19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Televizorul provoacă hipertensiune la copii

Hipertensiunea pare o boală care nu are nimic în comun cu cei mici. Dar, din păcate, aceasta începe să-i afecteze într-un număr tot mai mare. Abuzul de televizor creşte în mod semnificativ tensiunea arterială în rândul copiilor. Aceasta este concluzia îngrijorătoare a unui studiu realizat pe un eşantion de copii americani cu vârste cuprinse între trei şi opt ani, publicat în numărul din august al revistei Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.
Echipa de cercetători, condusă de medicul Joey Eisenmann, de la Universitatea din Michigan, a urmărit timp de o săptămână activitatea a 111 fete şi băieţi cu vârste între trei şi opt ani. Ei au fost echipaţi cu accelerometre, mici aparate care permit măsurarea intensităţii mişcărilor lor.
În paralel, părinţii copiilor au fost chestionaţi cu privire la timpul petrecut de cei mici în faţa televizoarelor şi a ecranelor de calculator şi la cel dedicat altor activităţi, de exemplu, cititului. S-a dovedit că aceşti copii sunt, în medie, sedentari timp de cinci ore pe zi, dintre care o oră şi jumătate în faţa televizorului sau a calculatorului. În grupul format din copiii care priveau cel mai mult la televizor, tensiunea arterială sistolică şi diastolică a fost mai mare din punct de vedere statistic (de la cinci la şapte puncte în plus) decât în rândul celor care se uită mai puţin de o jumătate de oră pe zi la televizor. În schimb, cifrele privind tensiunea au fost independente de timpul petrecut în faţa calculatorului sau a unei console de jocuri video.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS