14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCe mâncăm în avion?

Ce mâncăm în avion?

Să mănânci la mii de metri altitudine este o experienţă ieşită din comun. De aceea, firmele de catering aerian au mereu acelaşi scop: să-şi satisfacă clienţii printr-un nivel înalt de calitate şi securitate alimentară.

Oricât de scurtă ar fi călătoria cu avionul, serviciul de catering este, de obicei, un motiv de distracţie, o sursă de conversaţie şi un mod de a face călătoria să pară mai plăcută. Meniul din avion trebuie să fie uşor şi atractiv, de aceea este pregătit special pentru a fi consumat în timpul zborului, cu câteva ore înainte de decolare. Mâncarea este preparată la sol, într-o bucătărie centrală, unde este pusă în caserole şi împachetată. Apoi se depozitează în nişte frigidere, pentru a fi ţinută la o temperatură sigură, împiedicându-se dezvoltarea microorganismelor.
Frigiderele sunt transportate până la avion în nişte camioane frigorifice. Odată ajunsă la bordul aeronavei, mâncarea este încălzită conform specificaţiilor bucătăriei centrale şi este gata pentru a fi servită pasagerilor.

Meniul de la bordul avionului

În 1934, compania aeriană American Airways, actualmente American Airlines, a început să ofere pasagerilor săi o gustare în timpul zborului. Un an mai târziu, compania a implementat primul serviciu de catering, oferind călătorilor mâncare caldă la bordul avionului. În acea vreme, escalele se făceau la fiecare patru ore pentru aprovizionarea aeronavei cu combustibil şi alimente gătite, care se păstrau la o temperatură adecvată în nişte termosuri mari speciale.
În prezent, meniurile pregătite de bucătari renumiţi pentru marile companii aeriene sunt variate, în funcţie de biletul cumpărat. Unele companii de zbor oferă în cadrul serviciilor de la bord posibilitatea de a comanda un meniu individual. Dacă urmaţi o dietă, aveţi posibilitatea să faceţi o comandă cu cel puţin 48 de ore înainte de decolare, contactând compania respectivă. Marile firme de catering includ meniuri pentru diabetici, meniuri fără gluten, vegetariene, fără lactoză, fără sare, meniuri kosher (alimente tradiţionale evreieşti), halal (alimente tradiţionale islamice) etc.
Dacă nu vreţi să vă bazaţi pe mâncarea din avion, vă puteţi pregăti de acasă o gustare sănătoasă. Combinaţi alune prăjite cu fructe uscate şi cereale, puneţi-le într-o pungă, apoi în bagajul de mână. Acestea nu pot suplini o masă, însă sunt suficient de hrănitoare pentru a nu suferi de foame. În plus, conţin diverse vitamine, de la magneziu la fier şi vitamina E.

Alimente de evitat în timpul zborului

Pentru a nu vă transforma călătoria cu avionul într-un coşmar alimentar, înainte şi în timpul zborului nu este recomandat să consumaţi alcool sau mâncăruri grele. De asemenea, este bine să evitaţi să mâncaţi alimente pe care nu le-aţi mai încercat înainte, cum sunt minipreparatele tradiţionale străine, la care nu ştiţi cum poate reacţiona organismul. Snacksurile, care conţin o mare cantitate de sare, sunt nerecomandate.
În schimb, consumaţi multă apă în timpul zborului. Din cauza aerului condiţionat, pasagerii se deshidratează deseori. În plus, apa conferă organismului mai multă energie. Insistaţi pe lângă stewardese să vă aducă apă cât mai des posibil. Din acest motiv, s-ar putea să faceţi mai multe drumuri la toaletă, însă va fi o ocazie să vă mişcaţi, ceea ce este recomandat în timpul zborurilor lungi.

Ce mănâncă echipajul?

Membrii echipajului mănâncă diferit, pentru a evita problemele de sănătate în timpul zborului. Dacă vreun produs din meniul piloţilor ar fi contaminat şi echipajul ar suferi vreo toxiinfecţie alimentară, atunci ar fi periculos pentru toată lumea de la bordul avionului. Ca măsură de securitate, persoanele cu atribuţii similare din cadrul echipajului nu primesc aceleaşi feluri de mâncare.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII