20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCerşetori pe internet

Cerşetori pe internet

Odată cu apropierea Sărbătorilor de iarnă, internetul este invadat de fel de fel de apeluri „lacrimogene“ pe site-uri precum Craigslist şi eBay sau alte pagini specializate. Mare atenţie însă că numărul celor care doresc să profite de generozitatea care inundă sufletele internauţilor în această perioadă este foarte mare.

O mamă singură nu are bani să îşi plătească facturile. Un zidar fără loc de muncă este pe punctul să îşi piardă apartamentul. Multe familii nu îşi permit să cumpere cadouri pentru copii. Mulţi nu ar avea curaj să cerşească în faţa vreunei biserici sau a vreunui supermarket. Însă, on line, situaţia este alta. În această perioadă de criză şi cu Crăciunul care bate la uşă, internetul a fost luat cu asalt de apeluri care mai de care mai lacrimogene pe site-urile de anunţuri cele mai folosite de americani, precum Craigslist sau eBay, şi pe paginile create special pentru a „cerşi“ on line, cum este cazul BegsList, CyberBeg şi DonateMoney2me.com. Cum era de aşteptat, în multe cazuri este vorba de înşelătorii. La fel de adevărat e că există şi suficiente cazuri reale.

Se caută jucării

Michael Arthur a ezitat săptămâni la rând înainte de a-şi lansa anunţul, intitulat „Moş Crăciun, eşti pe acolo?“. „Sunt un tată cu un handicap parţial, cu doi copii, de şapte şi opt ani. Merită şi ei câteva jucării de Crăciun, sunt copii cuminţi. Eu nu câştig suficient… dacă se găseşte cineva, pe aici, prin zonă, care poate să mă ajute să strâng câteva jucării pentru copiii mei să mă anunţe. Urăsc să cerşesc, însă, de dragul lor, o să fac şi asta“, a scris Michael pe Craigslist. Postul american de radio Npr a dat de urmele lui şi ale altor cyber-cerşetori. Arthur lucrează într-un cabinet veterinar din Frederick, Maryland. Trei persoane l-au contactat deja şi l-au întrebat ce îşi doresc copiii, însă nici una dintre ele nu a mai dat apoi nici un semn de viaţă. În plus, pentru a-şi plasa propriul anunţ pe un site precum DonateMoney2me.com, cerşetorul trebuie să plătească 45 de dolari pe lună. Proprietarii site-ului afirmă că, în schimbul aceste sume, le furnizează utilizatorilor o gamă largă de servicii, cum ar fi, de exemplu, sfaturi privind realizarea unui apel credibil (recomandă folosirea unor sintagme precum „cu ajutorul vostru, vom putea merge mai departe“). În aceste condiţii, nu surprinde faptul că e-begging este tot mai popular şi pe eBay, unde cei care cerşesc nu trebuie să plătească nici măcar un cent, iar anunţul poate fi citit de un număr mult mai mare de oameni.

Riscul înşelătoriilor
 
„Sunt o mamă singură, cu o fetiţă de nouă ani şi un băieţel de patru ani. Lucrez cu jumătate normă într-o benzinărie. De obicei, mă pregătesc din timp pentru Sărbători, dar în acest an nu am reuşit. Mi s-a stricat maşina în urmă cu o lună, iar reparaţiile costă o grămadă de bani. Însă, mi-aş dori ca şi copiii mei să aibă un Crăciun fericit“, scrie o americancă, într-unul dintre anunţurile postate pe eBay. Anunţul este însoţit de fotografia unui pom de Crăciun, împodobit sărăcăcios. Mama invită persoanele generoase să cumpere pentru copiii săi cadourile indicate chiar de ea. Pentru a putea crea un anunţ pe  eBay, mulţi dintre cyber-cerşetori oferă obiecte fără valoare. În acest fel, cei care intră pe site în încercarea vreunui chilipir ar putea da mai uşor peste anunţul lor. Pe eBay însă, mulţi utilizatori critică acest fenomen pentru că „distruge imaginea“ unui site de licitaţii şi pentru că nu este uşor să îţi dai seama că ai de-a face cu nişte mincinoşi. Însă, printre numeroasele critici şi apeluri de ajutor care rămân fără răspuns, se găseşte şi câte un internaut cu inima largă. Şi Michelle Santos din Richmond, Virginia, cere oamenilor să îi doneze jucării şi haine, însă intenţia sa este să le dăruiască personal altcuiva. Regula sa este să întâlnească familiile faţă în faţă, ca să vadă dacă în spatele cyber-cerşetorului chiar există o fiinţă umană care are nevoie de ajutor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII