17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinApariţii editoriale

Apariţii editoriale

Cele nouă chipuri ale inimii
de Anita Nair, Editura Leda

Un roman tulburător despre artă şi adulter, „Un amestec exotic irezistibil: poveste de dragoste, elemente mistice şi valori culturale“, conform AvantGarde.
Ajuns în sudul Indiei, în Kerala, pentru a-l cunoaşte pe Koman, unchiul Radhei şi faimos dansator kathakali, autorul de romane de călătorie Christopher Stewart pătrunde într-o lume magică a măştilor şi a emoţiilor bine strunite. De la prima lor întâlnire, Radha şi unchiul ei sunt atraşi de tânărul enigmatic ce poartă cu el un violoncel şi vrea mereu să afle câte ceva despre trecut. În afara triunghiului rămâne Shyam, soţul Radhei, care nu poate decât să asiste neputincios cum aceasta îl îmbrăţişează pe Chris cu o pasiune pe care el nu a putut niciodată să i-o stârnească.
Îmbinare sclipitoare de imaginaţie narativă şi de explorări subtile ale sensului artei şi al vieţii, „Cele nouă chipuri ale inimii“ este un tur de forţă literar, semnat de una dintre cele mai fascinante scriitoare ale Indiei. „…o intrigă sofisticată ce îmbină mitul, istoria, sentimentele într-un amestec dulce ca nectarul unui fruct exotic şi complicată precum comportamentul uman… O lectură ce are toate recomandările“, se arară în
Library Journal Review. „Cu o infuzie ameţitoare de misticism hindus şi impregnată de emoţii vulcanice, curajoasa poveste a unei iubiri interzise, plasată în India contemporană, oglindeşte strălucirea şi maiestatea vechiului dans tradiţional indian kathakali… Furtunoasă şi exotică, această saga cu o ţesătură complicată ce împleteşte culturi şi generaţii diferite freamătă de pasiune şi dorinţă“, se arată în Washington Post.
Anita Nair este o binecunoscută şi îndrăgită scriitoare anglo-indiană, născută la  Mundakottakurissi, lângă Shoranur, în statul Kerala. Pe lângă romane, cu care a repurtat succese internaţionale, fiind apreciate deopotrivă de cititori şi de critica literară, a mai scris poezie, literatură pentru copii şi de călătorie. Prima sa carte, o colecţie de povestiri intitulată „Satyr of the Subway“ (1997), a fost compusă pe când era director de creaţie la o agenţie de publicitate din Bangalore şi i-a adus o bursă la Virginia Center for Creative Arts. Au urmat „The Better Man“ (2000) şi „Ladies Coupé“ (2001), traduse în peste douăzeci de limbi, cea de-a doua fiind considerată una dintre primele cinci cărţi ale anului 2002 în India. Cel mai recent roman al Anitei Nair este „Lessons in Forgetting“ (2010), o sensibilă explorare a ceea ce înseamnă datorie şi trădare şi delicata frumuseţe a celei de-a doua şanse, şi s-a bucurat de o largă şi entuziastă apreciere. Romanul „Cele nouă chipuri ale inimii“ (Mistress, 2005), devenit bestseller internaţional, a fost finalist la premiul PEN/Beyond Margins pe anul 2007 în SUA, la LiBeraturpreis (2007) în Germania şi nominalizat la Orange Prize în Marea Britanie în 2008, fiind şi el publicat în douăzeci de ţări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS