9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBelle de Jour - legenda unei altfel de femei

Belle de Jour – legenda unei altfel de femei

Deşteaptă, ironică, o femeie de succes. Şase ani la rând, o britanică necunoscută a reuşit să cucerească internauţii britanici cu al său blog – „Belle de Jour“, unde scria despre sex şi experienţele sale ca prostituată. Acum, britanica de 34 de ani a acceptat să îşi dezvăluie identitatea, surprinzându-i şi pe cei mai mari critici ai ei.

Această fantezie a tuturor bărbaţilor este „prea frumoasă ca să fie adevărată“, nota Sunday Times încă din martie 2004. Era vorba despre o nouă bloggeriţă, care dorea să îşi păstreze anonimatul şi care vorbea cu nonşalanţă despre sex, filosofie şi literatură. Toată lumea se întreba cine era misterioasa „Belle de Jour“, care postează pe internet despre viaţa sa ca damă de companie în Londra şi între timp demonstra tuturor că este capabilă să îşi exprime consideraţii pertinente despre filosofie şi literatură. Redactorii de la Sunday Times au avut serioase dubii că „multitalentata maşină de sex“ este reală şi erau aproape siguri că în spatele acestui pseudonim s-ar ascunde „un scriitor bătrân cu ochelari“. Acesta a fost doar unul dintre zvonurile care au circulat de-a lungul anilor despre „Belle de Jour“. Pentru că blogul era foarte bine scris, bănuielile s-au îndreptat spre mai mulţi jurnalişti şi scriitori. Cu toate acestea, adevărata identitate a autoarei a rămas un mister. Chiar şi atunci când „Aventurile intime ale unei dame de companie din Londra“, prima carte a Bellei, lansată în 2005, a devenit un bestseller sau când în 2007 a fost lansat serialul „Jurnalul secret al unei dame de companie“, nimeni nu a putut să spună cu precizie cine este misterioasa „amazoană“.

Invizibila „Belle“

„Belle“ era invizibilă. Nici măcar agentul său nu o cunoştea. Curiozitatea opiniei publice a crescut văzând cu ochii. După fiecare nouă dezvăluire din presă, reîncepea şirul speculaţiilor în legătură cu persoana care se ascunde în spatele acestui pseudonim. În cele din urmă, misterul a fost dezvăluit. „Eu sunt Belle de Jour“, scria cu litere de o şchioapă pe prima pagină din Sunday Times de la sfârşitul săptămânii trecute. O blondă elegantă, într-un halat din satin, stătea în faţa unui pat de hotel şi privea provocator spre cameră.  Adevărata Belle, pe numele său real Brooke Magnanti, este doctorandă în epidemiologie şi este specialist în cadrul unui grup de cercetare într-un spital din Bristol. Secretul a fost făcut cunoscut chiar de „Belle de Jour“, dar nu de bunăvoie, ci de teama unui fost prieten care ameninţa să-i facă publică identitatea. În urmă cu o lună îşi făcuse cunoscut secretul colegilor şi urma să le spună şi părinţilor. În plus, Brooke a mărturisit că se săturase să se tot ascundă şi că este timpul să spună adevărul.

Un alt fel de viaţă

Magnanti şi-a povestit viaţa nimeni alteia decât jurnalistei India Knight, unul dintre cei mai aprigi contestatari ai ei şi editor la The Times. Knight a fost şocată să aibă în faţa ei o femeie tânără, drăguţă şi inteligentă, ea fiind una dintre numeroasele persoane convinse că în spatele blogului s-ar afla „un ratat pervers, care scrie pentru alţi rataţi perverşi“. Brooke Magnanti şi-a început cariera de damă de companie în 2003, când îşi scria teza de doctorat şi a rămas fără bani, deşi lucra deja ca programator. Ea lucra la un studiu pentru Universitatea din Sheffield, când şi-a început viaţa secretă. Era aproape să-şi termine teza de doctorat şi economisise ceva bani, aşa că s-a gândit să se mute la Londra pentru că acolo ar fi fost mai multe locuri de muncă. Ajunsă în capitala Angliei, nu a reuşit să se angajeze nicăieri şi banii pe care îi avea s-au terminat mult mai repede decât credea, aşa că a apelat la o metodă „care nu necesita pregătire anterioară sau o investiţie de început“.  De altfel, „interviul de angajare“ într-o cafenea a fost relatat cu lux de detalii pe blogul său. Aşa a început viaţa sa secretă sub numele de „Belle de Jour“. Pseudonimul este după filmul cu acelaşi nume al lui Luis  Buñuel, din 1967, în care Catherine Deneuve interpretează rolul unei casnice masochiste, care, din plictiseală, devine prostituată.

Sex pe bani

Timp de 14 luni, Magnanti a acceptat să întreţină relaţii sexuale pe bani, de două sau trei ori pe săptămână, câştigând în jur de 300 de lire sterline. Chiar dacă şi-a găsit un post ca programator, a continuat să îşi petreacă nopţile în camere de hotel. Imaginea de „Happy Hooker“, târfa fericită, care îşi făcea profesia cu plăcere, era cea care îi dădea forţa să meargă mai departe. Belle este o „femeie care se bucură de sex şi de bani“, crede actriţa Billie Piper, care în serial dă viaţă acestui personaj. Ca şi „Sex and the City“ sau „Bridget Jones“, personajul Belle a atins o coardă sensibilă şi a devenit rapid o figură populară printre britanice. Cu toate acestea, numeroşii critici ai Bellei o acuzau pe aceasta că ar aduce un omagiu prostituţiei. „Ar trebui să credeam că aceste maşini de sex sunt nişte femei independente“, s-a indignat Episcopul de York. În opinia acestuia, vechea convingere că femeile se prostituează pentru că ar considera această profesie ca fiind sigură şi bănoasă este doar un mit. Trei sferturi dintre prostituatele din Britanie au fost maltrate, iar rata de mortalitate în rândul damelor de companie londoneze este de două ori mai mare decât media la nivel naţional. Magnanti recunoaşte că a avut noroc, că de-a lungul „carierei“ sale nu a avut parte de nici un incident. Deşi nu regretă nimic din trecutul său, Belle a decis să renunţe la activitatea sa de damă de companie, la care nu vrea să se mai întoarcă nici dacă va rămâne din nou fără bani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS