14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Alimentaţia sănătoasă, secretul longevităţii

Dacă, până nu demult, principalele cauze de deces erau bolile infecţioase, astăzi acestea au fost înlocuite de tulburările cronice, precum maladiile cardiovasculare sau cancerul, tulburări care pot fi puternic influenţate de alimentaţie. Într-un studiu care va fi dat publicităţii în numărul din ianuarie 2011 al Journal of the American Dietetic Association, specialiştii de la Departamentul de nutriţie şi ştiinţe ale alimentelor de la Universitatea din Maryland (SUA) pun la dispoziţie noi dovezi care confirmă faptul că o alimentaţie sănătoasă ne poate ajuta să trăim mai mult. Pentru acest studiu, specialiştii au analizat datele privind obiceiurile alimentare şi rata mortalităţii timp de un deceniu pentru un eşantion format din peste 2.500 de bătrâni, cu vârste cuprinse între 70 şi 79 de ani, şi au descoperit că dietele bogate în anumite alimente sunt asociate unei reduceri a numărului de decese. Până în 2030, se estimează că la nivel mondial vor exista peste 973 de milioane de adulţi cu vârsta peste 65 de ani. Obiectivul acestui studiu era de a identifica acele obiceiuri alimentare care ne ajută să trăim mai mult şi, mai ales, mai bine. În funcţie de frecvenţa de consum a 108 alimente diferite, respectiv pe baza alegerilor alimentare predominante, cercetătorii au împărţit participanţii în şase grupe: alimente sănătoase (374 de participanţi); produse lactate cu un conţinut ridicat de grăsime (332); carne, mâncăruri prăjite şi alcool (693); cereale la micul dejun (386); cereale rafinate (458); dulciuri (339). După analizarea datelor şi în funcţie de sex, vârstă, rasă, educaţie, activitate fizică, fumat etc., s-a constatat că reprezentanţii grupului care consumă multe produse lactate prezintă un risc de mortalitate cu 40 la sută mai mare decât persoanele consumatoare de alimente sănătoase. Grupul care se axa mai mult pe dulciuri prezintă un risc de deces cu 37 la sută mai ridicat. Nu s-au constatat diferenţe deosebite între persoanele care consumau alimente sănătoase şi cele care consumau la micul dejun cereale sau cereale rafinate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS