15.6 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinVacanţă culinară în Campania

Vacanţă culinară în Campania

Vă propunem o călătorie culinară prin regiunea Campania din Italia, a cărei capitală, Napoli, este locul de origine al delicioasei pizza Margherita.

Regiunea Campania din sudul Italiei, situată de-a lungul Mării Tireniene, ar trebui să se afle pe lista locurilor ce trebuie vizitate de turiştii gurmanzi, pentru că zona nu este cunoscută doar pentru atracţiile sale turistice, ci şi pentru produsele culinare. Pizza Margherita, roşiile de San Marzano, fructele de mare sau pastele tradiţionale, acestea sunt doar câteva dintre bunătăţile pe care le puteţi savura dacă vizitaţi Campania.
Zona este extrem de bogată şi de productivă din punct de vedere agricol. Pe solurile bogate de la poalele Muntelui Vezuviu se cultivă de la roşii, castane, smochine, fasole şi ceapă până la anghinare, lămâi şi mere. Deşi Campania este un mare exportator de vin, ulei de măsline, paste şi conserve de roşii, cele mai delicioase produse şi preparate din regiune pot fi degustate doar atunci când ajungeţi pe aceste meleaguri: mozzarella proaspătă în propriul zer, pizza preparată în cuptor cu lemne sau paste cu fructe de mare sunt doar câteva dintre mâncărurile pe care nu trebuie să le rataţi.

Pizza
Combinaţia dintre blatul de pizza crocant, brânză şi roşii este delicioasă, mai ales când este preparată ca la Napoli, oraşul care a inventat pizza Margherita – un preparat în culorile tradiţionale ale Italiei, pregătit cu roşii, busuioc şi mozzarella. Alte sortimente de pizza pe care trebuie să le încercaţi în Campania sunt Marinara, preparată cu roşii, oregano, usturoi şi ulei de măsline, şi Fior di Latte, o specialitate cu brânză de vaci.

Pastele
Campania este paradisul amatorilor de carbohidraţi. Nu ezitaţi să încercaţi specialităţile din paste, dintre care trebuie să menţionăm paccheri, un soi de paste tubulare foarte mari. În Campania, pastele se prepară fie cu sos de tomate şi peşte, fie se servesc alături de un sos de roşii cherry „îmbunătăţit“ cu ulei de măsline, unt şi brânză.

Produsele lactate

În această zonă a Italiei se găsesc nenumărate ferme de lapte, unde se produc specialităţi lactate deosebite. Iaurtul foarte fin şi foarte bogat, brânza ricotta şi, în special, mozzarella făcută din lapte de bivoliţă sunt adevăratele atracţii ale regiunii Campania. De asemenea, nu trebuie să uităm nici de caciocavallo, un fel de brânză de vaci care se obţine la fel ca mozzarella, numai că este ţinută în saramură un timp, apoi este pusă la închegat, pentru a căpăta o anumită formă.

Fructele de mare
Fructele de mare din Campania sunt întotdeauna foarte proaspete, fiind recunoscute în lume pentru calitatea lor. Italienii din această regiune nu fac preparate sofisticate cu fructe de mare, iar cel mai gustos şi căutat fel de mâncare sunt spaghetele cu scoici.

Lămâile

Lămâile din Amalfi şi Sorrento sunt protejate de Uniunea Europeană ca produse tradiţionale din Campania. Soiurile de lămâi de pe Coasta Amalfi sunt foarte mari şi foarte zemoase, fiind cultivate în condiţii speciale, pentru a fi protejate de razele prea puternice ale soarelui. În general, lămâile sunt folosite pentru prepararea de sorbet, îngheţată, iaurt sau alte produse răcoritoare.

Deserturile babà şi sfogliatelle

Napoli a devenit cunoscut în lume pentru deserturile ce se prepară aici, în special pentru „babà“ şi „sfogliatelle“. Babà este un desert originar din Polonia, un fel de chec însiropat cu rom, iar sfogliatelle sunt plăcinţele din foietaj, în formă de scoică, umplute cu brânză ricotta sau coajă de portocală caramelizată.  

Băuturile locale Strega şi Limoncello

Strega este un lichior de plante de culoare galbenă, una dintre cele mai cunoscute băuturi din Italia. Reţeta de Strega este secretă, se ştie doar că reprezintă un amestec de 70 de plante şi condimente, distilat în cazane de cupru şi păstrat în butoaie din lemn de stejar.
Limoncello este o specialitate din zona Sorrento, un lichior dulceag ce captează esenţa lămâilor cultivate în zonă, băutura fiind făcută din coajă de lămâi de Sorrento.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS