30 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024

Rulade roşii

Ingrediente pentru 8 rulade: 8 frunze mari de varză roşie, 650-750 g carne tocată (din amestec porc-vită sunt mai savuroase), 200-250 g ciuperci, 2-4 linguri de smântână, 1-2 ouă, 1-2 felii de pâine, fără coajă, mai veche de o zi, 2-4 linguri vin roşu sec (demisec), 1-1,5 pahar supă de carne (1 pahar = 250 ml; se poate obţine din cub knorr), 1-2 cuişoare, 3 linguri oţet de vin (2 linguri zeamă de lămâie), 1 lingură de zahăr, 1 lingură de făină, sare, piper alb măcinat, 4 1/2 linguri margarină.
Mod de preparare:
Se fierbe 1 l de apă cu o lingură de sare, 1/4 linguriţă de piper, zahăr, cuişoare şi oţet de vin (zeamă de lămâie). Se spală frunzele de varză, se elimină nervurile mai groase, se introduc în apă şi se fierb cinci minute. Nu le lăsaţi mai mult pentru că riscaţi să se rupă. Se scot cu grijă şi se lasă să se zvânte. Între timp, se pune pâinea la înmuiat, în apă. Ciupercile spălate şi tăiate mărunt se călesc într-o crăticioară, cu o lingură de margarină topită, apoi se adaugă 1-2 linguri de apă şi se înăbuşă câteva minute. Se lasă să se răcească puţin şi se dau prin maşina de tocat carne. Se stoarce bine pâinea şi se mărunţeşte. Se frământă carnea cu pâinea sfărâmată, oul şi smântâna. Se adaugă ciupercile şi se omogenizează. Se potriveşte, după gust, de sare şi piper şi se împarte în opt porţii. Pe fiecare frunză de varză se repartizează o parte din amestecul cu carne şi se înfăşoară ca o sarma, închizând bine capetele.
Într-un vas termorezistent se pune restul de margarină, topită pe foc, se aşază frumos ruladele, se toarnă supa peste ele, se acoperă vasul cu o folie de aluminiu, pentru ca ruladele să nu se închidă prea tare la culoare, şi se dau la cuptor, timp de o oră, la temperatura de 180 grade Celsius.
Între timp se desface făina în vin, iar spre sfârşitul perioadei de ţinut în cuptor se toarnă în vas, se amestecă cu lichidul din el, cu grijă să nu se rupă ruladele, se ia folia şi se lasă să mai dea câteva clocote, până se leagă sosul.
Ruladele se servesc cu sosul roşu turnat peste ele.
Menţiuni: Sunt deosebit de gustoase cu pâine proaspată şi cu cartofi natur sau piure.
Timp de preparare: o oră şi jumătate
Dificultate: redusă
(www.reteteculinare.ro)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS