10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMeniu tradiţional de Paşte

Meniu tradiţional de Paşte

Marea sărbătoare a Învierii Domnului se apropie şi fiecare gospodină se pregăteşte pentru ziua în care în jurul mesei se vor ciocni ouă roşii, se va închina un pahar de vin şi se vor consuma mâncăruri tradiţionale. Conform datinilor străbune, pe masa de Paşte trebuie să avem ouă roşii, cozonac şi preparate din carne de miel.

Sfânta zi a Învierii trebuie primită cum se cuvine de creştinii ortodocşi. Pentru această mare sărbătoare, masa trebuie aranjată cu mai multă grijă. Pe ea se va aşeza o faţă de masă cu decoraţiuni de Paşte sau alta de un alb imaculat, pe care se pun aranjamente speciale pentru sărbătoare.
Preparatele cele mai savuroase sunt cele făcute în casă. În Oltenia, ouăle se vopsesc în Joia Mare, acest obicei fiind legat de patimile Mântuitorului Iisus Hristos.
Există mai multe variante pentru care ouăle se vopsesc în roşu: una spune că orice piatră care era aruncată către Iisus se transforma în ou roşu; alta spune că, atunci când Sfânta Maria a mers la Iisus la cruce avea un coş cu ouă şi acestea s-au făcut roşii de la sângele Lui. Ouăle se pot vopsi şi în mod natural. Dacă nu doriţi să folosiţi o vopsea existentă pe piaţă, puteţi încerca să vopsiţi folosind culori naturale. Roşul se poate obţine din coajă de măr dulce sau din zeama de la sfecla roşie. Rozul se face din sfeclă sau coajă de ceapă roşie. Oranjul se poate obţine din zeama de la morcovi, iar verdele, din frunze de nuc, albastrul – din frunze de varză roşie, flori de viorele, mure, iar galbenul – din coji de ceapă.
Înainte de a vopsi ouăle, indiferent de modalitatea aleasă, trebuie să le spălaţi bine cu apă caldă şi cu săpun. După aceea, se pun la fiert în apă cu puţină sare şi câteva linguri de oţet. Dacă folosiţi vopsea artificială, nu este recomandat să fierbeţi ouăle direct în ea, pentru că substanţele chimice pătrund în ou. Cine se pricepe le poate încondeia. În unele zone ale ţării se practică acest obicei de foarte mulţi ani, iar meşteşugul încondeierii ouălor de Paşte este transmis din generaţie în generaţie.

Ciorba de miel, un deliciu culinar

Carnea de miel este foarte apreciată şi majoritatea românilor nu concep masa de Paşte fără stufat, ciorbă şi friptură. Gospodinele pot pregăti pentru cei care nu mănâncă miel aceleaşi preparate tradiţionale, dar folosind carne de pasăre, vită sau porc. Drobul se poate face la fel de bine şi din ficat de porc. Vă recomandăm trei preparate tradiţionale din carne de miel.
Pentru ciorba (borşul) de miel este nevoie de următoarele ingrediente: capul, oase de miel, 250 g zarzavat de ciorbă (pătrunjel, morcov, ţelină), verdeaţă (tarhon, leuştean), 1 ceapă, 500 ml borş, 1 lingură orez, 100 ml smântână, 1 gălbenuş, 2 linguri ulei, sare după gust.
Ciorba se prepară astfel: capul de miel, oasele pulpelor, pieptul, gâtul se pun într-o oală de 5 litri cu 2 litri de apă rece şi se lasă 20 de minute, iar astfel ciorba va ieşi mai gustoasă. Între timp, ceapa se toacă şi se pune la călit în ulei, se adaugă şi zarzavatul tocat şi, după 2 minute, oasele şi carnea de miel împreună cu apa în care au stat şi o linguriţă de sare.
Ciorba de miel se fierbe o oră, la foc mic, cu oala acoperită. Se adaugă orezul şi, după încă 15 minute, 1/2 litru de borş. Se mai lasă să dea câteva clocote, se gustă apoi de sare, se stinge focul şi se adaugă smântâna bătută cu un gălbenuş de ou şi verdeaţa tocată – tarhon şi leuştean. Se acoperă şi se ţine caldă până în momentul servirii.

Miel umplut, pentru gurmanzi
 
Pentru mielul umplut se folosesc următoarele ingrediente: pieptul, inima, ficatul, plămânii şi rinichii, 6-7 ouă, 2-3 felii de pâine, câte o legătură de mărar, pătrunjel şi ceapă verde, o ceapă, 100 ml ulei, o jumătate de ceşcuţă de untură, 200 ml lapte, sare şi piper.
Măruntaiele se spală, se curăţă bine şi se fierb în apă cu sare. În acest timp, pâinea se lasă la înmuiat în lapte. Verdeaţa se toacă mărunt şi împreună cu pâinea şi măruntaiele fierte se dau prin maşina de tocat. Ceapa se căleşte uşor şi se adaugă la tocătură. Jumătate din ouă se fierb tari şi se adaugă şi ele la compoziţie. Cealaltă jumătate din ouă se adaugă crude. Se sărează şi se piperează după gust. Se scot coastele mielului şi se umple pieptul cu compoziţia. Se cos buzunarele formate, se pune pieptul într-o tavă unsă cu ulei şi se dă la cuptor aproximativ 40 de minute. Pentru a avea un gust mai bun, unele gospodine aşază înainte cu o zi mielul în tavă şi îl acoperă cu felii de şuncă de porc afumată, iar apoi îl umplu şi îl prepară.

Stufat pentru a doua zi de Paşte

Tradiţiile culinare ale mesei de Paşte ne arată că, pe lângă alte preparate de miel, pentru a doua zi se prepară stufat. Acesta se face din bucăţile rămase de la miel, care nu au „mers“ la friptură, chiar coastele, pentru că la stufat nu contează carnea, ci gustul şi efectul înviorător al cepei verzi, puţin călite. Reţeta acestui stufat de miel este făcută în spiritul tradiţiei creştine de Paşte şi foloseşte ofrandele primăverii: verdeaţa fragedă şi carnea de miel. Bucăţile de carne de miel, eventual coastele, însoţite de multă ceapă şi usturoi verde, vor crea un delicios stufat, care va completa fericit masa de Paşte.
Ingredientele folosite: 1 kg carne de miel, 20 fire ceapă verde, 20 fire usturoi verde, 2 linguri bulion, 1 lingură făină, 2 liguri oţet, 100 ml ulei, 100 ml vin, 1 legătură leuştean, 1 legătură pătrunjel, 1 linguriţă boia de ardei, piper şi sare după gust.
Stufatul se prepară astfel: se porţionează carnea, se spală, se scurge şi se înăbuşă în ulei pe ambele părţi. Se stinge cu puţină apă, se pun sare şi piper şi se mai lasă 30 de minute la foc mic, sub capac. Se adaugă ceapa şi usturoiul verde, spălate şi tăiate mărunt, şi se mai lasă 10 minute. Se face un sos din făină, bulion, boia de ardei, oţet şi vin, care se pune peste carne şi ceapă şi se dă la cuptor până scade puţin. Se scoate şi, pentru aromă, după ce se presară verdeaţa tocată mărunt, se pot pune felii de lămâie.
De pe masa de Paşte nu trebuie să lipsească nici pasca şi cozonacul, preparate tradiţionale foarte gustoase. Ca totul să fie la superlativ, nu trebuie să uităm vinul roşu, care merge foarte bine cu friptura de miel, aşa că procuraţi-vă din timp un vin bun.
Dacă toate preparatele sunt gata, nu ne mai rămâne decât să ne bucurăm de magia Sărbătorilor Pasacale, să mergem la biserică pentru a lua Lumină şi să ne rugăm pentru sănătate şi bucurii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU