11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPregătiri pentru o masă perfectă de Crăciun

Pregătiri pentru o masă perfectă de Crăciun

Sărbătorile se apropie cu paşi repezi şi, cel mai probabil, gospodinele intră în panică, pentru că au impresia că nu vor termina la timp pregătirile pentru masa de Crăciun. Vă prezentăm câteva sfaturi pe care să le puneţi în practică pentru a realiza o cină de Crăciun perfectă, fără bătăi de cap.

Când vine vorba de a organiza şi găzdui o reuniune de Crăciun, cu toate rudele şi toţi prietenii, unele persoane acceptă această propunere cu entuziasm, în timp ce altele sunt copleşite de un sentiment acut de nemulţumire. Există un truc pentru a trece cu bine peste o astfel de experienţă şi chiar de a vă bucura de calitatea de gazdă de Crăciun: nu vă eschivaţi de responsabilităţile ce vă revin, în schimb, planificaţi totul pas cu pas şi începeţi pregătirile cât mai devreme posibil. Când ziua cea mare va sosi, nu vă va rămâne altceva de făcut decât să puneţi la punct ultimele detalii şi să vă bucuraţi de sărbătoare.
Munca pe care va trebui să o depuneţi va depinde, în primul rând, de numărul de invitaţi pe care îi veţi avea la petrecere. Pentru ca lucrurile să se desfăşoare fără probleme, este recomandat să aveţi între şase şi opt invitaţi. Numai că de Crăciun este posibil ca numărul oaspeţilor să fie mai mare, pentru că este vorba de o sărbătoare care se petrece în familie. Oricât de mulţi (sau de puţini) invitaţi aţi avea, iată sfaturile de planificare de care trebuie să ţineţi seama pentru a rezista situaţiei cu calm şi eleganţă.

1. Stabiliţi meniul cât mai din timp posibil. Nu încercaţi să vă surprindeţi invitaţii cu o reţetă nouă şi sofisticată, decât dacă ştiţi că veţi avea timp să faceţi câteva „repetiţii“ înainte de cina festivă.

2. Dacă nu vă hotărâţi asupra meniului sau consideraţi că nu este tocmai potrivit ceea ce aţi ales dumneavoastră, vă puteţi inspira din reviste de specialitate sau chiar puteţi naviga pe internet, în căutarea celor mai alese preparate pe care să le serviţi la masa de Crăciun.

3. Când lansaţi invitaţiile pentru cina de Sărbători, întrebaţi fiecare persoană dacă are anumite cerinţe sau nevoi alimentare. Veţi fi sigur că mâncărurile pregătite de dumneavoastră vor fi pe placul tuturor. Dacă printre invitaţi se numără vegetarieni sau persoane care au intoleranţă la anumite alimente, pregătiţi feluri de mâncare pe care să le poată savura şi ei. După ce aţi stabilit meniul, puneţi toate reţetele într-un singur loc – să fiţi sigur că nu le pierdeţi.

4. Verificaţi ce cantitate de mâncare obţineţi după prepararea unei reţete şi, dacă este nevoie, înjumătăţiţi sau dublaţi cantitatea de ingrediente, pentru a vă asigura că meniul este echilibrat. În plus, verificaţi că dispuneţi de toate instrumentele şi ustensilele de care aveţi nevoie pentru a găti fiecare fel de mâncare. De asemenea, asiguraţi-vă că meniul nu conţine 12 preparate care trebuie să fie toate gătite în cuptor şi gata în acelaşi timp. Dacă vă daţi seama că nu veţi reuşi să pregătiţi toate felurile de mâncare fără să vă preseze timpul, atunci este cazul să schimbaţi meniul.

5. Faceţi o listă cu toate ingredientele de care veţi avea nevoie. Eliberaţi spaţiul în cămară şi în frigider – în acest fel, veţi face şi inventarul ingredientelor pe care le aveţi deja. Împărţiţi lista de cumpărături în două: ingrediente conservate şi ingrediente proaspete. Pe cele conservate cumpăraţi-le cu cel puţin o săptămână în avans, iar pe cele proaspete achiziţionaţi-le cu o zi înainte de a vă apuca de gătit.

6. Pe cât posibil, cumpăraţi ingredientele de care aveţi nevoie din timp, dacă acestea pot fi păstrate la frigider sau congelate. În cazul preparatelor care trebuie gătite în ziua cinei, verificaţi dacă nu cumva anumite ingrediente pot fi pregătite cu o zi mai devreme.

7. Faceţi o listă cu ordinea în care trebuie să preparaţi fiecare fel de mâncare. Includeţi aici timpul de care este nevoie pentru dezgheţarea şi încălzirea preparatelor pe care le-aţi gătit în avans.

8. Dacă invitaţii se oferă să vă ajute la pregătirea mesei, acceptaţi ajutorul. Astfel, distribuiţi sarcinile de care vă puteţi dispensa: unii vor aduce cuburile de gheaţă, alţii vor aduce chiflele, alţii ar putea să pregătească mâncăruri mai simple, pe care să le aducă gata făcute. Foarte important este să ţineţi minte următorul lucru: nu lăsaţi pe nimeni să gătească în acelaşi timp cu dumneavoastră, pentru că aşa riscaţi să transformaţi bucătăria într-un adevărat câmp de luptă.

9. Cu o zi înainte de cina de Crăciun, faceţi inventarul obiectelor de care aveţi nevoie pentru a servi o masă perfectă. Adunaţi farfuriile, tacâmurile, paharele, ceştile, şervetele şi faţa de masă, spălaţi-le şi pregătiţi-le, pentru a le avea la îndemână atunci când veţi avea nevoie de ele.

10. În ziua cea mare, nu vă rămâne de făcut decât să respectaţi lista pas cu pas şi să bifaţi fiecare element, pe măsură ce treceţi la următorul. Dacă vă daţi seama că aţi uitat ceva, nu vă faceţi griji: este foarte probabil să fiţi singura persoană care observă respectivul detaliu, întrucât ceilalţi vor fi prea ocupaţi să se simtă bine şi să savureze delicioasele mâncăruri pe care le-aţi gătit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII