20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinVeveriţele Degu, animale de companie simpatice

Veveriţele Degu, animale de companie simpatice

Veveriţele Degu (Octodon degus) sunt rozătoare originare din Chile, care fac parte din clasa Mammalia, ordinul Rodentia, familia Octodontidae. Ele pot fi nişte animale de companie simpatice, guralive, folosind multe tipuri de sunete pentru a comunica.
Dacă v-aţi hotărât să achiziţionaţi un astfel de animăluţ, trebuie să ştiţi că aceste veveriţe trebuie îngrijite cu responsabilitate. Înainte de a o aduce acasă, trebuie să-i cumpăraţi o cuşcă de metal cu gratii, căci un acvariu sau cuştile pentru hamsteri nu sunt cele mai indicate locuinţe pentru micuţele dumneavoastră prietene.
Simpaticele veveriţe ating la maturitate 170-300 g greutate, 25-40 cm lungime (inclusiv coada) şi au cozi lungi (10-12 cm) şi acoperite de blană, cu un smoc la capăt. Durata medie de viaţă în mediul lor natural este de unu-trei ani, dar în captivitate pot trăi cinci-zece ani, dacă sunt îngrijite corespunzător. Veveriţele Degu sunt animale sociabile şi în habitatul lor natural trăiesc în grupuri mari, de până la 90 de indivizi.
Aşa că ar fi bine să achiziţionaţi nu una, ci mai multe veveriţe, căci urăsc singurătatea. Această stare nu la va face bine, ele devenind deprimate şi prezentând un risc mare de îmbolnăvire. Ideal ar fi să formaţi perechi sau grupuri de femele ori de masculi, având grijă ca, în cazul perechilor, să-i ţineţi pe parteneri separaţi pentru a putea evita gestaţiile repetate.

Atenţie la hrană

Veveriţele Degu au nevoie de o dietă corectă, care să le menţină sănătatea. „Pentru hrănirea veveriţelor Degu puteţi folosi peletele pentru şinşila şi cele pentru porcuşorii de Guineea, disponibile în magazinele de specialitate. Ideal este să amestecaţi aceste tipuri de pelete în proporţii egale. Atunci când alegeţi peletele respective, verificaţi pe ambalaj dacă nu cumva conţin şi melasă. Această substanţă zaharoasă poate crea mari probleme de sănătate veveriţelor, întrucât ele nu pot metaboliza zahărul şi sunt predispuse la diabet“, vă recomandă specialiştii citaţi de site-ul latifa.ro.
Cu alte cuvinte nu puneţi niciodată în farfurioara veveriţelor alimente care conţin zahăr. Chiar şi fructele sunt periculoase pentru sănătatea lor, aşa că tăiaţi-le de pe lista de cumpărături când mergeţi să faceţi aprovizionarea pentru simpaticele dumneavoastră animale de companie. De asemenea, verificaţi ca peletele pe care le oferiţi veveriţelor să nu conţină fructe uscate. Nu trebuie să hrăniţi veveriţele cu mixurile destinate iepurilor, deoarece acestea conţin anumite substanţe periculoase pentru ele şi nici nu le oferă acestora cantităţile de vitamina C de care au nevoie zilnic.
Totuşi, dieta unei veveriţe Degu nu trebuie să fie alcătuită în exclusivitate din pelete. Micuţele animale de companie apreciază foarte mult fânul, căci el le asigură necesarul de fibre, aşa că aşezaţi-l cu încredere în cuşca veveriţelor, în permanenţă.

Reguli pentru sănătatea veveriţelor Degu

Nu le serviţi veveriţelor seminţe, căci acestea sunt bogate în proteine şi grăsimi şi vor determina instalarea obezităţii şi a altor probleme de sănătate. Le puteţi oferi seminţe numai din când în când, maximum o dată pe săptămână şi în cantităţi foarte mici. Veveriţele vor aprecia seminţele de floarea-soarelui sau de dovleac, precum şi alunele. Atenţie, însă, seminţele şi alunele trebuie să fie nesărate şi oferite numai în cantităţi foarte mici, întrucât le pot provoca afecţiuni hepatice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU