9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Colţul gospodinei

Sfaturi pentru conserve ca ale bunicii

– Dacă, în timpul fermentaţiei murăturilor, saramura se tulbură, borcanul se ţine în continuare la soare până când aceasta se limpezeşte. După fermentaţie, murăturile vor fi păstrate într-un loc răcoros. Vasele cu murături nu se aşază direct pe pământ, ci pe rafturi sau pe capete de grindă.
– Toate operaţiunile de pregătire a legumelor pentru a fi puse la murat, a borcanelor şi a celorlalte vase şi ustensile ajutătoare (linguri, tifon, strecurătoare, căni, greutate, scânduri etc.), aşezarea legumelor în borcane, fierberea şi turnarea saramurii trebuie făcute în aceeaşi zi.
– Ketchupul preparat acasă va avea un gust deosebit dacă în compoziţie, alături de cimbru, se pune şi busuioc uscat şi fărâmiţat.
– Gogoşarii în oţet vor avea un gust minunat dacă puneţi şi zahăr în amestecul de oţet cu apă şi dacă în fiecare dintre ei puneţi două-trei rondele de hrean.
– Gogoşarii nu se pun la murat întregi, oricât par de frumoşi şi de sănătoşi. Dacă unul singur e stricat înăuntru, îi va strica şi pe ceilalţi.
– Nu puneţi conservant în conserve! Le strică gustul. Mai bine presăraţi deasupra aspirină pisată, este la fel de eficientă.
– Pentru a evita înmuierea murăturilor nu folosiţi niciodată sare iodată, ci normală. Asiguraţi-vă că soluţia de saramură conţine suficientă sare şi oţet.
– Ardeii capia copţi, măslinele, hamsiile, ardeii umpluţi cu brânză picantă sunt doar câteva dintre alimentele care se pot conserva în ulei. Ţinute într-o cămară răcoroasă, pentru a preveni râncezirea, aceste conserve pot oricând servi ca bază pentru o gustare sau ca adaos la prepararea altor feluri de mâncare.
– Murăturile pot prinde o culoare urâtă, fie din cauza sării iodate, fie din cauza oţetului prea închis la culoare sau a unei cantităţi prea mari de condimente.  Pentru evitarea oxidării lor, pentru manevrarea legumelor, condimentelor şi a saramurii folosiţi doar ustensile din lemn.
– Legumele tăiate bucăţi nu trebuie îndesate mult, pentru a evita fermentarea lor.
– Apa în care aţi fiert legumele este plină de substanţe hrănitoare (vitamine, minerale) şi este ideală pentru umplerea borcanelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS