7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPoicephalus, un papagal jucăuş

Poicephalus, un papagal jucăuş

Papagalii cu cap maroniu sau, după denumirea latină, Poicephalus cryptoxanthus sunt păsări mici, îndesate şi verzi, cu capete maronii. Partea superioară a ciocului este întunecată la culoare, cea inferioară este de culoare deschisă.
Papagalii cu cap maroniu se întâlnesc în libertate în sud-estul Africii. Ei trăiesc în păduri de câmpie, de la savanele uscate la ţinuturile împădurite, preferând arborii de baobab, în perechi sau grupuri mici.
Pot trăi până la aproximativ 30 de ani, dar majoritatea supravieţuiesc doar 15-20 de ani. Sunt păsări jucăuşe şi comunicative şi le place la nebunie să le acordaţi atenţie. Nu trebuie să vă faceţi grijă, căci, deşi le place să fie băgate în seamă, nu vă vor solicita foarte mult. „Papagalii cu cap maroniu au tendinţa să devină mai independenţi când ating maturitatea sexuală (pe la doi, trei ani), iar masculii adulţi pot fi agresivi în timpul sezonului de împerechere. Deşi nu vorbesc prea rău, au o capacitate limitată de imitare. Exemplarele tinere se adaptează rapid la medii noi şi trebuie să fie trecute prin cât mai multe experienţe noi cât sunt mici. Păsările adulte sunt mai puţin adaptabile la medii nefamiliare sau schimbări de dietă“, susţin specialiştii citaţi de site-ul zoopedia.ro.
Papagalii cu cap maroniu sunt jucăuşi şi plini de energie, aşa că dacă v-aţi gândit să vă achiziţionaţi un astfel de exemplar, trebuie să cumpăraţi din când în când şi câte o jucărie. De asemenea, trebuie să aveţi grijă ca din colivie să nu-i lipsească bucăţi de lemn sau crengi de arbori netoxici.
Specialiştii vă sfătuiesc să acordaţi o atenţie deosebită păsărilor tinere, care trebuie obişnuite cu mulţi oameni şi expuse la o varietate de situaţii, cum ar fi colivii noi, jucării, vizite la veterinar, joaca alături de prietenii stăpânului. De asemenea, trebuie să li se taie aripile şi ghearele.

O alimentaţie echilibrată

Papagalii cu cap maroniu, la fel ca şi cenuşiii africani, par să utilizeze calciu în mod diferit faţă de alte specii. Păsările ţinute în casă au tendinţa să prezinte semn de dificienţă a calciului, ceea ce poate reprezenta o problemă de sănătate serioasă.
Pentru a evita posibilele probleme de sănătate, ei trebuie hrăniţi cu mâncare granulată sau extrudată. Mai exact, hrana trebuie să fie sub această formă: o lingură „cu vârf“ de mâncare, la care se adaugă aproximativ o lingură de fructe şi legume proaspete zilnic, pentru varietate. Delicatesele trebuie oferite în cantităţi mici, în special ca recompensă pentru un comportament bun.
Nu uitaţi să le asiguraţi zilnic apă curată, proaspătă. Nu sunt necesare suplimente de vitamine pentru păsările care au o dietă preparată.
Însă, pentru păsările cu o dietă bazată pe seminţe este necesar suplimentul de vitamine. Ele trebuie adăugate de preferat într-o mâncare moale, nu în apă, căci vitaminele şi îndulcitoarele acestora stimulează creşterea bacteriilor în apă.

O îngrijire atentă

De asemenea, papagalii cu cap maroniu au nevoie de o cosmetizare atentă. Baia sau duşul sunt vitale pentru menţinerea unui penaj bun şi a condiţiei bune a pielii. Păsările pot fi udate şi apoi lăsate să se usuce într-o cameră caldă, la soare, sau să fie uscate cu grijă cu un foehn.
Din când în când, penele de zbor principal trebuie tăiate, dar numai atât cât pasărea să poată plana spre podea. Trebuie să fiţi atenţi să nu tăiaţi excesiv aripile, căci păsările cu corp greu cad deseori şi se pot răni.

O casă potrivită

Papagalii africani sunt foarte activi şi trebuie să li se asigure cea mai mare colivie pe care o permit spaţiul şi bugetul. Mărimea coliviei ar trebui să fie măcar de 1,2 X 1,2 X 1,2 metri sau 1X1X2 metri. Colivia trebuie să aibă două stinghii, aşa încât păsările să se poată mişca pe aţă. Trebuie oferite jucării şi activităţi. Ideal ar fi ca păsările să aibă şi o colivie afară, care să permită expunerea la lumina soarelui şi aer curat, pe vreme bună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS