9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinLumină şi culoare în decorarea casei

Lumină şi culoare în decorarea casei

Dacă iubiţi lumina, învăţaţi s-o folosiţi. Şi atunci când este puţină, şi când este din belşug, ea transformă orice decor. Dacă ţineţi cont de câteva reguli, veţi vedea că nu este deloc greu să vă jucaţi cu lumina.

Acum câţiva ani, m-am mutat dintr-un apartament pe care de-abia îl închiriasem pentru că era atât de întunecos, încât aveam senzaţia că era tot timpul seară. Spre ghinionul meu, înainte de închiriere îl văzusem în singurele două ore din zi când era ceva mai luminat; în rest, copacii înalţi şi celelalte clădiri din jurul blocului ţineau geamurile apartamentului meu tot timpul în umbră. Deprimant de-a dreptul. A doua încercare a fost mai fericită, pentru că am ştiut ce să urmăresc. Dacă vă doriţi o locuinţă luminoasă, nu trebuie să ignoraţi orientarea sa geografică. Când vă alegeţi locuinţa, încercaţi să o vedeţi de mai multe ori, în zile diferite şi la ore diferite, şi atunci când este soare, şi când este înnorat. Depistaţi spre ce puncte cardinale sunt orientate ferestrele apartamentului. Dacă acestea sunt poziţionate spre nord sau vest, iar dumneavoastră doriţi mai multă lumină, nu îl achiziţionaţi sau închiriaţi. Cea mai bună orientare este spre sud. Aceasta vă va asigura lumină şi soare pe tot parcursul zilei.

Ferestre largi, culori definitorii

Dacă vă construiţi o locuinţă, trebuie să fiţi generos cu ferestrele. Nu vă faceţi griji în ceea ce priveşte izolarea. În ultimii ani, pe piaţă au apărut soluţii tehnice foarte eficiente. Orientaţi ferestrele spre sud şi feriţi-vă de umbra excesivă produsă de alte clădiri înalte din jur.
Pentru a da o notă personală locuinţei, trebuie să alegeţi culorile în funcţie de destinaţia, specificul camerelor şi preferinţe. Locuinţa trebuie să fie un spaţiu unic care să vă descrie personalitatea şi să vi se potrivească perfect. Astfel, decorul casei dumneavoastră poate fi optimist, mobilizator – prin alegerea unor culori puternic contrastante, sau cald, ospitalier – cu ajutorul culorilor neutre, discrete.
Nu pierdeţi din vedere relaţia de complementaritate dintre pereţi şi mobilier. Pereţii sunt zone cromatice mari care dau nota dominantă de culoare, constituind fundalul coloristic al casei. Puteţi alege culori deschise, neutre, calde pentru o atmosferă intimă în camerele care nu au suficientă lumină naturală, sau culori reci pentru o ambianţă răcoroasă. Centrele de interes pot fi obiectele decorative: lămpi, perne sau perdele şi draperii, care reprezintă accente de culoare care contrastează plăcut cu dominanta cromatică. Contrastele puternice pot fi realizate prin alegerea unei perechi de culori complementare cum sunt roşu-verde, oranj-albastru sau galben-violet.
        
Monocromie pentru armonie

În cazul în care optaţi pentru monocromie, puteţi realiza contraste de intensitate a culorii, între nuanţele slab luminate şi cele foarte întunecate. Monocromia asigură unitate şi armonie, accentuând spaţialitatea şi sugerând totodată intimitate şi confort. O astfel de cameră poate avea pereţii în nuanţe delicate de bej, mobila păstrează culoarea lemnului natural, iar perdelele şi draperiile pot varia de la oranj puternic până la roşu închis sau brun. Dominanta cromatică de oranj denotă bună dispoziţie şi căldură, fiind potrivită pentru living şi camerele copiilor. În dormitor, o atmosferă deconectantă poate fi obţinută prin nuanţe de albastru, care predispun la linişte interioară şi reverie. Fiecare cameră poate fi personalizată în măsura în care se păstrează o unitate de ansamblu a locuinţei.

Lumina şi mobilierul

Culorile îşi pot schimba nuanţele în funcţie de lumină şi, din acest motiv, relaţia dintre ele este importantă în momentul în care alegeţi mobila. Culorile deschise sunt mai calde la lumina dimineţii, iar spre seară pot deveni pale. Culorile închise par stridente dimineaţa şi seara. Totodată, lumina artificială dă impresia unor culori mai accentuate. Diferenţa este uşor sesizabilă, devenind mai evidentă în momentul în care predomină culorile puternice. În acest caz, atmosfera se poate transforma din veselă, optimistă la amiază, într-una obositoare seara.
În alegerea culorilor, acordaţi atenţie intensităţii acestora şi nuanţelor. Nuanţele calde stimulează, atrag atenţia şi îndulcesc contururile obiectelor, în timp ce nuanţele reci calmează şi micşorează dimensiunile camerei. Culorile deschise animează, cele închise pot fi odihnitoare, dar şi deprimante atunci când sunt predominante. Intensitatea puternică a culorilor este obositoare, iar cea scăzută are un efect calmant.
Lumina poate fi „îmblânzită“, filtrată, condusă, colorată… Cu ajutorul luminii şi al unor jaluzele orizontale sau al unor obloane, puteţi crea adevărate efecte dramatice. Datorită mişcării naturale a soarelui, lumina va ajunge în fiecare colţ al camerei, transformând în continuu decorul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII