9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Dieta mediteraneană ne scapă de depresie

Persoanele care urmează regimul alimentar de tip mediteranean sunt mai puţin predispuse riscului de a suferi de depresie, au anunţat cercetătorii spanioli. După cum se ştie deja, alimentaţia mediteraneană este foarte bogată în legume, fructe, nuci, cereale integrale şi peşte, aceste ingrediente reprezentând tot atâtea motive pentru a considera acest stil de dietă cât se poate de sănătos. Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că alimentaţia mediteraneană ne scapă de depresie, după ce au efectuat un studiu pe un eşantion de 10.094 de spanioli sănătoşi, care au fost supravegheaţi în perioada 1999-2005. Participanţii au fost rugaţi să completeze un chestionar privind alimentele consumate zilnic, iar cercetătorii au calculat gradul de aderenţă la dieta mediteraneană, luând în considerare mai multe aspecte: raportul dintre acizii graşi monosaturaţi şi cei saturaţi, consumul moderat de alcool şi produse lactate, consumul scăzut de carne, consumul ridicat de legume, fructe şi nuci, cereale şi peşte. După patru ani de monitorizare, au fost identificate 480 de cazuri de depresie, dintre care 156 raportate la domni şi 324 la doamne. S-a constatat că la subiecţii care urmau strict dieta mediteraneană riscul de a fi afectaţi de depresie era cu 30 la sută mai mic decât în cazul celorlalţi. Legătura dintre riscul scăzut de depresie şi alimentaţia de tip mediteranean nu s-a modificat nici în momentul în care au fost luaţi în considerare şi alţi factori, ca, de exemplu, stilul de viaţă, starea civilă sau utilizarea centurilor de siguranţă. Cele mai evidente beneficii ale adoptării acestui stil de alimentaţie raportate au fost îmbunătăţirea fluxului sanguin, combaterea inflamaţiilor, prevenirea apariţiei bolilor cardio-vasculare şi repararea şi regenerarea celulară, toate acestea fiind elemente-cheie pentru reducerea riscului de depresie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS