14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Dizolvanţii provoacă malformaţii congenitale

Un nou studiu arată că riscul malformaţiilor congenitale ale unui făt este de două ori şi jumătate mai mare dacă viitoarea mamă este expusă regulat dizolvanţilor în mediul său profesional.
Dizolvanţii sunt folosiţi pentru a dilua, dizolva sau extrage anumite substanţe fără a le modifica. Aceştia se găsesc în picturi, ojă, produse de întreţinere şi cosmetice. Absorbiţi pe cale respiratorie sau prin piele de viitoarea mamă, dizolvanţii pot trece prin placentă şi pot afecta fătul.
Studiul a fost realizat pe 3.421 de femei, dintre care 3.005 aveau activitate profesională. Aceste femei au participat la un studiu privind factorii perturbatori endocrini, realizat în Franţa, între anii 2002 şi 2005. Toate au fost urmărite încă de la începutul sarcinii în vederea evaluării consecinţelor expunerii la dizolvanţi.
La începutul studiului, 30 la sută dintre femei au declarat că sunt expuse în mod regulat dizolvanţilor la locul lor de muncă. Ele lucrau în special în domeniul sănătăţii, întreţinerii,  esteticii şi în laborator. Cercetătorii au putut stabili o legătură între frecvenţa expunerii la dizolvanţi la începutul sarcinii şi apariţia malformaţiilor. Riscul de a naşte un copil cu o malformaţie congenitală este de două ori şi jumătate mai mare la femeile expuse decât la cele neexpuse. Aceste malformaţii sunt în special faciale (buză de iepure), renale sau genitale. Cercetătorii recomandă femeilor însărcinate să schimbe locul de muncă, cât mai repede posibil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS