17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Vara sub pălărie

Odată cu sosirea verii, doamnele şi domnişoarele îşi scot din şifonier pălăriile, uitate într-un colţ de toamna trecută.

După cum bine se ştie, pălăriile au avut dintotdeauna un rol important în ţinutele estivale, atât datorită protecţiei pe care o asigură împotriva razelor fierbinţi ale soarelui, cât şi datorită notei de eleganţă şi rafinament pe care o asigură. În această vară, modelele de pălării îşi păstrează acel aer retro al anilor ‘70. Pentru acest sezon, designerii recomandă mai ales pălăriile din paie de culoare neagră sau de culoare închisă, cât mai accesorizate. Pentru reprezentantele sexului frumos mai îndrăzneţe, designerii propun bonetele, dar şi turbanele sau pălăriile din material croşetat, în nuanţe de turcoaz, mov, galben, roşu sau verde măsliniu.

Tradiţie şi modernism

De altfel, femeile şi-au acoperit dintotdeauna capul cu văluri, baticuri sau glugi. Primele pălării adevărate au apărut însă abia la sfârşitul secolului al XVI-lea. Cine poate uita distinsele doamne din pânzele lui Rembrandt, care privesc languros pe sub borurile amplelor pălării, decorate cu pene de păun, sau de doamnele „baroc-rococo“ cu peruci albe imense în care se pierdeau fel de fel de pălării acoperite cu funde decorative şi panglici, flori din catifea sau tuluri cu broderii. Ca să nu mai vorbim de nonconformista Coco Chanel şi de ale ei pălării simple cu boruri înguste. În Marea Britanie, cultura pălăriilor este una de mare stil şi savoare. Orice cursă de echitaţie trebuie celebrată alături de cea mai frumoasă pălărie din garderobă, iar petrecerile încep de fiecare dată cu o „paradă“ a pălăriilor de seară.

O pălărie pentru orice ocazie

Atenţie mare la alegerea pălăriei în funcţie de ocazia cu care trebuie să o purtaţi. Pentru plajă, designerii recomandă o pălărie din paie, cu boruri largi, iar pentru plimbare, una din material textil, de culoare deschisă. Pentru cină, este de preferat o pălărie cu accesorii, iar pentru petrecere, una ceva mai extravagantă. Astfel, pentru o costumaţie cu tentă rock’n’roll pentru un cocteil este recomandată pălăria melon bărbătească, în timp ce pălăria cu voaletă sau cu pană de păun este recomandată pentru evenimentele culturale, cum ar fi piesele de teatru, spectacolele de operă sau balet.

Fiecare cu modelul său

Atunci când alegeţi o pălărie, trebuie să fiţi atente ca aceasta să se asorteze  cu ochii şi tenul dumneavoastră, dar şi cu mărimea feţei. Doamnele care au faţa ovală sunt cele mai norocoase, ele putând purta aproape orice model de pălărie, dar fără boruri prea mari. În cazul în care aveţi faţa pătrată sau rotundă, optaţi pentru pălării cu boruri cât mai mari, care vă oferă un aer elegant şi misterios. De asemenea, pentru feţele ceva mai pătrăţoase sunt recomandate pălăriile asimetrice, care estompează maxilarul pronunţat. Doamnele cu feţe alungite trebuie să se orienteze spre pălăriile accesorizate cu elemente moi sau fluide, ca, de exemplu, pene, sau pot alege o bentiţă ornată. Pentru femeile cu pomeţi proeminenţi şi bărbie ascuţită, designerii recomandă pălăriile cu boruri largi, care îndulcesc trăsăturile şi care pot fi purtate oriunde: la plajă, la o plimbare în parc, la cină sau la o petrecere. În acest sezon sunt la mare căutare şi pălăriile de inspiraţie etno, mai ales cele în stilul western-country, din piele întoarsă sau lăcuită, decorate cu franjuri, care imită pielea de şarpe. Pălăriile pot fi purtate atât cu părul prins, cât şi cu el lăsat liber. Pentru această vară, designerii recomandă nuanţele naturale: alb, bej, crem, gălbui, nisipiu, care pot fi asortate la orice culoare de rochie sau bluză. De obicei, pălăriile de soare trebuie combinate cu ţinute lejere, din materiale uşoare, şi cu un machiaj natural, fin, deloc strident. Nu trebuie să uitaţi nici de celelalte accesorii, precum cerceii, brăţările sau mărgelele, care, împreună cu o pălărie de soare, asigură un farmec aparte ţinutei.

Pălăriile de paie

În cazul în care optaţi pentru pălăriile de paie, trebuie să acordaţi mare atenţie calităţii paielor. Împletitura trebuie să fie fină, densă şi bine finisată. Feriţi-vă de pălăriile de soare din fire de plastic, care imită paiul şi care atrag căldura soarelui şi nu permit părului să respire.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS