5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinApariţii editoriale

Apariţii editoriale

Aurolac Blues şi alte texte scurte
de Saviana Stănescu
Editura Cartea Românească

„Aurolac Blues şi alte texte scurte“ cuprinde piese scrise de Saviana Stănescu atât în limba română, cât şi în limba engleză. Un personaj comun le leagă însă pe toate: antieroina, prin tradiţie, femeia-victimă a propriei condiţii, femeia-obiect de consum. Oriunde ar fi montate, la Bucureşti sau New York, ele provoacă aceleaşi efecte asupra spectatorului: subtile procese de conştiinţă, reconfigurări ale reperelor morale, întrebări care îşi găsesc răspuns. E nevoie de curaj pentru a intra în Soriestore-ul Savianei Stănescu, dar, odată intrat, pătrunzi într-o imensă sală de teatru: viaţa.
„Saviana Stănescu este o deschizătoare de uşi. După ea, în teatrul american au intrat şi alţi dramaturgi români, căci excelenţa Savianei a trezit interesul pentru textele noi româneşti. Nu cunosc nici o personalitate românească de anvergură care să fi deschis uşi pentru alţi artişti, cu mare generozitate şi multă atenţie la ce se întâmplă în ţară. Chiar dacă trăieşte într-o altă geografie culturală, ea rămâne conectată la teatrul românesc, pe care nu l-a uitat şi în care revine periodic, uneori cu producţii americane ale textelor proprii, din locuri faimoase, cum este La MaMa“, spune Alina Nelega.
Saviana Stănescu (n. 1967, Bucureşti), dramaturg, poetă, jurnalistă, trăieşte şi lucrează din 2001 la New York (SUA). Piesele ei sunt publicate şi jucate pe scene din toată lumea, printre producţiile new-yorkeze numărându-se Waxing West (premiată în 2007 cu New York Innovative Theatre Award for Outstanding Full-length Script) şi YokastaS Redux la La MaMa Theatre, Flagstories la TBG Theatre, Suspendida la Ontological Theatre, Balkan Blues la New York City Fringe Festival şi Manhattan Theatre Source. A coeditat antologiile de texte de teatru Global Foreigners (împreună cu Carol Martin, de la New York University) şi roMANIA after 2000 (cu Daniel Gerould, de la City University of New York). În România, a obţinut în 2000 Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă a anului (Apocalipsa gonflabilă), a publicat volume de poezie şi teatru. În vara lui 2006, a ţinut la Teatrul Desant din Bucureşti un atelier de dramaturgie pe motivul mitic al Antigonei. În prezent, este dramaturg-rezident al NYSCA în cadrul Women’s Project şi scriitor-rezident al companiei East Coast Artists şi predă în cadrul Departamentului Dramă al Tisch School of the Arts, New York University.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS