19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Colţul gospodinei

Sfaturi utile în bucătărie

– Mirosul de varză sau conopidă nu se va mai răspândi în întreaga casă dacă în vasul în care fierbe puneţi o bucată de pâine, într-un săculeţ de tifon.
– Carnea de miel sau de oaie, ca să fie mai fragedă şi să nu aibă miros, se opăreşte cu lapte clocotit. Laptele trebuie să acopere bucăţile de carne şi se lasă să acţioneze o oră.  Dacă porţia de carne este mare, în lapte se poate pune apă.
– Peştele prăjit va fi foarte gustos dacă înainte de a-l da prin făină şi a-l prăji îl ţinem 5-10 minute în lapte.
– Uleiul în care aţi prăjit peşte îşi pierde mirosul dacă adăugaţi în el zeamă de lămâie.
– Carnea de pui devine mai gustoasă dacă înainte de a o găti o puneţi câteva ore în lapte.
– Carnea de vită fierbe mai repede şi devine mai fragedă dacă o ţineţi o jumătate de oră în puţin lapte, iar în apa în care fierbe carnea se mai pune puţin lapte.
– Carnea de pui e mai bună şi mai fragedă dacă o ungeţi din când în când cu zeamă de lămâie, iar dacă o faceţi în cuptor şi vreţi ca puiul să aibă o crustă frumoasă, ungeţi-l din când în când cu smântână.
– Când pregătiţi carne, nu puneţi niciodată sare la început, pentru că întăreşte carnea.
– Când pregătiţi fripturi, folosiţi vin alb demisec la carnea albă şi vin roşu sec – la carnea roşie; le va da un plus de gust.
– Nu folosiţi condimente în exces; lăsaţi să se simtă gustul natural al mâncărurilor. Sarea, piperul, boiaua, puţin busuioc, dafinul şi lămâia sunt suficiente.
– Muştarul frăgezeşte carnea de pui şi nu-i schimbă gustul.
– În mâncare trebuie să puneţi întotdeauna uleiul sau grăsimea la sfârşit; pe lângă faptul că îşi păstrează proprietăţile, da un gust mai bun.
– Când fierbeţi orez, puneţi şi o feliuţă de lămâie curăţată de coajă; astfel nu se va lipi şi se va fierbe bo cu bob.
– Ouăle nu mai plesnesc la fiert dacă puneţi în apă câteva chibrituri arse.
– Carnea de friptură, unsă cu un strat subţire de muştar, are gust mai bun, condimentele păstrându-şi aroma.
– Dacă puneţi un cartof într-o mâncare prea sărată, va absorbi repede sarea în exces.
– Mirosul de ars poate fi îndepărtat dacă puneţi o ceapă crudă în mâncare, după ce aţi mutat-o într-un alt vas, şi o mai fierbeţi încă o dată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS