20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPlasticul modifică hormonii de reproducere

Plasticul modifică hormonii de reproducere

Bisfenol A, un compus chimic folosit în fabricarea anumitor ambalaje de plastic şi răşini, ar putea afecta hormonii reproductivi.
O echipă de cercetători argentinieni de la Universitatea din Buenos Aires a studiat, pe un eşantion de şoareci, impactul pe care bisfenolul A îl are asupra funcţiilor de reproducere. Gonadotrofina, un hormon central în procesul de reglare a reproducerii, este alterată permanent de expunerea la bisfenol A (BPA). Studiile precedente au demonstrat că BPA ar putea afecta dezvoltarea fetusului uman. Acest studiu arată, în plus, impactul pe care compusul chimic îl are asupra tuturor mamiferelor. Dintre cele zece niveluri de BPA testate în cadrul acestui studiu, cea mai mare doză (10 mg/l) a avut efecte negative pe termen lung asupra hormonilor care controlează ciclurile de reproducere pe toată durata vieţii. Toţi şoarecii care au fost testaţi cu două niveluri de BPA diferite încă din primele zece zile de la naştere au prezentat semne de pubertate precoce şi cicluri de ovulaţie anormale. BPA este un estrogen foarte puternic, la fel ca substanţa produsă de ovare. Corpul nu poate distinge între hormonul produs de el şi cel care este introdus din exterior. Bisfenol A, pe baza căruia se fabrică plasticul policarbonat şi răşinile epoxidice, este prezent în unele ambalaje de plastic pentru mâncare şi băutură, în interiorul cutiilor de bere, în materiale folosite în stomatologie, dar şi în compoziţia CD-urilor şi ale unor dispozitive medicale. Până şi biberoanele pentru sugari pot să conţină BPA.
S-a constatat că bisfenolul nu prezintă riscuri doar pentru mamifere, ci şi pentru mediu. Astfel, substanţa are proprietatea de a interfera cu mecanismul de fixare a azotului pentru plante, acţionând asupra bacteriei simbiotice Sinorhizobium meliloti.
În 2008, Canada a fost prima ţară care a clasat acest compus chimic ca fiind o substanţă toxică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS