9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPapagalul Cacatua, un exemplar interesant

Papagalul Cacatua, un exemplar interesant

Papagalul Cacatua cucereşte orice iubitor de animale. Remarcabili prin creasta mobilă, papagalii din această specie sunt afectuoşi, vocalizează puternic, iar unii pot învăţa să vorbească. Sunt foarte inteligenţi, dar cer şi multă atenţie din partea stăpânilor.

Cei care s-au hotărât să adopte un astfel de animal de companie trebuie să ştie că papagalul Cacatua are nevoie de o nutriţie echilibrată şi variată, acesta fiind, de fapt, secretul creşterii lor cu rezultate foarte bune. În habitatul lor natural, papagalii Cacatua au o alimentaţie constituită în principal din seminţe, fructe, diverse grăunţe, rădăcini, muguri şi alte vegetale, iar uneori chiar mici insecte. Aceste păsări sunt de multe ori considerate foarte dăunătoare de către fermieri, întrucât se adună în stoluri foarte mari şi „atacă“ recoltele şi chiar livezile.
Revenind la alimentaţia sa din captivitate, crescătorii unor astfel de specii trebuie să cunoască faptul că studiile cele mai recente recomandă hrănirea papagalilor Cacatua cu seminţe numai în procentaj de maximum 25 la sută, deoarece o astfel de dietă este săracă în vitamine, proteine şi calciu şi prea bogată în grăsimi. Specialiştii vă recomandă să căutaţi să oferiţi papagalului dumneavoastră în special peletele specifice, disponibile în magazinele de specialitate, întrucât acestea îi vor asigura o alimentaţie echilibrată. Ele trebuie să constituie minimum 25 la sută din dieta unui Cacatua. Trebuie să evitaţi amestecurile care conţin prea multe seminţe de floarea soarelui sau şofrănel, întrucât acestea au un conţinut ridicat de grăsimi.
În afară de aceste pelete şi de mixurile de seminţe, indicat ar fi să-i oferiţi din când în când şi o varietate de fructe proaspete: măr, pară, struguri, kiwi, mango, pepene, portocală, banană, ananas, caisă şi piersică (decojite), lămâie, rodie, cireşe etc. Dintre legume îi puteţi pune în farfurioara din colivie: morcov fiert, cartof dulce fiert, broccoli, ardei gras, spanac (cu moderaţie), roşii bine coapte, castravete, conopidă, vinete, boabe de porumb (sau chiar coceni proaspeţi cu boabe pe ei), fasole, mazăre, varză de Bruxelles. Sunt interzise salata iceberg, varza, ceapa, ciupercile şi pătrunjelul.
Nu trebuie să vă grăbiţi atunci când îi pregătiţi masa, căci păsările îşi aleg hrana şi în funcţie de aspectul şi textura ei, nu numai de gust. Daţi deci frâu liber imaginaţiei atunci când pregătiţi masa papagalului dumneavoastră. Indicat ar fi să ţineţi cont de culorile legumelor şi fructelor.
Acestea, dacă nu sunt consumate imediat, nu trebuie lăsate în colivie mai mult de două-trei ore deoarece se alterează.

O îngrijire atentă

Şi dacă v-aţi gândit ca din când în când să îi îndulciţi ziua animalului dumneavoastră de companie, încercaţi să nu optaţi pentru ciocolată, avocado, seminţe de măr sau piersică. Oferiţi-i doar atenţia dumneavoastră şi asta îl va bucura peste măsură.
Aveţi grijă şi la silueta papagalului, căci are tendinţe de îngrăşare, dacă alimentaţia este formată în principal din seminţe, ceea ce nu este tocmai bine pentru sănătatea acestora. Dieta are la bază reducerea raţiei de mâncare, mai multă mişcare fizică în afara coliviei, dar în nici un caz înfometare.
Nu uitaţi că papagalul trebuie să aibă în permanenţă apă proaspătă la discreţie. Schimbaţi zilnic apa din adăpătoare şi aveţi grijă să o curăţaţi frecvent pentru a preveni infestarea cu bacterii. Specialiştii citaţi de site-ul www.latifa.ro recomandă amestecarea apei cu suplimente de vitamine, la fel cum puteţi pudra hrana cu astfel de suplimente, folosite mai ales în perioade de convalescenţă sau de împerechere.
Dacă îi oferiţi papagalului Cacatua o hrană variată şi echilibrată, suplimentele de vitamine nu sunt necesare.
De asemenea, din colivia papagalului dumneavoastră nu trebuie să lipsească un os de sepie, care are menirea de a-i furniza calciul necesar. Acest „accesoriu“ este suficient, aşa că uitaţi de nisip sau pietricele, despre care se spunea că prin înghiţire le favorizează digestia, căci ultimele studii arată că acestea nu sunt necesare, ba, mai mult, ele pot bloca sistemul digestiv.

Despre papagalii Cacatua
Crescătorii de Cacatua din întreaga lume au înregistrat foarte multe episoade de agresivitate manifestate de masculi în perioada de împerechere. Acestea s-au sfârşit de multe ori cu rănirea foarte gravă sau chiar cu moartea femelelor, motiv pentru care aceşti papagali sunt greu de reprodus în captivitate.
Foarte interesant este faptul că, în libertate, în habitatul lor natural, papagalii Cacatua nu îşi atacă niciodată partenerele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII