7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinDelicii... benefice

Delicii… benefice

O vorbă din bătrâni spune că „tot ce bun în viaţă e imoral, ilegal sau îngraşă“. Există însă o serie de plăceri care sunt o adevărată mană cerească pentru sănătate.
Prestigioasa revistă Times a publicat o listă a alimentelor, care, deşi dintotdeauna au fost considerate nocive, sunt surprinzător de benefice pentru sănătate. Pe primul loc regăsim, deloc surprinzător, ciocolata neagră. În cazul în care aveţi probleme cu presiunea sângelui sau dacă vreţi să preveniţi bolile de inimă, ciocolata neagră se poate dovedi un ajutor de nădejde.
Un studiu recent realizat de cercetătorii italieni a demonstrat faptul că ciocolata neagră este un potenţial antioxidant, care ajută la reducerea numărului de radicali liberi şi molecule distructive. În plus, un studiu britanic a demonstrat faptul că ciocolata este mai eficientă în combaterea tusei chiar decât siropurile specifice, datorită teobrominei, un derivat foarte eficient în astfel de situaţii. La rândul lor, cercetătorii germani au ajuns la concluzia că ciocolata neagră este foarte bună şi în scăderea tensiunii arteriale, ceea ce duce la scăderea cu 20% a riscului producerii unui infarct sau accident cerebral.
Astfel, două pătrăţele de ciocolată neagră sunt suficiente pentru a ajuta la scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, nu trebuie omis nici studiul medicului olandez Oscar Franco, care a demonstrat faptul că acest tip de ciocolată poate creşte durata vieţii cu până la şase ani şi poate îmbunătăţi considerabil calitatea vieţii.

Pericol sau mană cerească?

Urmează în clasament delicioasa îngheţată. De exemplu, în zilele călduroase, îngheţata ne ajută să scăpă de stresul generat de expunerea la temperaturile ridicate. De asemenea, studii recente sugerează că o dietă bogată în îngheţată împiedică recâştigarea kilogramelor pierdute în urma unei cure de slăbire.
Nu trebuie omis faptul că îngheţata, în special cea preparată în casă, fără aditivi, coloranţi sau alte substanţe dăunătoare sănătăţii, previne hipertensiunea arterială. Alt studiu, de data aceasta al cercetătorilor de la Harvard School of Public Health, a arătat că  femeile care mănâncă de două-trei ori pe zi lactate integrale, bogate în grăsimi, inclusiv îngheţată, prezintă un risc cu 38% mai mic de infertilitate, în comparaţie cu cele care mănâncă îngheţată o dată pe săptămână sau niciodată.

Vin şi bere pentru sănătate

Vinul este şi el prezent în lista prezentată de Times. Numeroase studii au demonstrat că există o sumedenie de efecte benefice ale vinului. De exemplu, consumul de vin poate fi folosit pentru ameliorarea simptomelor provocate de Alzheimer.
De asemenea, vinul încetineşte procesul de îmbătrânire, are un efect nutriţional, este benefic împotriva depresiilor şi, nu în ultimul rând, vinul este un puternic afrodiziac. Din lista revistei americane nu lipseşte nici pâinea albă care câştigă teren în faţa celei integrale, dat fiind că făina albă este bogată în fier şi calciu. În plus, datorită faptului că are mai puţine fibre, este mai uşor de asimilat de organism. O prezenţă surprinzătoare în clasament o constituie mâncarea de fasole, care este, din câte se pare, o mană cerească pentru inimă.
Din lista revistei americane nu putea lipsi berea neagră. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Winsconsin, o halbă de bere are aceleaşi efecte ca aspirina pentru prevenirea coagulării sângelui. În plus, este şi un puternic antioxidant.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII