5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Mâncaţi mere pentru a vă proteja
de cancer

Consumul regulat de mere poate reduce semnificativ riscul de îmbolnăvire de cancer colorectal, potrivit rezultatelor unui nou studiu efectuat de cercetătorii polonezi şi publicat în revista de specialitate European Journal Of Cancer Prevention. În cadrul studiului, a fost comparată situaţia a 592 de persoane, care sufereau de această boală şi 765 de persoane cu alte afecţiuni, toţi subiecţii fiind pacienţi ai aceluiaşi spital. În urma procesării datelor s-a constatat că bolnavii de cancer colorectal au mâncat 9,5 mere pe săptămână, iar ceilalţi au consumat 11 mere săptămânal. Un risc redus de îmbolnăvire, de 0,65 la sută, a fost stabilit în cazul persoanelor care mâncau un măr pe zi, constatându-se că riscul este înjumătăţit în cazul celor care mănâncă mai mult de un măr. Potrivit datelor statistice, consumul de alte fructe şi legume nu a avut aceleaşi efecte benefice asupra reducerii riscului de îmbolnăvire de cancer colorectal. Oamenii de ştiinţă susţin că proprietăţile merelor ar putea fi rezultatul conţinutului bogat de flavonoizi din aceste fructe. Aceşti flavonoizi care se găsesc în stare concentrată în coaja merelor acţionează ca antioxidanţi, împiedicând moleculele sau radicalii liberi să deterioreze ţesuturile, lucru care poate inhiba instalarea bolii şi răspândirea celulelor canceroase. Cercetătorii au ţinut să precizeze că în coaja merelor se găseşte o cantitate de antioxidanţi de cinci ori mai mare decât în pulpa fructului, prin urmare au recomandat tuturor celor care consumă mere să nu le cureţe de coajă. Oamenii de ştiinţă speră că rezultatele studiului lor vor reuşi să convingă populaţia să mănânce mai multe mere pentru a se proteja de cancer colorectal. Pe de altă parte, reprezentanţii Fondului Mondial pentru Cercetare Oncologică au declarat că studiile lor au demonstrat că riscul apariţiei tuturor formelor de cancer poate fi redus cu 30 până la 40 la sută printr-o simplă schimbare a modului de viaţă – de exemplu, prin sporirea consumului de fructe şi legume proaspete, adoptarea unui program de exerciţii fizice şi controlul eficient al greutăţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS