolite, viziunile personajului să devină mai puternice decât realitatea. „Am vrut să scriu o poveste de dragoste, fără nici un fel de intenţii feministe sau de epatare a burghezului. Am scris despre povestea unei fete care, întâmplător, se îndrăgosteşte de o altă fată şi despre modul inconsecvent, deseori crud, în care ajungem să ne gestionăm propriile dorinţe. Ceea ce s-a păstrat în scenariu şi, sunt convinsă, se va păstra şi în film este tocmai parfumul acela inefabil al unei istorii de iubire de tinereţe, în care ceea ce contează sunt tocmai amănuntele, micile detalii care compun o relaţie, care-i creează iluzia de perfecţiune şi, mai apoi, îi atrag destrămarea. Acele mici detalii care recompun fiecare personaj ca într-un puzzle, cu amintirile, spaimele, istoria şi aşteptările lui punctuale“, consideră autoarea Cecilia Ştefănescu.
Cecilia Ştefănescu (n. 1975) trăieşte la Bucureşti şi este căsătorită cu poetul Florin Iaru. A absolvit Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti; master în teoria literaturii şi literatură comparată la aceeaşi facultate. A publicat în volumele colective „Ferestre 98“ (Editura Aristarc, 1998) şi „Tescani 40238“ (Editura Image, 2000). A tradus din franceză cărţi precum „L’auberge des pauvres“ de Tahar Ben Jelloun (2002) şi „La petite marchande“ de Daniel Pennac (2004). A terminat al doilea roman, „Intrarea Soarelui“, aflat în curs de publicare la Editura Polirom. Autoarea a făcut parte din grupul celor 12 scriitori români selecţionaţi pentru Les Belles Etrangères, organizat de Centre National du Livre, în noiembrie 2005, la Paris. Cu această ocazie, a apărut cu un fragment de proză, sub titlul „L’après-midi de Sal“, în antologia „Les Belles Etrangères. Douze écrivains roumains“ (Ed. L’Inventaire, 2005). A participat la Târgul de Carte de la Leipzig 2006, într-o lectură publică, în cadrul Leipzig Liest.
Romanul „Legături bolnăvicioase“ de Cecilia Ştefănescu a fost publicat în două ediţii în colecţia „Ego. Proză“ a Editurii Polirom (2005, 2006), a apărut recent în limba italiană, la Editura Nikita, cu titlul „Relazioni morbose“ (traducere de Anita N. Bernacchia şi Maria Luisa Lombardo).
„Relazioni morbose“ va fi lansată la Salonul Internaţional de Carte de la Torino, vineri, 13 mai, începând cu ora 13.30, în Sala Rossa. Participă, alături de autoare, Anita N. Bernacchia, Maria Luisa Lombardo, Sabina Trzan.
Romanul „Legături bolnăvicioase“ a mai fost tradus în franceză, bulgară şi polonă şi a fost ecranizat, în regia lui Tudor Giurgiu, după un scenariu semnat de autoare. Ecranizarea a fost selecţionată în secţiunea „Panorama“ a Festivalului de Film de la Berlin.  
„Cartea mi-a plăcut foarte mult şi cred că vine în întâmpinarea unei dorinţe a mea de a face un film foarte sensibil şi personal, despre o lume a unor oameni care nu sunt simpli, de pe stradă, ci tineri cu multe aspiraţii, care visează mult, dar se află într-un moment de confuzie sentimentală, erotică“, a spus Tudor Giurgiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS