10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBaia matrimonială, un sanctuar minimalist

Baia matrimonială, un sanctuar minimalist

Cred că fiecare proprietar vrea să-şi pună amprenta personalităţii sale asupra propriei case atunci când o amenajează. Iar când nu dispune de idei sau cunoştinţe pentru a face singur acest lucru, cere sprijinul unui designer. În rândurile următoare vă prezentăm un astfel de exemplu.

Dorinţa de a trăi în spaţii largi, care să nu-i îngrădească în nici un fel planurile de amenajare şi nevoia de un plus de confort şi intimitate au determinat o familie să renunţe la viaţa de la bloc şi să-şi construiască o casă într-o zonă liniştită din afara oraşului. Odată realizat acest pas, a urmat altul, cel puţin la fel de provocator: amenajarea şi utilarea casei. În mod cert, proprietarii ştiau ce-şi doreau, dar nu reuşeau să pună în practică ideile pe care le aveau, motiv pentru care au cerut ajutorul unor specialişti în design interior, cărora le-au explicat direcţia în care doreau să meargă.
Formele obiectelor sanitare şi cele ale robinetelor au fost alese de către proprietari pentru a fi în armonie cu mobilierul sumar. Toate acestea, împreună cu efectele de crom şi emailuri alături de anumite accesorii, au creat o ambianţă atrăgătoare şi i-au făcut pe proprietari să simtă că baia este o prelungire a camerei de dormit.
Amplasarea s-a făcut în imediata vecinătate a dormitorului. Este preferabil ca baia să fie despărţită de dormitor printr-un mic degajament, care reprezintă un tampon izolator pentru abur şi zgomote. Iluminatul natural nu este indispensabil. Dacă există, cea mai bună orientare este către est. În orice caz, trebuie să existe o ventilaţie artificială.

Amenajări clasice

Deşi iubesc culorile tari şi vesele, gazdele noastre au preferat pentru dormitor o amenajare clasică, în culori discrete. Pentru baia matrimonială, care are suprafaţa de 13 mp, au păstrat aceeaşi linie cromatică. Au creat senzaţia de unitate şi continuitate a încăperilor. Cei doi designeri cu care au lucrat, Simona Bonea şi Bogdan Apostoiu, i-au ghidat în alegerea finisajelor şi obiectelor sanitare. Tot aceştia le-au propus să amplaseze cada pe un podium de lemn, pentru a scoate în evidenţă cada cu formă rotunjită şi foarte elegantă. Podiumul se armonizează perfect cu blatul pe care este aşezat lavoarul, fiind realizat din acelaşi material. Gresia cu aspect de piatră şi inserţii metalice fine dă un plus de eleganţă sălii de baie. Alegerea unor culori neutre pentru finisaje nu a fost întâmplătoare, având în vedere că oferă posibilitatea schimbării mobilierului şi accesoriilor în timp, fără a afecta cromatic aspectul băii.

Mobilier sumar

Deoarece calitatea a reprezentat un criteriu esenţial în alegerea finisajelor, mobilierului şi obiectelor sanitare, s-a mers numai pe branduri renumite.
Din dorinţa de a rămâne cât mai aerisită, sala de baie a fost mobilată cât se poate de sumar, cu câteva rafturi şi suporturi. În schimb, stăpâna casei a considerat necesară şi montarea unei cabine de duş.
Două-trei rafturi montate deasupra căzii de baie sunt foarte practice, având în vedere că pot fi folosite pentru depozitarea prosoapelor şi a produselor de îngrijire sau chiar pentru expunerea obiectelor decorative.
Proprietarii nu şi-au dorit în camera de baie maşina de spălat rufe deoarece ocupa loc şi degrada aspectul interiorului şi, în acelaşi timp, dacă este ţinută permanent în mediu umed, se deteriorează rapid.

Elena VÎRLAN

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII