14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Sarea în bucate

După băuturile carbogazoase şi mâncărurile grase, specialiştii au descoperit un nou inamic al sănătăţii: sarea.

După ce au declarat război băuturilor carbogazoase şi mâncărurilor hipercalorice, autorităţile din New York au pornit acum o cruciadă împotriva altui duşman al sănătăţii: sarea. Cruciada este condusă de însuşi primarul din New York, Michael Bloomberg, care şi-a propus ca, în următorii cinci ani, să diminueze cu cel puţin 25 la sută cantitatea de sare din mâncărurile servite în restaurante sau livrate la domiciliu. Obiectivul acestei iniţiative este de a reduce numărul tot mai mare de cazuri de hipertensiune înregistrate în rândul americanilor. Într-un oraş cu peste opt milioane de locuitori, impactul iniţiativei ar putea fi extrem de puternic. Este suficient să ne gândim că fie din cauza numărului tot mai mare de burlaci, fie din cauza programului de muncă încărcat, aproape nimeni nu mai găteşte, iar serviciile de livrare a mâncării la domiciliu sunt o afacere extrem de profitabilă. Cele mai căutate sunt specialităţile chinezeşti sau mexicane, cunoscute pentru aromele lor puternice. De altfel, exact în acest sector iniţiativa lui Bloomberg ar putea face diferenţa. „Toţi consumăm prea multă sare, iar cea mai mare cantitate se află în alimentele pe care le achiziţionăm“, a declarat, pentru New York Times, Thomas Farley, medicul responsabil pentru sănătatea publică din metropola americană. Prin această iniţiativă, Farley este convins că vor fi salvate multe vieţi. Potrivit cotidianului american, iniţiativa lui Bloomberg, aflat la cel de-al treilea mandat al său, este probabil cea mai ambiţioasă, pentru că necesită colaborarea întregii industrii agroalimentare americane, care nu intenţionează să producă sortimente destinate doar newyorkezilor.

Reacţii pozitive

Primele reacţii au fost pozitive. Mai-marii de la colosul american de restaurante fast-food Subway s-au declarat dispuşi să diminueze cantitatea de sare folosită în toate cele 23.000 de puncte de vânzare din Statele Unite, mai ales după ce au aplicat această reducere şi în Marea Britanie şi Australia, ca urmare a unor iniţiative publice similare. La fel de adevărat este că mai-marii din industria alimentară duc o bătălie similară de ceva luni, chiar dacă nu cu la fel de multă emfază ca primarul newyorkez. Potrivit Wall Street Journal, giganţii americani din industria agroalimentară au început să reducă în mod progresiv cantitatea de sare din produsele lor. Obiectivul lor este să respecte cât mai mult recomandările nutriţioniştilor, care afirmă că maximul de sodiu de care organismul are nevoie este de aproximativ 2.300 mg/zi, adică aproximativ o lingură de sare. Cu toate acestea, americanii consumă aproape 4.000 mg/zi. De altfel, este bine ştiut că, atunci când este prezentă în cantităţi mari în organismul uman, sarea poate pune în pericol sănătatea hipertensivilor, a copiilor mici, a persoanelor în vârstă sau a supraponderalilor.

Pericol pentru sănătate

Sarea este un ingredient indispensabil pentru viaţă, fiind un element nutritiv, un bun conservant, dar şi un condiment, capabil să dea aromă mâncărurilor. Consumată însă excesiv, ea se poate demonstra un adevărat pericol pentru sănătate. Studii recente au demonstrat că o alimentaţie bogată în sare creşte riscul de obezitate la copii. Cercetătorii de la Universitatea din Londra au arătat că înjumătăţirea raţiei zilnice de şase grame de sare din alimentaţia unui copil are ca efect reducerea a 250 de calorii din dieta săptămânală a acestuia, produsele sărate fiind, din câte se pare, principalul aliat al obezităţii.  Alimentaţia excesiv de sărată produce senzaţia de sete, iar aceasta, la rândul său, duce la o creştere a consumului de sucuri bogate din punct de vedere caloric atât la adulţi, cât şi la copii. De altfel, medicii recomandă părinţilor să nu le permită copiilor cu vârste cuprinse între unu şi trei ani să consume mai mult de două grame de sare pe zi. Copiii cu vârste între patru şi şase ani nu trebuie să depăşească trei grame pe zi, iar pentru cei între şapte şi zece ani limita este de cinci grame. De asemenea, studii recente au demonstrat că sarea poate fi un inamic al sănătăţii oaselor. Specialiştii au constatat că femeile aflate la menopauză care au o dietă bogată în sare prezintă un risc considerabil mai crescut de a dezvolta osteoporoză comparativ cu cele cu o dietă echilibrată. Studiile au demonstrat că pericolul cel mai mare îl reprezintă sarea de masă, care poate să ducă la eliminarea calciului din oase, producând o demineralizare osoasă importantă. De aceea, specialiştii recomandă să evităm consumul de mezeluri sau sosurile precum maioneza ori muştarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII