11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinReligia leneşilor

Religia leneşilor

Fondat în 2005 de Oliver Benjamin, jurnalist californian cucerit de stilul de viaţă al personajului principal din „Marele Lebowski“, dudeismul a devenit acum o adevărată „religie“, care are peste 100.000 de adepţi, informează corriere.it.

Prima poruncă: „Viaţa este scurtă şi complicată şi nimeni nu ştie ce să facă, aşadar ia lucrurile mai uşor“. A doua poruncă: „Nu îţi mai bate capul să ajungi pe podium: mai bine relaxează-te cu un prieten şi bea o bere“. Iar lista continuă cu alte porunci „revoluţionare“, de tipul „Fă tot posibilul să rămâi tu însuţi“ sau „Suportă şi zâmbeşte“. Toate aceste principii fac parte dintr-o nouă religie ce cucereşte pe zi ce trece tot mai mulţi adepţi. Fondat în 2005 de Oliver Benjamin, jurnalist californian cucerit de stilul de viaţă al lui Jeffrey Lebowski, personajul principal din „Marele Lebovski“, dudeismul a devenit acum o religie laică, ce omagiază puturoşenia şi condamnă frenezia. Obiectivul nu este de a cuceri un loc în paradis, ci de a avea o viaţă fără stres şi dezamăgiri.

Jeffrey Lebowski, un model demn de urmat

Jeffrey Lebowski, fostul hipiot mai bine cunoscut sub numele de Dude (de aici şi numele religiei), a devenit imaginea unei mişcări considerate a fi o formă modernă a taoismului, cel puţin aceasta a fost intenţia fondatorului Oliver Benjamin. Acesta este liderul „Church of the Latter Day-Dude“, ideile sale fiind transmise adepţilor prin intermediul site-ului www.dudeism.com, unde Jeffrey Lebowski este prezentat drept noul om vitruvian. Perfecţiunea în acest caz este reprezentată de „Dude“, un bărbat de 40 de ani, cu părul lung, şomer, care nu este tocmai disperat să îşi găsească un loc de muncă, fără nevastă şi copii, care îşi petrece timpul jucând bowling.

Farmecul indolenţei

De altfel, această indolenţă magnetică a fost imitată încă din 2002, cu ocazia Lebowski Fest, un fel de Woodstock al aşa-numiţilor „Dude“, unde fanii acestui pierde-vară californian şi-au petrecut câteva zile în bermude, cămaşă hawaiană, au jucat bowling, au băut White Russian şi au participat la concursuri cu premii. Acum, filosofia de viaţă antifrenezie a devenit o religie laică, ce i-a adunat la un loc pe toţi adepţii „puturoşeniei“. „Dacă doriţi să vă găsiţi liniştea pe pământ, vă vom ajuta. Însă, nu înainte de a trage un pui de somn“, se menţionează pe site.

Super-Dude

Această religie nu este sexistă („Dude poate fi atât bărbat, cât şi femeie“) şi nici nu există diferenţe ierarhice. Printre exemplele demne de urmat de adepţii acestei religii sunt „Mahatma“ Gandhi (definit drept „bărbatul în pijama albă“) şi Iisus Hristos („profetul bărbos“), dar şi personaje surpriză, cum ar fi Snoopy, citat pentru principiul său existenţial: „Viaţa mea nu are scop, nu are o direcţie, nu are sens, cu toate acestea sunt fericit“. Noua religie are şi o limbă care adună la un loc expresiile lebowskiene, aşa-numitul dudeish, precum şi un ordin ecleziast: pentru a deveni preoţi este suficient să vă înregistraţi on line, iar din acel moment puteţi oficia „cu mândrie şi autoritate o înmormântare, o căsătorie sau orice tip de ceremonie, ori pur şi simplu vă puteţi relaxa ca să savuraţi faptul că sunteţi un reprezentant al uneia dintre cele mai comode religii“.

Biblia lui Lebowski


Şi Biblia are un chip nou. Duderonomy cere adepţilor să „dea bani bătăuşilor care vă cer acest lucru; dacă nu aveţi bani, folosiţi-vă umorul pentru a uşura situaţia, folosiţi-vă simţul umorului, iar dacă nici asta nu merge, loviţi-i cu o bilă de bowling“. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII