10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinLa vânătoare de numere prime

La vânătoare de numere prime

Fundaţia Electronic Frontier pune la bătaie sute de mii de dolari pentru cel care va descoperi un nou număr prim cu mai mult de 13 milioane de cifre.

În prezent, primatul este deţinut de un număr prim cu 13 milioane de cifre, pentru a cărui reprezentare este nevoie de peste 32 de kilometri de hârtie. Chiar dacă aceste două dimensiuni menţionate sunt excepţionale, cercetările pentru identificarea următorului număr prim continuă. Având în vedere că numerele, fie ele şi prime, sunt infinite, atunci când se descoperă unul se trece imediat la următorul. Acum, datorită a două premii în valoare de 150.000 şi 250.000 de dolari, oferite de Fundaţia Electronic Frontier (EFF), cercetările s-au transformat într-o competiţie internaţională.

Mirajul numerelor prime

Numerele prime sunt cele divizibile doar prin ele însele şi prin 1. Studiul lor i-a fascinat de-a lungul timpului pe cei mai mari matematicieni din istorie. Indiferent că a fost vorba de Leonhard Euler sau Carl Gauss, Pierre de Fermat, Sophie German, Pietro Cataldi sau Edouard Lucas, toţi au încercat să găsească formule şi teoreme, care să ne ajute să ne dăm seama care sunt numerele prime dintr-o serie numerică ridicate la o anumită putere. Aceste cercetări au fost greoaie  şi obositoare. Neavând calculatoare şi computere, matematicienii au fost nevoiţi să facă manual toate calculele necesare. Până la apariţia computerului, matematicienii descopereau câteva numere prime la suta de ani. Asta, mai ales că era vorba de a verifica rezultatul ridicării unui număr la o putere destul de mare, să zicem de ordinul sutelor de unităţi. Însă, odată cu apariţia calculelor electronice, situaţia s-a schimbat radical. Acum, apar câteva numere prime pe an.

Primat absolut

În prezent, primatul este deţinut de un număr  prim cu 13 milioane de cifre, care a fost descoperit de o echipă de matematicieni de la Universitatea din Los Angeles, California (UCLA). Ei sunt în mare parte membri ai  Gimps, Great Internet Mersenne Prime Search Group. Matematicienii au făcut din studiul numerelor Mersenne – o clasă specială de numere prime – obiectivul central al propriei existenţe în spaţiul cibernetic. Aceştia au descoperit numărul după ce au conectat 75 de computere, pe internet, misiunea acestora fiind aceea de a executa permanent toate calculele necesare pentru găsirea şi verificarea unui nou număr prim. Până la începutul mileniului, cercetările au fost realizate mai mult la nivel amatorial, însă din 2000, datorită unei serii de premii oferite de Fundaţia Electronic Frontier, ele s-au transformat într-o competiţie planetară, în care adversarii sunt, pe de-o parte, matematicienii şi informaticienii şi, pe de altă parte, amatorii şi „vânătorii de comori“. Lansată la sfârşitul anului 1999, provocarea EFF prevedea că specialistul sau grupul care descoperea primul număr prim cu un milion de cifre va primi 50.000 de dolari. Miza urca la 100.000 de dolari pentru descoperirea unuia cu peste 10 milioane de cifre, şi la 150.000 şi 250.000 de dolari pentru identificarea unui număr cu 100 de milioane şi cu un miliard de cifre. Premiul de 50.000 de dolari a fost decernat în aprilie 2000 lui Nayan Hajratwala, cercetător la Plymouth, Michigan, în timp ce al doilea premiu a fost acordat, în septembrie 2008, specialiştilor de la departamentul de matematică al Universităţii San Diego.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS