Conacul Barbu Drugă, istoria unei figuri emblematice

Autori
Etichete , , , ,


Oameni minunaţi, pământ frământat de istorie, poveşti păstrate în amintiri şi transmise din generaţie în generaţie ca un antidot al uitării, fragmente ale unor evenimente marcante, păstrate în frumuseţea inegalabilă a unei opere de artă sunt doar câteva dintre elementele tabloului conacului familiei Drugă de la Cetate, de lângă Dunăre. Renăscând din tumultul misterios al timpului, această fabuloasă proprietate adăposteşte un atelier de creaţie, gândit şi materializat de Joana Grevers.

Alăturarea celor două nume nu este întâmplătoare. Joana Grevers este moştenitoarea familiei Drugă, iar povestea lor este una interesantă, marcată de felul în care istoria a încercat aceste meleaguri.

Trăieşte de la vârsta de 17 ani în Germania, ţară în care familia ei s-a refugiat din cauza persecuţiilor comuniste. După bacalaureat studiază medicina la Regensburg, unde urmează şi un doctorat. Dar arta rămâne marea sa dragoste, motiv pentru care face studii aprofundate de istoria artei, pe care o absolvă cu o teză de doctorat. Numele său este strâns legat de colecţia Peggy Guggenheim, fiind membru în consiliul de conducere.

Şi cum această pasiune trebuia să aibă o continuitate, de-a lungul timpului, la Galeria G5 Kultur din München a adus în atenţia publicului şi a specialiştilor lucrările unor artişti români de marcă. Succesul de care s-au bucurat aceste evenimente şi aprecierea deosebită a artei contemporane româneşti au pus bazele proiectului de la Cetate, transformând domeniul într-un loc al mişcării artistice autohtone de creaţie şi expunere.

„Barbu Drugă a ţinut mult la domeniul de la Cetate, de care s-a ocupat permanent. A deschis portul la Dunăre pentru înlesnirea exportului de cereale, iar moara pe care a construit-o era înzestrată cu cea mai avansată tehnică din vremea sa. Toate eforturile mele de a reda strălucirea acestui loc, de a-l transforma în unul de transfer cultural danubian internaţional sunt un adevărat tribut adus unui strămoş deosebit, un om minunat, un veritabil vizionar“, a declarat Joana Grevers.

Construcţie bine proporţionată

Castelul este o construcţie reprezentativă şi a fost ridicat de Ştefan Barbu Drugă în satul Cetate din judeţul Dolj, în primă fază la 1875, cu suplimentări în primele decenii ale secolului XX.

Forma sa este dreptunghiulară, iar intrările principale din nord şi sud, dinspre parc, au aceleaşi dimensiuni şi sunt proporţionate în volumul central, care le transformă în două căi de acces monumentale, de tip portic, având în toate cele patru colţuri câte doi stâlpi, cu câte un balcon la etajul următor.

Clădirea este placată la exterior cu terase circulare, pergole şi alte elemente ornamentale artistice, care personalizează în mod spectaculos volumul întregii construcţii. Toate acestea amintesc de imaginea unei vile italiene, influenţa arhitecturală fiind evidentă, iar parcul exterior, un spaţiu verde amenajat pentru odihnă, relaxant, reprezintă o sursă de încântare.

Subsolul cuprinde o pivniţă de mari dimensiuni, în întregime construită sub pământ, legătura cu exteriorul făcându-se prin intermediul unei scări din lemn, ce se continuă, fluid şi natural, până la etajul superior. Spaţiul este împărţit în trei săli care au servit de-a lungul timpului drept loc de depozitare, beneficiind de aerisire. Sunt răcoroase şi suficient de încăpătoare.


La parter, accesul se face prin două intrări spectaculoase, într-un salon generos, iar de o parte şi de cealaltă a holului se află trei camere, folosite în trecut ca salon de zi, cameră de luat masa şi cameră de oaspeţi.

Simplitate şi eleganţă

Asemenea unei ascensiuni către universul înalt al cunoaşterii şi desăvârşirii spirituale, scara din lemn invită privitorul către nivelul următor, prin inima unei case ce ascunde în pereţii săi suferinţe, visuri, bucurii nemărginite, ecourile unor baluri spectaculoase, tristeţi, şi, iată, are parte azi de o renaştere spectaculoasă, sub protecţia unor aştri norocoşi. Căci extraordinara dăruire, încrederea în imensul său potenţial, dorinţa de a-i dărui o strălucire binemeritată, valoarea sa culturală indiscutabilă sunt motivele pentru care Joana Grevers îi dedică timpul său preţios.

Ne putem aştepta la o suită de decoraţiuni impresionante şi suntem întâmpinaţi de o simplitate demnă, elegantă, nobilă, ce tinde inevitabil către o autenticitate particulară, lipsită de un fast inutil. Stucul cu motive florale separă delicat tavanul de pereţi, rozetele centrale marchează poziţionarea lămpilor, iar sobele grandioase, din faianţă austriacă, amintesc de gloria vremurilor trecute. Dincolo de funcţionalitatea imediată, valoarea lor estetică este demnă de admirat, reprezentând cu siguranţă un element de importanţă majoră al amenajării interioare.

La etaj se separă delicat zona dormitoarelor, trei la număr, de camerele de baie.

Surprinzătoare este prezenţa camerei, unică, singulară, ca un strigăt al înălţării inevitabile, care face accesul la terasele superioare.

Analiza stilului abordat în construcţia clădirii aduce în prim-plan un melanj armonios de elemente de Art Nouveau şi Art Deco. Decoraţiunile faţadei, vitraliile, forma graţioasă a intrărilor principale sunt doar câteva elemente specifice abordărilor din acele perioade.

Mariela Vanu

 Comenteaza acum

11 Comentarii

 1. HypnoToad said:

  Extraordinara cladirea, am avut privilegiul sa o vad acum 2 ani – este cu adevarat o bijuterie de arhitectura a judetului. Pacat ca este ignorata si in afara circuitului turistic.

 2. Nicolae Alex said:

  ma scuzati dar Dinel Staicu, Magaru sau Camataru stiu ce este acolo????? ca ei sunt mostenitori lui Barbu Druga da nu asa oricum intai restaurati tot si dupe va rog sa le dati ce le cuvine mereu

 3. Radical said:

  Dl. Nicolae Alex, mai e si Pangroup-ul mostenitor acolo cu Busuic in frunte care e proprietar si al averilor lui Mendel, alt morar. Erau prieteni cu bunicii mei, iar cand comunistii le-au luat tot, ii mai ajuta bunicul meu cu bani. Asta pentru ca pe vremea aia oamenii se ajutau intre ei neconditionat. Bunicul meu a fost destul de istet sa nu i fure comunistii chiar tot si ii mai ajuta pe cei din “tagma” lui. Cand Charles de Gaulle a venit in vizita in Romania si a intrebat de Mendel, cu care se cunostea si a vrut sa il vada, comunistii l-au luat din magazia de unde il ascunsese-ra si l-au adus la Bucuresti cu pompa mare. Dupa ce a plecat, l-au adus inapoi in magazie unde a si murit. *** Oricum, oamenii citati mai sus : Dinel Staicu, Magaru sau Camataru sunt oameni de o mare sensibilitate si cultura si merita toata atentia noastra si a procuraturii !

 4. alin danciu said:

  Superbe lucruri s-au construit in Romania in acea vreme ,au venit comunstii si au distrus totul in numele unei ideologii stupide ,a unei utopii.
  Ce oameni erau atunci ,bogati, dar niciodata nu incetat sa se gandeasca la frumos si sa investeasca in arta si in cultura.
  Imbogatiti lor analfabeti ca Dinel Staicu ,Camataru din ziua de astazi cand le spui de cultura le vine sa treag cu pusca.
  Am pierdut enorm si ce este mai grav e ca nu are cine sa vina in loc ,generatiile de tineri de astazi sunt niste stupizi,blazati, cu manele in telefonul mobil,fara un ideal,fara a avea o cauza pentru care sa lupte,iar cei cativa dintre ei care sunt mai desabiti de-abia asteapta sa plece in strainatate.
  Eu nu mai cred in renasterea spirituala a Romaniei.

 5. ???? said:

  pai parca o renovase dinel si ii pusese niste termopane peste vitraliile de la strada.

 6. predator said:

  dar dinescu ai cui conac a recuperat in cetate?!
  la pus tata ilici popprietar pe domeniul altora…pe el nu-l cauta procororii…

 7. larix said:

  aici se distreaza primarul DUTA, PSD-ISTcu state vechi, caruia ii place luxul. fiind si cam iubaret, mare lucru sa nu aiba si aventuri cu stil in acest conac.

 8. Dinu Badescu said:

  In urma unui lung proces, s-a hotarat acum o luna, ca aceasta cladire incredibila, sa fie daramata, si facuta de la 0. Ramane de vazut daca se mai si face…

 9. tangur said:

  In curand o sa fie daramata si o sa se toarne asfalt si se vor pune borduri pentru o piatza socioumana a la cetate.

 10. to`arashul Matrics said:

  palatul e inca acolo si alin vede “ca au distrus tot”?!!! maaaa!

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 25 noiembrie 2009

Actualitate

» A început tratamentul!
» Monica Bârlădeanu şi Bobby Păunescu, premiaţi la Bursa Silk Road Film Festival
» Blocarea Transporturilor mai stă un pic
» Ministerul Economiei caută să vândă Avioane Craiova
» Accesul la Internet este un drept fundamental
» Coaliţia trocurilor politice: Antonescu – Geoană
» Jupuiţi cu voia primăriei
» Solomon demisionează dacă Traian Băsescu nu câştigă în Craiova
» Dolj: Evaziune cu banii angajaţilor
» Craiova: Mai puţine cereri la subvenţii
» Catargiul „înoată“ în nămol
» Primăriţa din Ţânţăreni, cercetată pentru furt şi distrugere
» Cârcea pierde la pauză impozitele Ford
» Şpagă electorală la găleată
» Rânca apare la meteo
» Târgu Jiu: Un tânăr s-a sinucis inhalând gaz de brichetă

Local

» Băsescu: Nu negociez voturile românilor
» Fata din Amărăşti nu are discernământ
» Seminar internaţional la Facultatea de Automatică din Craiova
» Şcoala nr. 39, închisă neoficial

Dolj

» Judecătoarea Maria Nicola rămâne în magistratură
» Farmaciştii, în grevă japoneză
» Înscrierile la bac, compromise de concediile fără plată ale dascălilor

Gorj

» Ionel Manţog, implicat într-un accident mortal
» Regal popular pe scena Festivalului „Maria Tănase“

Sport

» Gârlă, liber să-şi găsească echipă
» Pandurii, spre matineu
» Ştiinţa – norocoasă şi urcătoare
» Universitatea – victorioasă, Neagoe – criticat!
» Scurte ştiri
» Judoka, medaliaţi
» Victorie cu Iaşi
» Lucian Bute, ironizat de Grant
» Două verificări pentru tricolore
» Oltchim vine la Cupa Craiovei

Bani & Afaceri

» GM vine cu planul pentru restructurarea Opel
» Comerţul cu alimente, amendat „regeşte“
» Întreprinzătorii doljeni luptă cu criza

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» Tort fulg de nea
» Secrete pentru păstrarea prospeţimii florilor
» Conacul Barbu Drugă, istoria unei figuri emblematice
» Horoscop
» Scurte ştiri
» Cizmele de ploaie – noul mit autumnal

Top