17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAlimente-minune pentru fiecare zi

Alimente-minune pentru fiecare zi

Cu toţii ne-am dori să existe un medicament-minune, care să conţină toate substanţele de care organismul nostru are nevoie pentru a se menţine sănătos şi în formă. Din păcate, aşa ceva nu s-a inventat încă, dar există o alternativă – aşa numitele „alimente- minune“.

Nutriţioniştii, aflaţi mereu în căutarea celor mai bune soluţii pentru o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă, au alcătuit o listă cu alimente care sunt pe cât de gustoase, pe atât de sănătoase. Aceste superalimente furnizează organismului substanţele nutritive de care are nevoie pentru a se apăra împotriva bolilor, sunt săţioase, astfel că le puteţi consuma fără să vă faceţi probleme în legătură cu un posibil aport excesiv de calorii şi, cel mai important, pot fi integrate cu uşurinţă în alimentaţia zilnică. Consumate în mod regulat, superalimentele vă pot ajuta să îndepliniţi cu brio toate recomandările alimentare trasate de nutriţionişti, punându-vă la dispoziţie substanţele care lipsesc ori sunt omise din dieta zilnică – fructe, legume, cereale integrale şi produse lactate degresate.
Chiar vorbind despre superalimente, experţii au ţinut să precizeze că acestea nu reprezintă gama completă de alimente care ar trebui să facă parte dintr-o dietă echilibrată şi sănătoasă. Nutriţioniştii au arătat că elementul cel mai important pentru o dietă sănătoasă îl reprezintă un model de alimentaţie care cuprinde aceste alimente, fără a le exclude însă pe toate celelalte, dar care integrează şi un program de exerciţii fizice. În plus, specialiştii au subliniat că şi în cazul consumului de alimente sănătoase cantitatea contează, prin urmare porţiile nu trebuie să depăşească limitele normalităţii.

Iaurt
Iaurtul degresat se află pe primul loc pe lista alimentelor-minune. Este mai bogat în calciu decât multe alte produse lactate şi conţine şi numeroase alte substanţe nutritive, printre care multe proteine şi o cantitate semnificativă de potasiu. Un avantaj al iaurtului îl reprezintă faptul că şi persoanele cu intoleranţă la lactoză se pot bucura de beneficiile sale, acesta fiind mult mai bine tolerat decât laptele. Nutriţioniştii recomandă iaurtul simplu, îmbogăţit cu vitamina D, iar dacă nu vă place gustul acestui produs, îl puteţi modifica, adăugându-i fructele preferate. Astfel, veţi putea controla dulceaţa produsului, dar şi numărul de calorii.

Ouă
Ouăle se află şi ele pe această listă, întrucât sunt foarte nutritive, versatile şi ieftine, fiind cele mai indicate pentru a vă asigura proteinele de care organismul are nevoie. Ouăle conţin 12 vitamine şi minerale, dintre care trebuie să o menţionăm pe cea numită cholin, aceasta fiind benefică pentru funcţionarea creierului şi pentru memorie.

Alunele
Nucile şi alunele au căpătat, nu se ştie de unde, o reputaţie proastă, din cauza conţinutului mare de grăsimi. Însă proteinele, grăsimile sănătoase, cantitatea semnificativă de fibre şi substanţele antioxidante pe care alunele le conţin au adus aceste alimente pe lista celor benefice. Secretul din spatele consumului de nuci şi alune este, potrivit experţilor, controlul cantităţii consumate. Nutriţioniştii spun că alunele şi nucile sunt alimente sănătoase dacă sunt consumate în doze mici, studiile ştiinţifice demonstrând că aceste alimente controlează nivelul de colesterol şi promovează scăderea în greutate.

Kiwi
Fructele de kiwi se numără printre cele mai nutritive fructe, fiind pline de antioxidanţi. Specialiştii susţin că un kiwi mare furnizează doza zilnică recomandată de vitamina C. În plus, aceste fructe sunt surse nepreţuite de potasiu, fibre, vitamina A şi vitamina E. Graţie gustului său special, fructul de kiwi poate fi consumat ca atare, dar poate fi încorporat şi în deserturi, salate şi chiar garnituri pentru feluri principale de mâncare.

Fasolea
Fasolea este benefică pentru sănătatea inimii, fiind foarte bogată în fibre insolubile, care ajută la reducerea nivelului de colesterol, dar şi în fibre solubile, care promovează slăbirea. Fasolea este o sursă importantă de proteine slabe, carbohidraţi, magneziu şi potasiu.

Peştele
Peştele, şi în special somonul, reprezintă un superaliment, datorită conţinutului de acid gras omega-3, o substanţă care protejează sănătatea inimii. Nutriţioniştii recomandă tuturor să mănânce somon de două ori pe săptămână, carnea acestui peşte având puţine calorii, foarte multe proteine, puţine grăsimi saturate şi mult fier. Dacă bugetul nu vă permite să urmaţi sfaturile specialiştilor, puteţi înlocui somonul cu alt fel de peşte, ca de exemplul tonul la conservă, acesta având proprietăţi similare.

Broccoli
Deşi nu are un gust pe care să îl aprecieze toată lumea, această legumă este foarte convenabilă, pentru că se găseşte în magazine tot timpul anului. Broccoli reprezintă o sursă bogată de vitamina A, vitamina C şi vitamina K, având totodată un conţinut de fibre deloc de neglijat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU